Γιατι να ψωνίσετε απο ένα κατάστημα “zero waste shop”.

Όχι μην σας έρχεται στο νου η ταινία “ο Μπακαλόγατος”. Σίγουρα η ιδέα δεν είναι καινούρια αλλα έρχεται από παλιά, κάποτε που οι πολίτες συνήθιζαν αν αγοράζουν χύμα προϊόντα από το ντελικατές της γειτονιάς τους. Μονο που η ιδέα στις μέρες μας εχει εξελιχθεί σε πολλά προιόντα, ακόμα και σε οργανικά προϊόντα και με την βοήθεια της τεχνολογίας πλέον τα καταστήματα χωρίς απόβλητα είναι πραγματικότητα.

Πριν μερικά χρόνια σε ΗΠΑ, Ελβετία, Σουηδία και Αγγλία έγινε η αρχή. Προς  έκπληξη όλων η ανταπόκριση ήταν απίστευτη και αρκετές οικογενειακές επιχειρήσεις, ξεφύτρωσαν προωθώντας την ιδέα για ένα περιβάλλον χωρίς πλαστικά και σακούλες.

Πως λειτουργούν τα unpackaged καταστήματα.

Τα προϊόντα είναι κυρίως βιολογικής και οργανικής προέλευσης.  Πάνω από  70 οργανικές τροφές, οικολογικά καθαριστικά, δημητριακά, σιτηρά, όσπρια, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα, καρύδια, σπόροι. Τα προϊόντα προσφέρονται χύμα και ο πελάτης πληρώνει με το ζύγι. Οικονομικά, Οικολογία και με ποιότητα.

Πως μπορεις να ψωνίσεις από ένα μαγαζί Zerowasteshop.

Φέρνεις μαζί σου την συσκευασία που επιθυμείς να γεμίσεις με κάποιο προϊόν. Tupperware, βάζο, οργανικη σακούλα ή σάκο .

  • Ζυγίζεις μία φορά την συσκευασία σου για το απόβαρο. Παίρνεις την ετικέτα που αναγράφει το απόβαρο και που θα συνοδεύει την συσκευασία σου σε κάθε αγορά.
  • Γεμίζεις το δοχείο σου με το προϊόν που επιθυμείς
  • Το ζυγίζεις,
  • Κολλάς την ετικέτα επάνω και πληρώνεις στο ταμείο.

Αν δεν έχετε δοχείο μπορείτε να προμηθευτείτε από  το κατάστημα.

Μετα από την χρήση πλύνετε καλά το δοχείο σας για το χρησιμοποιήσετε πάλι. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τα ίδια δοχεία για τα ίδια προϊόντα. Τα καταστήματα δεν φέρουν καμία ευθύνη για την αλλοίωση των τροφών απο βρόμικα δοχεία πελατών.

Σχετικά παραδείγματα τέτοιων καταστημάτων μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links

https://www.beunpackaged.com/

https://wewoodwear.com/

https://www.beunpackaged.com/

http://thezerowasteshop.co.uk/

https://www.facebook.com/zerowastezurich/

https://foifi.ch/

 

0
http://exitmind.com/