Μάθε να Μαθαίνεις – Τεχνικές που κάνουν την μελέτη παιχνίδι

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που μαστίζει τους εφήβους στην χώρα μας, και όχι μόνο, είναι το γεγονός ότι καλούνται να απορροφήσουν πολύ μεγάλο όγκο γνώσεων. Το πρόβλημα είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα μας δεν τους παρέχει παράλληλα τον πολύτιμο χρόνο και τις μεθόδους προκειμένου να αφομοιώσουν όλη αυτή τη γνώση.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής είναι άκρως δυσάρεστα με κυριότερα τα εξής:

 • Παιδιά που παπαγαλίζουν όσα περισσότερα μπορούν. Γνώσεις ρηχές, που πολύ γρήγορα ξεθωριάζουν αφήνοντας πίσω τους σημαντικά κενά που τα παιδιά θα τα βρουν μπροστά τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
 • Παιδιά που δεν μπορούν να παπαγαλίσουν με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι κλείνουν μπροστά τους όλες οι πόρτες για μία αξιοπρεπή καριέρα, και ως εκ τούτου η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους πάνε περίπατο.
 • Παιδιά δίχως κριτική σκέψη. Αν δεν κοντοσταθείς, να μπορέσεις να επεξεργαστείς τη γνώση που έλαβες, να κάνεις όλες τις απαραίτητες συνάψεις στο μυαλό σου, δεν είσαι σε θέση να καλλιεργήσεις την κριτική σου σκέψη.

Πάμε να δούμε όμως πως μπορούμε ως γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν την ζωή τους ευκολότερη και το διάβασμά τους ουσιαστικότερο και πιο ενδιαφέρον.

 1. Υπογραμμιστικό – Ο αφανής ήρωας
  Το υπογραμμιστικό είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να απομονώσουμε σε κάθε κείμενο τα πιο σημαντικά σημεία και να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας σε αυτά.
 2. Σημασία έχει η σωστή ερώτηση
  Για να πάρουμε την σωστή πληροφορία, πρέπει να μάθουμε να κάνουμε σωστές και εμπεριστατωμένες ερωτήσεις. Για κάθε παράγραφο σημαντικής πληροφορίας, είναι σημαντικό να σημειώνουμε την αντίστοιχη ερώτηση. Σκεφτείτε «τι μορφή θα είχε αυτή η ερώτηση αν την συναντούσαμε σε διαγώνισμα;» Αυτή είναι η ερώτηση που θέλουμε να σημειώσουμε.
 3. Πες το με δικά σου λόγια
  Αφού έχουμε απομονώσει τις σημαντικές πληροφορίες ενός κειμένου και έχουμε οριστικοποιήσει τις σωστές ερωτήσεις που αφορούν σε αυτές τις πληροφορίες, είναι η ώρα που θα κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα. Έχοντας πρώτα εμπεδώσει αυτές τις πληροφορίες, ξεκινάμε να απαντάμε στις ερωτήσεις που έχουμε σημειώσει, με τα δικά μας λόγια. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να μην πλατειάσουμε. Θέλουμε να γράψουμε περιεκτικές απαντήσεις που να απαντούν στο ακέραιο τις ερωτήσεις μας χωρίς να αφήνουν εκτός σημαντικές πληροφορίες. Είναι ουσιώδες το να χρησιμοποιήσουμε λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και που μας είναι οικείες. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολο να απομνημονεύσουμε τις απαντήσεις μας. Όταν έρθει η ώρα να τις ανασύρουμε από την μνήμη μας για να τις γράψουμε στο διαγώνισμα θα γίνει πολύ πιο εύκολα και με την ησυχία μας μπορούμε να τις διανθίσουμε χωρίς άγχος πλέον.

Τα Φροντιστήρια ΕνΤάξη με την πολυετή εμπειρία τους αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να βοηθηθούν τα παιδιά με κάθε δυνατό τρόπο ούτως ώστε να αποκομίσουν όλη την ουσία των μαθητικών τους χρόνων και να βάλουν τις βάσεις για την επιτυχία τους. Αν αναζητάτε φροντιστήρια στη Λάρισα, θα βρείτε το νεότερο από τα 15 εκπαιδευτήρια τους, όπου προετοιμάζουν τους αριστούχους του αύριο.

0
http://exitmind.com/