Οι κίνδυνοι που προκαλούνται στην υγεία από τα τατουάζ

Τα τατουάζ είναι σίγουρα μία πολύ συνηθισμένη πρακτική τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Πλέον, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες tattoo artists, οι οποίοι καταφέρνουν με μεγάλη ακρίβεια να κάνουν το τατουάζ που ο καθένας έχει ονειρευτεί. Τι γίνεται όμως με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία μας, με την απόκτηση των τατουάζ; Σίγουρα σε αυτούς οφείλεται ότι πολλοί άνθρωποι προχωρούν πλέον στο σβήσιμο τατουάζ που έχουν στο σώμα τους. Ας τους δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Οι συνηθέστεροι κίνδυνοι από την απόκτηση ενός τατουάζ είναι η μόλυνση και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Οι σύγχρονοι επαγγελματίες σίγουρα μειώνουν τον κίνδυνο αυτό, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα εργαλεία και είδη μίας χρήσης. Οι δερματολόγοι βέβαια επιμένουν ότι έχουν παρατηρήσει πολλές επιπλοκές στο σώμα που σχετίζονται με τη χρωστική των τατουάζ και αναφέρουν πως πολλοί άνθρωποι δε συνειδητοποιούν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους από την απόκτηση ενός τατουάζ.

Η μόλυνση είναι σίγουρα μία σημαντική επίπτωση από την εφαρμογή ενός τατουάζ. Αυτή μπορεί να συμβεί εάν τα εργαλεία δεν έχουν αποστειρωθεί και έχουν χρησιμοποιηθεί σε παραπάνω από ένα άτομα, μεταφέροντας αίμα και σωματικά υγρά. Αυτό είναι πιο πιθανό  να συμβεί σε ερασιτεχνικά τατουάζ στα οποία δε λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες υγιεινής. Στα επαγγελματικά τατουάζ κάτι τέτοιο είναι σπάνιο καθώς οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης και όλα τα εργαλεία αποστειρώνονται.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα μελάνια είναι μία ακόμα επίπτωση που μπορεί να παρατηρηθεί κάνοντας ένα τατουάζ. Ενώ γενικότερα η αλλεργία δεν είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο, έχει εντοπιστεί ότι οι χρωστικές  στις οποίες είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί αντίδραση είναι η κόκκινη, η κίτρινη και η λευκή. Συχνά η αντίδραση πυροδοτείται από την έκθεση στο ηλιακό φως. Συχνότερα από την αλλεργική αντίδραση στα μελάνια παρατηρείται πάντως αυτή στο λάτεξ, με πολλούς επαγγελματίες να μη χρησιμοποιούν γάντια από λάτεξ όταν χρειάζεται.

Οι δερματικές παθήσεις είναι ένα ακόμα σημαντικό φαινόμενο όπου μπορεί να έρθει αντιμέτωπος κάποιος με τατουάζ. Οι πιο συνηθισμένες είναι τα κοκκιώματα, η δερματίτιδα, τα εκζέματα, οι εναποθέσεις κολλαγόνου και τα χηλοειδή.

Κάποιες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αναφέρουν και εγκαύματα που προκλήθηκαν σε τατουάζ μετά από μαγνητική τομογραφία. Όταν το τατουάζ είναι μεγάλο και περιέχει μεγάλη ποσότητα μαύρου μελανιού, αυτό συνήθως περιέχει οξείδιο του σιδήρου. Ο μαγνητικός τομογράφος προκαλεί το ζέσταμα του σιδήρου και έτσι ενδέχεται να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.

Μία ακόμα συνέπεια που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι οι καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις στο τατουάζ, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν αρκετά μετά από την εφαρμογή του και πριν εκδηλωθούν τα οποιαδήποτε συμπτώματα. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες καθυστερημένες χρόνιες αντιδράσεις, όπως η εκζεματώδης δερματίτιδα, μπορεί να εκδηλωθούν μετά από μήνες ή ακόμα και πολλά χρόνια μετά την εφαρμογή  του τατουάζ.

Πλέον όμως, μπορείτε με την συμβολή των ειδικών να απαλλαγείτε από ανεπιθύμητα τατουάζ που μπορεί να αποκτήσατε πάνω σε μία νεανική τρέλα (ή και όχι) με ανώδυνη εφαρμογή λέιζερ. Αναζητήστε τους ειδικούς που μπορούν να σας βοηθήσουν!

0
http://exitmind.com/