Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι.

Για να ξετυλίξουμε σωστά το κουβάρι του χρόνου θα πρέπει να μεταφερθούμε στο μακρινό πλέον 1983. Τότε ιδρύονται τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτά έρχονται να πλαισιώσουν στην ανώτατη εκπαίδευση τα ήδη υπάρχοντα πανεπιστήμια. Σε αυτούς τους νέους οργανισμούς συνήθως εισέρχονται μαθητές προερχόμενοι από τα επαγγελματικά λύκεια αλλά και από τα ενιαία. Φυσικά, δυστυχώς,  αμέσως κατατάσσονται ως υποδεέστερα μιας και όπως υποδηλώνει το όνομα τους οι σχολές τους θεωρούνται τεχνικές και πιο «εύκολες» σε σχέση με τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές. Μάλιστα θεωρείται ότι ακόμη και αν αποφοιτήσεις από αυτές είναι δύσκολο να βρεις μία δουλειά, πόσο μάλλον με αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές. Αρχικά ιδρύονται έντεκα ΤΕΙ σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδας με δύο έως πέντε σχολές έκαστο. Φυσικά και η φοίτηση σε αυτά είναι δωρεάν όπως και σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Εν συνεχεία, το έτος 2007 κι ενώ τα ΤΕΙ έχουν εξαπλωθεί σε ουκ ολίγες πόλεις σε όλη την Ελλάδα με ένα νέο νόμο «ανωτατοποιούνται» ακόμη περισσότερο. Τη χρονιά 2012 ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές λαμβάνουν χώρα μιας και η Ελλάδα βρίσκεται βαθιά μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που την ταλανίζει εκείνη την εποχή. Σε αυτό το μάλλον ασφυκτικό πλαίσιο πολλές σχολές καταργούνται, μετονομάζονται, συγχωνεύονται ή αλλάζουν έδρα. Οι περικοπές των δαπανών τους σύμφωνα με τα νέα οικονομικά δεδομένα είναι επιτακτικές και δεν μπορούν να περιμένουν. Την αμέσως επόμενη χρονιά ακόμα περισσότερες ανατροπές λαμβάνουν χώρα με ίδρυση νέων σχολών αλλά και κατάργηση κάποιων υφιστάμενων. Επίσης, πραγματοποιούνται και κάποιες ακόμη μετονομασίες.

Το 2018 είναι μία ακόμη χρονιά ορόσημο για Τεχνολογικά Ιδρύματα όλης της χώρας. Δύο από τα μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας, αυτό της Αθήνας και αυτό του Πειραιά δεν ενώνονται απλώς αλλά σχηματίζουν ένα νέο πανεπιστήμιο. Αυτό το νέο πανεπιστήμιο ονομάζεται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Πολλοί έσπευσαν να υποτιμήσουν και να χλευάσουν τη νέα αυτή προσπάθεια αλλά αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα αριθμεί σήμερα έξι σχολές με είκοσι επτά τμήματα στα οποία φοιτούν περίπου 55.000 προπτυχιακοί, 3.000 μεταπτυχιακοί και 300 υποψήφιοι διδάκτορες. Αυτά τα νούμερα δεν διαφέρουν και πολύ από τα αντίστοιχα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτό από μόνο αποτελεί είδηση και μια αναπάντεχη επιτυχία για ένα νεοσύστατο πανεπιστήμιο.

Το 2019 όμως είναι η πραγματική χρονιά-σταθμός για τα ΤΕΙ σε πανελλαδικό επίπεδο. Αρχικά καταργούνται δύο εξ αυτών (της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας) και στις 25/4 του ίδιου έτους καταργούνται στο σύνολό τους. Όλα τους μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα και την αιγίδα ήδη υπαρχόντων πανεπιστημίων και φυσικά αναβαθμίζονται εφάπαξ μιας και πλέον ακόμη και οι καθηγητές που διδάσκουν σε αυτά θεωρούνται πλέον καθηγητές πανεπιστημίου απόλυτα ισότιμοι με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Έτσι και οι τεχνολογικές σχολές αλλάζουν μέχρι και σφραγίδες και πλέον είναι ισότιμες των πανεπιστημιακών.

ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ

Πολύ ευχάριστα τα νέα λοιπόν για τους σπουδαστές των (πρώην) ΤΕΙ αλλά τι γίνεται με όσους και όσες δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια για να εισέλθουν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα; Υπάρχει μια εξαιρετική προοπτική και για αυτούς και δεν θα πρέπει να απογοητεύονται και να χάνουν το κουράγιο τους. Μιας και ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά έχουν αναπτυχθεί σε αρκετές πόλεις πολύ δυναμικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί όπως παραδείγματος χάριν τα  ΙΕΚ στη Πάτρα. Σε αυτούς τους χώρους κυριαρχεί η απόλυτη οργάνωση καθώς και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Με άλλα λόγια αυτά τα εκπαιδευτικά κέντρα είναι έτοιμα κάθε Σεπτέμβρη να αγκαλιάσουν τους νέους σπουδαστές τους και να τους προσφέρουν όχι απλά μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση. Έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να τους παρέχουν απολύτως εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βγουν θωρακισμένοι σε λίγα χρόνια στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια θέση σε αυτήν και μάλιστα σε έναν τομέα που οι ίδιοι θα έχουν επιλέξει να αφιερωθούν. Καλή επιτυχία σε όλους και σε όλες!!

0
http://exitmind.com/