Ληστείες κυψελών: H επόμενη απειλή για τις μέλισσες είναι το οργανωμένο έγκλημα

Η κλοπή κυψέλης ήταν πάντα ένα ζήτημα, αλλά σίγουρα έχει αυξηθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όλο και περισσότερες κλοπές κυψελών γίνονται θέμα στις ειδήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μόνο τον Μάρτιο αναφέρθηκαν εννέα κλοπές στην Κωνσταντία και στο Ράβενσμπουργκ, και μία από αυτές αφορούσε την κλοπή 71 αποικιών από έναν μόνο μελισσοκόμο. Τον ίδιο μήνα κλάπηκαν μισό εκατομμύριο μέλισσες από μελισσοκόμο στην Έσση, ζημιά τουλάχιστον 12.000 €.

Τον περασμένο Απρίλιο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μια οικογένεια μελισσοκόμων στο Κεμπέκ έχασε πάνω από πέντε εκατομμύρια μέλισσες αξίας πάνω από 130.000 € που κλάπηκαν σε μία νύχτα. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη κλοπή κυψελών στην ιστορία του Καναδά.

Η απάντηση στο πρόβλημα των κλοπών είναι οι συσκευές GPS που τοποθετούνται μέσα στην κυψέλη. Σε περίπτωση που η κυψέλη κουνηθεί ή μετακινηθεί από τη θέση της, η συσκευή ενημερώνει για τις συντεταγμένες της μέσω SMS που αποστέλλεται στο κινητό. Έτσι μπορεί ο μελισσοκόμος να παρακολουθήσει τις κυψέλες από τον υπολογιστή του, το Smartphone μας ή το Tablet μας.

Η αντικλεπτική συσκευή παρακολούθησης μελισσών save-bees έχει δοκιμαστεί με επιτυχία μέχρι σήμερα από τη μελισσοκομική κοινότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

save-bee

BEE CARE GPS TRACKER

Η αντικλεπτική συσκευή παρακολούθησης της κυψέλης save-bees αποτελείται από ένα GPS, μια μπαταρία, μια κάρτα SIM και έναν ανιχνευτή κίνησης. Μπορούμε να το φυτέψουμε όπου προτιμάμε μέσα στην κυψέλη (στο καπάκι, στον πάτο, στο σώμα, ακόμα και μέσα σε κηρήθρα) και μετά το σβήνουμε. Η συσκευή θα παραμείνει απενεργοποιημένη, χωρίς να αδειάσει την μπαταρία της ή να ενοχλήσει τις μέλισσες μέσω της ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου. Με το παραμικρό κούνημα της κυψέλης ανάβει η συσκευή και μας ενημερώνει με SMS που στέλνει στο κινητό μας. Ακόμα κι αν ο κλέφτης ανοίξει την κυψέλη για να ψάξει για τη συσκευή, θα έχουμε ήδη ειδοποιηθεί.

Μπορούμε να δούμε τη θέση της κυψέλης εν κινήση όποτε θέλουμε, ζητώντας συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία της ενώ βρίσκεται στο όχημα του κλέφτη ή μπορούμε να βρούμε τη νέα του της.

Η συσκευή παραμένει φορτισμένη για 4 έως 6 μήνες! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα έχουμε επισκεφθεί το μελισσοκομείο τουλάχιστον μία φορά για επιθεώρηση ή για συγκομιδή. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της αντικλεπτικής συσκευών παρακολούθησης της κυψέλης save-bees και των κοινών GPS της αγοράς, που παραμένουν αναμμένες, αδειάζουν την μπαταρία μέσα σε λίγες μέρες και προκαλούν ενόχληση στις μέλισσες λόγω της ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι κλέφτες κλέβουν πάντα τις καλύτερες και πιο δυνατές κυψέλες. Έτσι, φυτεύουμε μια αντικλεπτική συσκευή παρακολούθησης μελισσών σε μερικές από τις καλύτερες κυψέλες μας. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι ο κλέφτης θα πάρει τουλάχιστον ένα από αυτά.

Η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου δεν ενοχλεί τις μέλισσες όσο η συσκευή παραμένει σβηστή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι μέλισσες αρρωσταίνουν απο την χρήση παρόμοιων συσκευών.

Πηγές: http://ixnilatis33.blogspot.com/2014/12/save-bees-6.html

https://www.save-bees.com/, https://www.theguardian.com/

0
http://exitmind.com/
, 0