Μερικές επενδυτικές συμβουλές του Warren Buffett για αρχάριους

 

“Όταν κάποιος με χρήματα συναντά ένα άτομο με εμπειρία, αυτός με την εμπειρία καταλήγει να βγάλει  χρήματα και αυτός με τα χρήματα αποκτά εμπειρία”.

Αυτή ήταν η απάντηση του Warren Buffett , στα 87 γενέθλιά του , όταν ρωτήθηκε για τις καλύτερες επενδυτικές συμβουλές του.

Η εμπειρία είναι το απόλυτο κλειδί για να είναι κάποιος επιτυχημένος επενδυτής .

Ωστόσο, τι γίνεται με αυτούς που είναι νέοι στην επένδυση;  Τι γίνεται αν δεν έχετε εμπειρία;

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να μάθετε από επενδυτές που έχουν εμπειρία  όπως ο Warren Buffett.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις 8 καλύτερες επενδυτικές συμβουλές του Warren Buffett:

  1. Το να διαφοροποιείσαι δεν είναι πάντα καλή ιδέα

Πολλοί καλοί επενδυτές υπογραμμίζουν την διαφοροποίηση. Αλλά ο Warren Buffett έχει διαφορετική άποψη .

Ο Buffett μας λέει  ότι η διαφοροποίηση είναι για τους ανθρώπους που δεν ξέρουν πολλά για τις επενδύσεις. Ένας έμπειρος επενδυτής πρέπει να επιλέγει μετοχές με  μακροπρόθεσμη βάση και να έχει εμπιστοσύνη στις επενδύσεις του.

Ορισμένοι επενδυτές διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους επειδή φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή κάποια προβληματική επένδυση μπορεί να βυθίσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό τους. αλλά, κάνοντας αυτό, καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθηθούν  τα τρέχοντα γεγονότα που επηρεάζουν κάθε εταιρεία. Έτσι, με τη διαφοροποίηση, ναι μεν από τι μία πλευρά μειώνουν την αστάθεια του χαρτοφυλακίου τους, αλλά από την άλλη αδυνατούν να επικεντρωθούν  στις μεμονωμένες επενδύσεις.

Ο Buffett περιμένει ευκαιρίες για να αγοράσει καλές μετοχές , και όταν οι ευκαιρίες έρχονται στο δρόμο του, παίρνει το πλήρες πλεονέκτημα. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει , ” Όταν βρέχει χρυσάφι, βγάζεις τον κάδο όχι το δάκτυλο.”

  1. Επενδύστε πρώτα στον εαυτό σας

“Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς είναι στις ικανότητές του. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε τις ικανότητές σας ή την επιχείρησή σας είναι πιο παραγωγικό”.

Ο Warren Buffett λέει ότι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς  είναι  στις δικές του ικανότητες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να βγάλουν  περισσότερα  χρήματά  από το χρηματιστήριο μόνο επενδύοντας με τα χρήματά τους. Θα το κάνουν με το να επενδύσουν στην  καριέρα τους. Έτσι τοποθετήστε τον εαυτό σας  πρώτα από όλα.

Ο συνεργάτης του Buffett Charlie Munger είχε την ίδια άποψη. Το μυστικό της επιτυχίας του Munger : Να πουλάτε τον εαυτό σας  κάθε μέρα για μία ώρα και να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία αυτής της ώρας για να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

  1. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας για να γίνεται ένας επιτυχημένος επενδυτής

Ο Buffett λέει ότι το πιο δύσκολο είναι να εμπιστευτείτε τις επενδυτικές αποφάσεις σας. Πάντα πιστεύετε ότι οι άλλοι έχουν δίκιο και εσείς κάνετε λάθος . Αντ ‘αυτού, πρέπει να μελετήσετε και να πιστέψετε στον εαυτό σας.

Για να είναι κάποιος επιτυχημένος επενδυτής , πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο και να μην δίνει  προσοχή σε αυτό που λένε οι άλλοι. Συγκεντρώστε τη γνώση και κάντε μεμονωμένες επενδυτικές κινήσεις για να ξεχωρίσετε και να κερδίσετε.

  1. Κάντε μόνο επενδύσεις που καταλαβαίνετε

Ο Warren Buffett λέει ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται αρκετά πριν κάνουν οποιαδήποτε επένδυση – και μερικές φορές σκέφτονται πολύ.

Ο Buffett προειδοποιεί ότι δεν πρέπει ποτέ να επενδύσετε σε επιχειρήσεις που δεν καταλαβαίνετε τι κάνουν πλήρως.

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επένδυσή και επενδύσετε στις μετοχές  μιας εταιρείας, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς η εταιρεία βγάζει χρήματα και κυρίως τους  παράγοντες που την επηρεάζουν σε  λιγότερο από 10 λεπτά. Αν δεν καταφέρετε να το κάνετε μέσα σε 10 λεπτά, προχωρήστε  στην αξιολόγηση μιας άλλης εταιρείας με την ίδια βάση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να προβλέψουν την επόμενη τάση της μόδας μεταξύ των εφήβων ή εάν ένα φάρμακο θα είναι επιτυχές στην αγορά. Ακόμα κι αν κάποιος επενδυτής είχε περισσότερα δεδομένα από οποιονδήποτε άλλο, είναι αδύνατο να προβλέψει  το μέλλον με ακρίβεια 100%.

