Μαύρος καφές Ελεφαντοστού (black ivory coffee) – Αυτός είναι ο ποιο ακριβός καφές στον κόσμο… και δεν φαντάζεστε το γιατί;

Ο μαύρος καφές Ελεφαντοστού εγείρει όλες τις αισθήσεις και δημιουργεί την υπέρτατη εμπειρία απόλαυσης του καφέ.

Ο καφές Ελεφαντοστού είναι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο. Η διαδικασία για την επεξεργασία του συγκεκριμένου καφέ,  φτάνει τα 10 χρόνια και παράγεται σε τρεις χώρες, από επιλεγμένους καρπούς  Ταϊλανδέζικου καφέ Arabica,  που έχουν φυσικά επεξεργαστεί από το πεπτικό σύστημα  ενός ελέφαντα! Ναι καλά το διαβάσατε, ενός ελέφαντα!! Ο καφές λόγο της μακροχρόνιας μεθόδου επεξεργασίας,  παράγεται σε μικρή κλίμακα και είναι ο μοναδικός στο είδος του.

Χρειάζονται μόλις 33 κιλά σπόρους καφέ, για να παραχθεί 1 κιλό καφές Ελεφαντοστού. Ο καφές παρασκευάζεται σε μηχανή, που η σχεδίασή της  χρονολογείται από το 1840 στην Γαλλία.

Η εταιρεία που τον κατασκευάζει, δωρίζει ένα μέρος των πωλήσεων για την διάσωση των ελεφάντων στο Ίδρυμα,  Golden Triangle Asian Elephant Foundation.

Η δοκιμή του καφέ για τους εκλεκτούς πελάτες, που θα καταφέρουν να τον παραγγείλουν, λένε ότι είναι μια αξέχαστη εμπειρία!!

Προς το παρόν ο καφές διανέμεται μόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων, αλλά υπάρχει πλέον και η δυνατότητα μια μικρή ποσότητα να σταλεί με ηλεκτρονική παραγγελία, σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία συλλογής καλής ποιότητας κόκκους καφέ, οι γαστρονομικές διαθέσεις των ελεφάντων και η διαδικασία συγκομιδής του καφέ από τα κόπρανα του ελέφαντα, είναι οι βασικοί λόγοι για την περιορισμένη  διαθεσιμότητα αυτού του καφέ, όπως και για την υψηλή τιμή του.

Υπάρχουν και άλλα είδη καφέ που παράγονται με την διαδικασία της πέψης από ζώα, όπως ο Kopi Luwak 

Παρακάτω περιγράφουμε τον τρόπο παρασκευής του καφέ Ελεφαντοστού για να το κάνετε και στο σπίτι.

Με το άνοιγμα του εξωτερικού πακέτου μέσα θα βρείτε αεροστεγή συσκευασία. Ανοίξτε την αεροστεγή συσκευασία και εισπνεύστε το φρέσκο άρωμα. Επικεντρωθείτε στα αρώματα ανθέων και σοκολάτας.  Βάλτε τους κόκκους στο μύλο και βάλτε το στη μεσαία – λεπτή ρύθμιση (το αποτέλεσμα θα πρέπει να μοιάζει με κρυσταλλική ζάχαρη).

Βάλτε τον αλεσμένο καφέ στο γυάλινο βαζάκι και μέσα θα δείτε ένα υφασμάτινο φίλτρο. Χρησιμοποιείται ύφασμα και όχι χαρτί γιατί περιέχει χλωρίνη που επηρεάζει αρνητικά τη γεύση του καφέ. Επίσης το ύφασμα έχει περισσότερους πόρους και έτσι ο καφές διαπερνά πιο εύκολα από το φίλτρο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια πιο αρωματική κούπα καφέ.

Προσθέστε 360 ml ζεστό νερό στο χάλκινο βραστήρα. Ο βραστήρας θα μετακινηθεί προς τα πάνω και το καπάκι θα πρέπει να βγει ώστε ν’ ακουμπήσει στο εξωτερικό του βραστήρα. Ανάψτε τη φωτιά. Όσο ζεσταίνεται το νερό θα δημιουργείται ατμός και η θερμοκρασία θα πιάσει τους 93 βαθμούς κελσίου. Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να αποσύρετε τον καφέ. Μια χαμηλή θερμοκρασία δυσχεραίνει την απελευθέρωση των αρωμάτων από τους κόκκους ενώ μια ψηλή θερμοκρασία θα κάψει τις ουσίες του καφέ. Όσο ζεσταίνεται το νερό η αυξανόμενη πίεση θα κάνει το νερό να πάει στο χάλκινο βραστήρα, το μειωμένο βάρος του χάλκινου βραστήρα θα επιτρέψει στο βραστήρα να ανέβει. Το καπάκι του βραστήρα θα ξεγλιστρήσει και θα πέσει πάνω στη φλόγα και θα τη σβήσει.

