Ιδιωτική εταιρεία αδειοδοτείται από το κράτος των ΗΠΑ να στείλει αποστολή στη Σελήνη

To «Moon Express» σχεδιάζει να στείλει στη Σελήνη μια αποστολή (μεγέθους βαλίτσας) που θα διαρκέσει 2 εβδομάδες μέσα στο 2017.

Μια εταιρεία με έδρα στη Φλόριντα αδειοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την Τετάρτη να στείλει ένα ρομπότ στη Σελήνη την επόμενη χρονιά, ο ιδρυτής της εταιρείας επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αδειοδότησαν μια διαστημική αποστολή ιδιωτικών συμφερόντων να πετάξει πέρα από τα όρια της τροχιάς της Γης.

Η χωρίς προηγούμενα αδειοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (FAA) για την αποστολή της «Moon Express» θέτει επίσης ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο και για άλλες εμπορικές αποστολές στο φεγγάρι, σε αστεροειδή και στον Άρη.

Όπως έχει εγκριθεί από το τμήμα Εκμετάλλευσης Διαστημικών Μεταφορών, η ιδιωτική αποστολή Moon Express, με έδρα στο Cape Canaveral, σχεδιάζει να στείλει μια αποστολή στη Σελήνη, σε μέγεθος βαλίτσας, για δύο εβδομάδες μέσα το 2017, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας και Διευθύνων Σύμβουλος Bob Richards.

Ο διαστημικός σταθμός θα κουβαλάει εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα και κάποιο εμπορικό φορτίο κατά το ταξίδι του στην επιφάνεια της Σελήνης που θα περιλαμβάνει επίσης ανθρώπινα κατάλοιπα αποτέφρωσης και θα αναμεταδίδει φωτογραφίες και βίντεο στη Γη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πριν από τώρα καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν είχε εξουσιοδοτηθεί για την επίβλεψη αποστολών πέρα από την τροχιά της Γης, αν και βάσει μιας διεθνούς συνθήκης του 1967, οι ΗΠΑ έχουν χρηστεί υπεύθυνες για οποιαδήποτε αποστολή στο διάστημα από μη κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μέχρι τώρα, μόνο κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν στείλει αποστολές πέρα από τα όρια της τροχιάς της Γης. Για να θέσει το ζήτημα η FAA που ήδη ασκεί δικαιοδοσία επί αποστολών πυραύλων στις ΗΠΑ, διενέργησε μια δια-τμηματική έκθεση για την πρόταση του Moon Express, που περιλαμβάνει ενέργειες που η εταιρεία θα πρέπει να πάρει ώστε να εγγυηθεί η συμβατότητα με τη Διαστημική Συνθήκη του 1967.

«Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία» λέει ο Richards κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης. «Έπρεπε να χαράξουμε την πορεία τη στιγμή που θέλαμε να εκτελέσουμε την αποστολή».

Κι άλλες εταιρείες αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο πλαίσιο.

Ο Elon Musk, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Space Exploration Technologies», σχεδιάζει να στείλει μια αποστολή στον Άρη το Μάρτιο του 2018 η οποία εγείρει πολλά ζητήματα προστασίας ενδεχόμενης ενδογενούς μορφής ζωής στον πλανήτη λόγω μόλυνσης από μικρόβια της Γης.

Μεταξύ άλλων ιδιωτικών έργων στο διάστημα, υπάρχουν και αποστολές που αφορούν λατομικές εργασίες σε αστεροειδή, εγκατάσταση επιστημονικών εργαστηρίων και επισκευών δορυφόρων.

Η πλανητική προστασία είναι μικρής σημασίας στη Σελήνη αλλά η Moon Express έπρεπε να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων ζητήματα προστασίας του Apollo και άλλων ιστορικών σεληνιακών τοποθεσιών.

Ο Richards δήλωσε ότι: «Προτείναμε μια εκδοχή που βασίζεται στα υπάρχοντα πλαίσια έγκρισης αποστολών από τη FAA»

Η NASA και άλλες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Αμύνης και υπηρεσιών Πολιτειών και Εμπορίου, συμφώνησαν τελικά πως δεν υπήρχε ανάγκη σύνταξης νέου νόμου, δήλωσε ο Richards.

Ως μέρος της Συμφωνίας ορίζεται ότι η NASA θα λειτουργεί μόνο συμβουλευτικά στις δραστηριότητες της Moon Express στην επιφάνεια της Σελήνης.

(Steve Gorman & Andrew Hay)

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;