Έρχεται ο Θάνατος του έντυπου τύπου! Τι προβλέπεται στο άμεσο μέλλον με τις εφημερίδες;

Πριν μερικά χρόνια με είχαν καλέσει απο μια τοπική εφημερίδα για να αναλάβω την κατασκευή μίας ηλεκτρονικής σελίδας ενημέρωσης στο διαδίκτυο. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του υπεύθυνου της εφημερίδας όταν μου απεκάλυψε το «μεγαλόπνοο» σχέδιό του!

«Ξέρεις δεν θέλουμε ακριβώς μια ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, γιατί πρέπει το έντυπο να πουλάει πρώτο.. Θα είναι μια pdf έκδοση που θα μπορούν να την κατεβάζουν και να την διαβάζουν όλοι.. και σίγουρα θα ανεβαίνει μετά τις 12 το μεσημέρι της επομένης».

Προφανώς δεν με πείρε πολύ να καταλάβω ότι οι άνθρωποι δεν ήξεραν την δυναμική του διαδικτύου και τι ήθελαν να κάνουν. Αν είχαν καταλάβει την σοβαρότητα του μέσου που λέγεται internet, θα μπορούσαν να είχαν κάνει την ανατροπή στο χώρο των ΜΜΕ, με τους άλλους θα ακολουθούν. βλέπε TheTOC.gr

Είναι γεγονός ότι το τέλος της έντυπης ενημέρωσης είναι προ των πηλών. Ηδη εδώ και αρκετά χρόνια, το ενδιαφέρον του κόσμου για τον έντυπο τύπο έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να εφευρίσκονται νέοι τρόποι για την προσέλκυση αναγνωστών, όπως είναι τα ένθετα, βιβλία CD κ.α. Αρκετοί, σχεδόν οι περισσότεροι, προκειμένου να αγοράσουν ένα έντυπο κοιτάνε τα ένθετα που έχει, αν τους ενδιαφέρουν το αγοράζουν αλλιώς το αφήνουν.

Η εφημερίδα για πολλούς πλέον αποτελεί εξασουάρ, ένα τρόπος να ξεχάσεις την άνοια και την πλήξη σου, όταν πίνεις μόνος σου τον καφέ την Κυριακή το πρωί.

O Περισσότερος κόσμος σήμερα προτιμά να ενημερώνεται από το Internet, και γιατί όχι! είναι ποιο ευέλικτο, οι ειδήσεις είναι πάντα φρέσκες και κάθε μερικά λεπτά ανανεώνονται. Μια εφημερίδα που θα κυκλοφορήσει την επόμενη μέρα θα περιέχει ήδη παλαιωμένες ειδήσεις και είναι ο λόγος που δεν τραβάει πλέον την προσοχή μας. Είναι γνωστό ότι σε Αμερική και Ευρώπη, πολλές εφημερίδες σταμάτησαν να τυπώνονταν σε χαρτί και εκδίδονται ηλεκτρονικά. Η πρώτη εφημερίδα στην Αμερική που σταμάτησε να τυπώνεται ήταν η Seattle Post-Intelligencer, μια εφημερίδα με 146 χρόνια ιστορία , τα άτομα που δουλεύουν στα γραφεία της εφημερίδας σήμερα δεν ξεπερνούν τα 20 από 150 που ήταν παλιά . Στο Σιατλ της Αμερικής υπάρχει μόνο μια εφημερίδα που τυπώνεται ακόμα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Times θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα για μια εξολοκλήρου ηλεκτρονική έκδοση. Το ίδιο έχει συμβεί με πολλά τοπικά κανάλια, έχουν αρχίσει και μετατρέπονται σε δικτυακά μεταδίδοντας τις εκπομπές τους από το youtube. Γιατί λοιπών να χαλάνε χρήματα για χαρτί και πανάκριβα μηχανήματα, απο την στιγμή που μπορούν να επενδύσουν σε ένα πολύ καλό ενημερωτικό ηλεκτρονικό portal, με φρέσκες ειδήσεις και συνεχόμενη ροή γεγονότων.

Είναι γεγονός ότι στην περίοδο της κρίσης που διανύει η Ελλάδα πολλές κυρίως επαρχιακές εφημερίδες, έβαλαν λουκέτο γιατί δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις και επειδή το κόστος της διαφήμισης έχει μειωθεί κατά πολύ. Απο την άλλη, οι περισσότεροι διαφημιζόμενοι εμπιστεύονται το Internet για την προβολή τους, μιας και εκεί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και κάνεις δεν δίνει πλέον χρήματα για να διαφημιστεί σε εφημερίδα.  Η Google πλέον, με το μεγάλο δίκτυο “διαφήμισης προβολής” (Display advertising) που διαθέτει, προσελκύει όλο και περισσότερους πελάτες που θέλουν η διαφημιστική τους καμπάνια να πέτυχει στο μέγιστο δυνατό. Στο ψηφιακό κόσμο του internet όλα είναι μετρήσιμα, ο πελάτης μπορεί να δει πόσοι θα δουν την διαφήμιση, αν η διαφήμιση οδήγησε σε αγορά προϊόντος, ποιες σελίδες έχουν την περισσότερη επισκεψιμότητα κτλ. Ο πελάτης δεν πληρώνει πλέον αέρα κοπανιστό για διαφήμιση χωρίς να μπορεί να ξέρει το αποτέλεσμα της καμπάνιας. Το σωστό είναι να πληρώνεις σύμφωνα με αυτά που σου αποδίδει η διαφημιστική καμπάνια.

Πολλές εφημερίδες χάνουν συνέχεια κέδροι και προσωπικό μειώνοντας ακόμα και τις μέρες

κυκλοφορίας, τυπώνοντας φύλλα κάθε δύο με τρις μέρες την εβδομάδα. Έχουν γίνει τεράστιες περικοπές σε προσωπικό και χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί.

Το μέλλον λοιπόν είναι στο διαδίκτυο και όποιος πρώτος επενδύσει σε αυτό θα βγει μπροστά!!

Πόσο όμως μπορεί να κοστίσει αυτή η αλλαγή και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει σε ένα μεγάλο ποσοστό κοινού, που δεν είναι εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες και την χρήση του internet. Προφανώς αν πάρουμε δεδομένο ότι το ποσοστό αυτό όλο και μειώνεται, στο άμεσο μέλλον αυτός ο παράγοντας δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Οι εφημερίδες που θα θελήσουν να κάνουν αυτή την μετάπτωση θα πρέπει να σκεφτούν το άμεσο όφελος που θα έχουν και όταν όλα θα έχουν αλλάξει δεν θα ψάχνονται σε σχέση με άλλους γιατί θα έχουν προλάβει τις εξελίξεις. Υπάρχουν πολύ καλές πιστοποιημένες εταιρείες που θα αναλάμβαναν  ένα τέτοιο project και ειδικοί που θα μπορούσε κάποιος να συμβουλευτεί για να βρει την κατάλληλη λύση για την επιχείρησή του.

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;