Εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες

Στις παρακάτω γραμμές θα μιλήσουμε για τα είδη πόρτας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στα εξωτερικά ανοίγματα του σπιτιού. Θα αναφερθούμε στις τιμές και στις ευκολίες πληρωμής που κάνουν διάφοροι έμποροι, στους διάφορους τύπους που συναντάμε στην αγορά ως προς τη χρήση αλλά και ως προς το άνοιγμα και φυσικά θα μιλήσουμε και για τα διάφορα χρώματα που υπάρχουν διαθέσιμα. Θα αποκτήσουμε δηλαδή μια συνολική εικόνα.

Ξεκινάμε λοιπόν αναφερόμενοι στις εσωτερικές πόρτες. Αυτές οι πόρτες για πολλούς είναι κάτι ασήμαντο από άποψη κόστους αλλά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ακόμα και ένα μικρό σπίτι θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 ή 7 από αυτές. Βλέπετε, αυτές οι πόρτες είναι τα χωρίσματα των δωματίων, των μπάνιων, των διαδρόμων και άλλων χώρων. Άρα, εν τέλει συσσωρεύεται ένα αρκετά σημαντικό ποσό χρημάτων που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Πιο αναλυτικά, η τιμή μιας εσωτερικής πόρτας ξεκινάει από 45-50€ αλλά ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000€. Χρειάζεται λοιπόν αρκετή προσοχή και σύνεση κατά την επιλογή τους. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τυχόν προσφορές ή κάποιο πρόγραμμα άτοκων δόσεων εφόσον αντιληφθούμε κάτι τέτοιο έτσι ώστε να μοιραστούν τα έξοδα σε ένα βάθος κάποιων μηνών ή χρόνων.

Αυτές οι πόρτες μπορεί να είναι κλασσικού τύπου ή τύπου φυσαρμόνικας ή συρόμενες. Μπορούμε να πειραματιστούμε σχετικά με αυτό αλλά θα ήταν καλύτερο να διαλέξουμε ότι αρμόζει στο χώρο τοποθέτησης. Πχ. σε έναν στενό διάδρομο θα ήταν προτιμότερο να προτιμήσουμε μια συρόμενη πόρτα που θα μπαίνει χωνευτή στον τοίχο έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευσή μας. Σε ένα υπνοδωμάτιο από την άλλη ταιριάζει περισσότερο να βάλουμε μια κλασσική εσωτερική πόρτα έτσι ώστε να μην φαίνεται ως «παραφωνία», ως κάτι ανάρμοστο. Πριν την αγορά θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί αν συμπεριλαμβάνεται και το κάσωμα, το οποίο δεν και τόσο φτηνό.

Όσον αφορά στα υλικά κατασκευής, οι πιο πολλές πόρτες κατασκευάζονται πλέον από Laminate, MDF, PVC, αλουμίνιο ή γυαλί. Κάποιες, πάλι, φτιάχνονται από γαλβανιζέ λαμαρίνα, CPF ή λάκα. Όλα αυτά τα υλικά έχουν πάρα πολλές θετικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά και θα πρέπει να σκεφτούμε δύο και τρεις φορές προτού επιχειρήσουμε οποιαδήποτε αγορά. Οι εσωτερικές πόρτες συμπληρώνουν άριστα τα υπόλοιπα έπιπλα όπως είναι οι ντουλάπες και τόσα ακόμη.

Ας περάσουμε τώρα στις εξωτερικές πόρτες. Αυτές οι πόρτες χωρίζονται σε δύο βασικούς τύπους. Ο πρώτος τύπος είναι οι πόρτες ασφαλείας και ο δεύτερος τύπος είναι οι πόρτες πυρασφάλειας. Και τα δύο αυτά είδη προσφέρονται με το κλασσικό άνοιγμα μόνο αφού οτιδήποτε άλλο θα ήταν άκομψο και δεν θα πληρούσε τις προδιαγραφές μιας θωρακισμένης πόρτας. Οι πόρτες ασφαλείας κατασκευάζονται κυρίως από γαλβανιζέ λαμαρίνα, MDF, Laminate και αλουμίνιο. Εδώ η παλέτα των χρωμάτων από τα οποία καλούμαστε να επιλέξουμε είναι αρκετά πιο περιορισμένη σε σχέση με τις εσωτερικές πόρτες. Μιας και αυτές οι πόρτες εκτίθενται σε κοινή θέα, οι κατασκευάστριες εταιρείες επιλέγουν μόνο το λευκό, το καφέ, το γκρι και το μαύρο σαν αποχρώσεις. Αυτές οι πόρτες έχουν στο επίκεντρο εκτός από την καλαισθησία, την ασφάλειά μας και την αποτροπή των επίδοξων κλεφτών ή διαρρηκτών.

Οι εξωτερικές πόρτες πυρασφάλειας προορίζονται για ένα τελείως διαφορετικό σκοπό. Τοποθετούνται κυρίως σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, κυβερνητικά γραφεία, ΔΕΚΟ και αλλού. Η αγορά τους στοχεύει στην πρόληψη του ξεσπάσματος μιας πυρκαγιάς ή και επέκταση αυτής. Είναι γνωστό ότι αυτές οι πόρτες αντέχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για πολλά λεπτά έως και κάποιες ώρες. Αισθητικά, δεν είναι πολύ όμορφες και δείχνουν σχετικά απλοϊκές. Το υλικό κατασκευής τους είναι αποκλειστικά η γαλβανιζέ λαμαρίνα και είναι χρώματος μόνο μπεζ ή γκρι. Το πόσο εξειδικευμένο προϊόν είναι μια τέτοια πόρτα το μαρτυράει το γεγονός πως υπάρχουν μόνο 3 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο.  

0
http://exitmind.com/