Η «υπέροχη σύζευξη» μεταξύ των πλανητών του Δία και του Κρόνου είναι ορατή απο τον ουρανό

Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο Ηλιακό μας Σύστημα βρέθηκαν πιο κοντά τη Δευτέρα το απόγευμα. Στον ουρανό, ο Δίας και ο Κρόνος έδωσαν την εντύπωση ότι είναι ένας διπλός πλανήτης.

Ήταν ένα σπάνιο ραντεβού στον ουρανό που έγινε την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου: Ο Δίας και ο Κρόνος, οι μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ήρθαν πολύ κοντά κατά τη διάρκεια μιας «μεγάλης σύζευξης» που θα ξανασυμβεί πάλυ το 2080 σε τέτοιες αναλογίες.

Για να απολαύσετε την συνάντηση των πλανητών, πρέπει να έχετε ένα μικρό όργανο παρατήρησης, να βρείτε έναν πολύ καθαρό ουρανό και να κοιτάξετε προς τα νοτιοδυτικά, σε μια λωρίδα εδάφους που περιλαμβάνει τη δυτική Ευρώπη (Ιρλανδία, Greater -Βρετάνη, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και μεγάλο μέρος της Αφρικής.

Η προφανής προσέγγιση μεταξύ των δύο πλανητών έχει ήδη ξεκινήσει για αρκετούς μήνες και θα φτάσει στο αποκορυφομά της την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, η οποία θα δώσει σχεδόν την εντύπωση ότι τα δύο αστέρια στον ουρανό ειναι σαν ένα.

Τι συμβαίνει όταν οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται;

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη σημασία για μια πλανητική ευθυγράμμιση, μόνο μια ιδιαίτερη ομορφιά για όσους προσπαθούν να παρακολουθήσουν το συμβάν. Πώς λοιπόν ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες; Οι οκτώ πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο με διαφορετικές ταχύτητες, και καθώς η Γη κινείται επίσης, η άποψή μας για τους πλανήτες αλλάζει συνεχώς. Μπορείτε να δείτε μια «ζωντανή» άποψη για το τι συμβαίνει στο ηλιακό σύστημα στο The Planets Today .

Οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις προκαλούν σεισμούς;

Είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια πλανητική ευθυγράμμιση προκαλεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας. Σε τελική ανάλυση, το ηλιακό σύστημα είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο και οι διαφορές στη βαρυτική έλξη που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου είναι αμελητέες.

Έχουν ευθυγραμηστεί όλοι οι πλανήτες;

Το ηλιακό μας σύστημα διαθέτει τέσσερις εσωτερικούς πλανήτες (συμπεριλαμβανομένης της Γης), έναν αστεροειδή ιμάντα και τους γιγάντιους πλανήτες αερίου. Αν και και οι οκτώ πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο περίπου στο το ίδιο επίπεδο, η ευθυγραμμιση ποτε δεν ειναι ακριβης. Έτσι, η φράση «πλανητική ευθυγράμμιση» χρησιμοποιείται μάλλον χαλαρά και αναφέρεται όταν φαίνεται να είναι κοντά – και αυτό είναι μόνο από την άποψη της Γης. Ακόμα κι αν ευθυγραμμιστούν ακριβώς, θα ήταν πολύ δύσκολο να δούμε τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, κάνοντας την ιδέα μιας πλήρους πλανητικής ευθυγράμμισης μάλλον, άσκοπα.

Πότε ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες;

Αν και οι πλανήτες δεν ευθυγραμμίζονται ποτέ, είναι δυνατόν να δούμε πέντε από αυτούς σε μια τραχιά γραμμή κάθε λίγες δεκαετίες. Μια τέτοια περίπτωση ειχαμε τον Απρίλιο του 2002, όταν ο Δίας, ο Κρόνος, ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ερμής εμφανίστηκαν μαζί. Το 2018, οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν περίπου στις 7 Μαρτίου – 5:00 το πρωί . Η διάταξη ήταν ορατή για μερικές εβδομάδες.

Πότε θα ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες στον μέλλον;

Εάν χάσετε αυτήν την πλανητική ευθυγράμμιση, η επόμενη θα συμβεί στις 8 Σεπτεμβρίου του 2040, όταν ο Ερμής θα είναι πλησιέστερος στον ορίζοντα, ακολουθούμενος από τον Δία ακριβώς πάνω από αυτό. Ακριβώς στα νοτιοδυτικά, θα εμφανιστεί μια ημισέληνος να προστατεύει τον Κρόνο, την Αφροδίτη, και τον Άρη.

Για όσους από εμάς είμαστε αρκετά τυχεροί για να ζήσουμε έως τις 6 Μαΐου 2492, θα είναι δυνατό να δούμε και τους επτά πλανήτες – Ερμή, Αφροδίτη, Κρόνο, Άρη, Ποσειδώνα, Ουρανό και Δία . Ωστόσο, δεν θα είναι σε τάξη ούτε θα εμφανίζονται σε ευθεία γραμμή.

Τι είναι λαμπρό κόκκινο αστέρι κοντά στον Δία;

Όταν παρατηρείσετε την πλανητική ευθυγράμμιση, μην κάνετε λάθος με το λαμπερό κόκκινο αστέρι που βρίσκεται μεταξύ του Δία και του Άρη. Ο Αντάρης περνά κοντά τους μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Ενώ ο Άρης απέχει περίπου 140.000.000 μίλια από τη Γη, Ο Αντάρης απέχει 600 χρόνια φωτός και είναι 700 φορές μεγαλύτερος από τον ήλιο.

Είναι πραγματικά εύκολο να δεις τη διαφορά μεταξύ του κόκκινου αστεριού και του κόκκινου πλανήτη. Ο Αντάρης αναβοσβήνει, ενώ ο Άρης δεν το κάνει. 

0
http://exitmind.com/