Μια χούφτα μύρτιλα την ημέρα κανει καλό στην άνοια

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων στη μέση ηλικία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας . Η μικρή δοκιμή σε ανθρώπους εντόπισε αρκετές φυσιολογικές και γνωστικές βελτιώσεις μετά από 12 εβδομάδες καθημερινής διατροφής με μύρτιλα.

Τα οφέλη των μύρτιλων για την υγεία είναι γνωστά. Από τις ιδιότητες επούλωσης πληγών έως την τόνωση της μνήμης , τα μύρτιλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ο Robert Krikorian μελετά τις νευρολογικές επιπτώσεις των μύρτιλων εδώ και αρκετά χρόνια. Η προηγούμενη εργασία του βρήκε αρκετά γνωστικά οφέλη για τα ηλικιωμένα άτομα με την προσθήκη βατόμουρων σε μια δίαιτα, αλλά αυτή η νέα μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν τα μούρα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι προληπτικοί παράγοντες όταν καταναλώνονται τακτικά στη μέση ηλικία.

«Είχαμε παρατηρήσει πολλά οφέλη από τα βατόμουρα σε προηγούμενες μελέτες με ηλικιωμένους ενήλικες και πιστεύαμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε νεότερα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη», είπε ο Krikorian. «Η νόσος του Αλτσχάιμερ, όπως όλες οι χρόνιες ασθένειες της γήρανσης, αναπτύσσεται σε μια περίοδο πολλών ετών, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία».

Για να ελέγξουν τα αποτελέσματα του συμπληρώματος βατόμουρου στη μέση ηλικία, οι έρευνες έγιναν σε 33 ενήλικες μεταξύ 50 και 65 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον υπέρβαροι (με δείκτη μάζας σώματος 25 ή μεγαλύτερο) και είχαν αναφέρει προβλήματα μνήμης, υποδηλώνοντας τα πιο πρώιμα στάδια της άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο σημαντικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν μετά από 12 εβδομάδες χορήγησης συμπληρώματος μύρτιλου σε τεστ που σχετίζονται με διάφορες λειτουργίες. Τα άτομα που καταναλώνουν τη σκόνη μύρτιλα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης και αυξημένη αποσύνδεση των μιτοχονδρίων, μια κυτταρική διαδικασία που συνδέεται με την υγιή γήρανση.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις. Επομένως, είναι δύσκολο να πούμε άμεσα ότι τα μύρτιλα είναι μια ισχυρή τροφή για την πρόληψη της άνοιας.

Πηγή: https://newatlas.com/

0
http://exitmind.com/