Σε καταστάσεις που προβλέπουν με ακρίβεια  το μέλλον, ο Buffett συμβουλεύει να μην επενδύσει κανείς. Εάν είναι περίπλοκο για εσάς, απλά αναζητήστε άλλες επιχειρήσεις για να επενδύσετε.

Ο Buffett είπε κάποτε ότι από τις 10.000+ εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, θα ήθελε να επενδύσει μόνο σε μερικές εκατοντάδες  –  προτού ακόμα  χρειαστεί να τις  αποτιμήσει!

  1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τις σωστές πληροφορίες για να τις επεξεργαστείτε

Μία από τις καλύτερες επενδυτικές συμβουλές του Warren Buffett είναι να μην δίνετε ,μεγάλη σημασία  σε κάθε τίτλο ειδήσεων που βλέπετε.

Ο Buffett πιστεύει στον κανόνα 99-1. Οι περισσότεροι επενδυτές παίρνουν  μέτρα βάσει του 1% των οικονομικών ειδήσεων που λαμβάνουν. Με αυτόν τον τρόπο, πωλούν γρήγορα τις μετοχές τους όποτε εμφανίζονται τα κακά νέα – π.χ. τα έσοδα μιας εταιρείας έχουν μειωθεί κατά 10%. Εάν η εταιρεία σε αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα έχει ασχοληθεί, για παράδειγμα, 100 χρόνια, τότε ο Buffett λέει ότι είναι σίγουρα ικανός να αντέξει τέτοια γεγονότα. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι συχνά τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά σε οικονομικά νέα.

  1. Αγοράζοντας μετοχές μιας επιχείρησης αγοράζει ένα μέρος της επιχείρησης

Φανταστείτε ότι αγοράζετε ένα  μερίδιο ιδιοκτησίας σε κατάστημα  που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας. Αυτόματα θα πρέπει σκεφτείτε τον ανταγωνισμό, τους προμηθευτές, τις τιμές κλπ. Θα πρέπει να σκεφτείτε τόσο την συγκεκριμένη θέση όσο και την ανταγωνιστική θέση της στην αγορά.

Ομοίως, ενώ αγοράζετε μετοχές  θα  πρέπει να σκεφτείτε όλα αυτά τα πράγματα – ακριβώς όπως κάνουν οι άνθρωποι που έχουν μια  επιχείρηση.

Όταν αγοράζετε ένα απόθεμα, δεν αγοράζετε μόνο ένα κομμάτι χαρτί . Η αγορά ενός μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας  είναι  μερίδιο της ιδιοκτησίας της επιχείρησης  .

  1. Μάθετε από τα λάθη σας και προχωρήστε

Ίσως να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ακόμα και ο Warren Buffett κάνει λάθη – και μεγάλα μάλιστα . Αλλά όπως μας βεβαιώνει ο ίδιος  μαθαίνει από τα λάθη του.

Ο Buffett μας συμβουλεύει να κρατάμε ένα αρχείο από τα λάθη που έχουμε κάνει, ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή  τί πήγε στραβά και να σιγουρευτούμε ότι δεν θα τα επαναλάβουμε ξανά.

Ο Buffett λέει επίσης ότι πρέπει να μοιραζόμαστε  αυτά τα μαθήματα με με τα παιδιά και τα εγγόνια μας, έτσι ώστε να γνωρίζουν ποια λάθη δεν πρέπει να διαπράξουν.

  1. Μην είστε έμπορος της αρπαχτής

Σύμφωνα με τον Buffett, το μυστικό για την καλύτερη απόδοση της επένδυσης είναι να αγοράζει κάποιος μετοχές και να τις ξεχνάει. Ο Buffett  είναι της  νοοτροπία buy-and-hold και επιμένει να κρατάει μετοχές  για δεκαετίες.

Υπάρχουν δύο αρχές πίσω από αυτό: (1) Αν αγοράζετε μετοχές  σε μικρότερη αξία από την πραγματική τους , η τιμή των μετοχών αυτών θα συγκλίνει κάποια στιγμή  στην πραγματική αξία.  (2) Εάν αγοράσετε μια καλή επιχείρηση, η αξία αυτής της επιχείρησης θα συνενωθεί και θα αυξηθεί εκθετικά όσο περισσότερο κρατιέστε σε αυτήν. Έτσι, ο ασθενής επενδυτής θα επιβραβευθεί τελικά αν διατηρήσει τις μετοχές του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για τον Buffett, ο χρόνος είναι φίλος για την επιχείρηση.

“Αν δεν είστε πρόθυμοι να κρατήσετε τι μετοχές που αγοράζεται  για 10 χρόνια, μην σκεφτείτε να τις αγοράσετε ούτε για δέκα λεπτά”.

Εάν αγοράζετε και πουλάτε συνεχώς μετοχές, θα πάρετε ένα σημαντικό ποσοστό των αποδόσεών σας με τη μορφή κόμιστρων και φόρων. Έτσι, είναι καλύτερο να αγοράζετε μεγάλες μετοχές και να τις κρατάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;