Παιδική παχυσαρκία: Φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία

Μεγαλώνει το ποσοστό των παιδιών παγκοσμίως που είναι παχύσαρκα, με τις ΗΠΑ να κατέχουν την πρώτη θέση.

Σχεδόν ένα στα έξι παιδιά στις αναπτυγμένες χώρες είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εξελιχθούν σε υπέρβαρους εφήβους και ενήλικες, με κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακά προβλήματα και διαβήτη. Επίσης είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη στρες, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Τι προκαλεί παχυσαρκία στα παιδιά;

Τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα και παχύσαρκα για διάφορους λόγους. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι γενετικοί παράγοντες, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η ανθυγιεινή διατροφή ή ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκληθεί από λόγους υγείας, όπως ένα ορμονικό πρόβλημα. Οι συχνές εξετάσεις αίματος μπορεί να προλάβουν την πιθανότητα ιατρικής πάθησης ως αιτία για την παχυσαρκία.

Το ότι όλα τα μέλη σε μια οικογένεια μπορεί να είναι υπέρβαρα, τα παιδιά από αυτές τις οικογένειες δεν σημαίνει ότι θα είναι υπέρβαρα και αυτά. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς ή τα αδέλφια είναι υπέρβαρα ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα και αυτά, αλλά αυτό μπορεί να συνδέεται με κοινές κακές διατροφικές συνήθειες και έλλειψη δραστηριότητας στην οικογένεια.

Το είδος της διατροφής και το επίπεδο δραστηριότητας του παιδιού παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του βάρους του παιδιού. Σήμερα, πολλά παιδιά περνούν πολύ χρόνο ανενεργά. Για παράδειγμα, το μέσο παιδί ξοδεύει περίπου τέσσερις ώρες κάθε μέρα βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας ηλεκτρονικά. Καθώς οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ο αριθμός των ωρών αδράνειας όλο και  αυξάνεται.

Ποιες είναι οι παθήσεις των παχύσαρκων παιδιών;

Τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις, όπως:

  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Υψηλή πίεση στο αίμα
  • Πρόωρα καρδιακά προβλήματα
  • Διαβήτη
  • Προβλήματα οστών
  • Προβλήματα στο δέρμα όπως εξανθήματα από τη θερμότητα , μυκητιασικές λοιμώξεις και ακμήΠώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο;

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο είναι να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας παιδίατρο. Για να διαπιστώσετε εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή όχι, ο γιατρός θα πρέπει να μετρήσει το βάρος και το ύψος του παιδιού και να  υπολογίσει τον δείκτη μάζας σώματος και να συγκρίνει αυτή την τιμή με τις τυπικές τιμές. Ο γιατρός θα εξετάσει επίσης την ηλικία και τα επίπεδα ανάπτυξης του παιδιού σας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Εάν έχετε υπέρβαρο παιδί, είναι πολύ σημαντικό να το υποστηρίζετε. Τα συναισθήματα των παιδιών για τον εαυτό τους συχνά βασίζονται στα συναισθήματα των γονιών τους και αν δεχτείτε τα παιδιά σας με οποιοδήποτε βάρος, θα τα βοηθήσει να αισθανθούν καλά για τον εαυτό τους. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας σχετικά με το βάρος τους, επιτρέποντάς τα να μοιραστούν μαζί σας τις ανησυχίες τους.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να επιπλήττουν η να απορρίπτουν τα  παιδιά λόγω του βάρους τους. Αντ ‘αυτού, οι γονείς πρέπει να επικεντρωθούν στη σταδιακή αλλαγή της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών συνηθειών της οικογένειάς παρουσιάζοντας ως παράδειγμα, πρώτα τον εαυτόν τους. Με τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας, όλα τα μέλη διδάσκονται υγιεινές συνήθειες και το υπέρβαρο παιδί δεν αισθάνεται μειονεκτικά.

Πώς μπορώ να αλλάξω τις κακές διατροφικές συνήθειες της οικογένειας σε κάτι ποιο υγιεινό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να οδηγήσετε  την οικογένεια στο να αποκτήσει  υγιεινές συνήθειες διατροφής , ένα είναι και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας που είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Μερικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό είναι οι εξής:

  • Να αποτελέσετε πρώτοι το παράδειγμα. Εάν τα παιδιά σας βλέπουν ότι είστε σωματικά δραστήριος και σας αρέσει η γυμναστική, είναι πολύ πιθανόν να σας ακολουθήσουν και αυτά και να παραμείνουν ενεργά και δραστήρια για το υπόλοιπο  της ζωής τους.
  • Σχεδιάστε οικογενειακές δραστηριότητες που είναι πλούσιες σε άσκηση για όλους, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση.
  • Να είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες του παιδιού σας. Τα υπέρβαρα παιδιά μπορεί να αισθάνονται άβολα στο να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να βρουν σωματικές δραστηριότητες που απολαμβάνουν και που δεν είναι ενοχλητικές ή πολύ δύσκολες.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε το χρόνο δαπανάτε σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα βιντεοπαιχνίδια.

Όποια πάντως και να είναι η προσέγγιση που θα υιοθετούν οι γονείς σε σχέση με ένα υπέρβαρο παιδί, ο βασικός σκοπός είναι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους δίνονται,  έτσι ώστε τα μέλη στην οικογένειά να παραμείνουν ενεργά και υγιή.

Του Παιδίατρου Roy Benaroch, MD

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;