Μικρή δραστηριότητα θα φανεί τα πρώτα δύο λεπτά αλλά η υγρασία θα συγκεντρωθεί στον πάτο του ποτηριού κάτω από τον αλεσμένο καφέ, ο ατμός θ’αρχίσει στροβιλίζεται και τότε σαν ηφαίστειο το περιεχόμενο του ποτηριού θα ανέβει κατά τα ¾ του ύψους του ποτηριού. Τα άρωμα του αλεσμένου καφέ θα αρχίσει να δυναμώνει. Όταν ο καφές φτάσει τα 3/4 του ύψους θα παρατηρήσετε μία παύση και τότε θα σχηματιστεί ένα κενό μέσα στο βραστήρα και ο καφές θα πάει πίσω διαπερνώντας το υφασμάτινο φίλτρο μέσω του σωλήνα και μέσα στο βραστήρα. Ο Μαύρος Καφές Ελεφαντοστού είναι σχεδόν έτοιμος.

Ξεβιδώστε τη βαλβίδα στο πάνω μέρος του βραστήρα για να γίνει αποσυμπίεση και γυρίστε τη λαβή και ο καφές θα βγει. Σε αυτό το σημείο, η θερμοκρασία του καφέ είναι 75 βαθμοί κελσίου. Ωστόσο, η ιδανική θερμοκρασία για να πιείτε το καφέ σας είναι οι 65-70 βαθμοί κελσίου.

Παρακολουθήστε το παρακάτω Βίντεο για την παρασκευή του καφέ με την απίστευτη καφετιέρα Balancing Siphon Coffee Maker του 19ου αιώνα 

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να απολαύσετε το άρωμα. Αν πιείτε το καφέ σας ενώ είναι ακόμα πολύ ζεστός η κύρια νότα αρώματος που θα νοιώσετε θα είναι η αίσθηση χορταριού. Μετά από δυο λεπτά περίπου ο καφές θα κρυώσει τόσο ώστε η αίσθηση χορταριού να εξασθενήσει και να γίνει αισθητή αυτή της μαύρης σοκολάτας. Θα νοιώσετε σωματική ευεξία.

Αφήστε τον καφέ να πάει στα πλάγια της γλώσσας και παρατηρήστε τη γεύση. Εύκολα θα καταλάβετε τις γεύσεις μαύρης σοκολάτας, μια αίσθηση χορταριού, καρυκεύματος (ιδιαίτερα καπνού, δέρμα, και κανέλλα ανάλογα με το νερό που βάζετε) και θα είναι πολύ απαλό όπως το τσάι σχεδόν και χωρίς την ψημένη και ξηρή γεύση του εσπρέσο.

Ο ουρανίσκος σας δεν θα είναι στεγνός και θα πρέπει να έχετε ένα συνοδευτικό με καθαρή και γλυκιά γεύση. Συνιστάται εντόνως η κατανάλωση του Μαύρου Καφέ Ελεφαντοστού.

Μην προσθέσετε γάλα γιατί αυτό θα εντείνει τα ντελικάτα αλλά περίπλοκα αρώματα.

Αν θέλετε να προσθέστε ζάχαρη, προτιμήστε την ακατέργαστη και όχι την άσπρη ζάχαρη γιατί ο καφές θα γίνει πολύ γλυκός.

Ο Μαύρος καφές Ελεφαντοστού ταιριάζει πολύ με σοκολάτα, κέικ που έχουν καρυκεύματα όπως γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο (κέικ καρότου) ή κανέλλα ή και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες ή μύρτιλο. Η σοκολάτα με τσίλι ή τζίντζερ είναι επίσης εξαιρετική επιλογή. Πιο τολμηρές επιλογές μπορούν να είναι πούρα ή μπούρμπον.

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;