Παχυσαρκία στον σκύλο σας; Δείτε πώς να την αντιμετωπίσετε!

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας δεν πλήττει μονάχα τον άνθρωπο, αλλά και τους σκύλους. Σε ποσοστό 25% είναι από τις πιο γνωστές και συνήθεις ασθένειες στους τετράποδους φίλους μας και προβληματίζει τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, διότι πολλά προβλήματα συνδέονται με την υπερβολική αύξηση βάρους. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να διατηρείτε τον σκύλο σας στα φυσιολογικά του κιλά αν θέλετε να μην αποκτήσει διαβήτη, καρδιακά ή ορθοπεδικά προβλήματα και το χειρότερο απ’όλα, ακόμα και καρκίνο.

 

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για το εάν το ζώο σας είναι υπέρβαρο. Αρχικά, σταθείτε ψηλά από πάνω του και παρατηρείστε αν υπάρχει στη μέση του κάποιο διακριτικό βαθούλωμα ακριβώς πίσω από τα πλευρά. Όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτως ράτσας πρέπει να έχουν περιφέρεια μέσης και μάλιστα να μπορείτε να τη διακρίνετε, διαφορετικά είναι υπέρβαρα. Έπειτα, τοποθετήστε τα δάχτυλα σας πάνω στα οστά των πλευρών του. Θα πρέπει να μπορείτε να τα νιώσετε μέσα από ένα ελαφρύ στρώμα δέρματος και μυ και να τα μετράτε αν θέλετε το κατοικίδιο σας να μην είναι παχύσαρκο. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να προεξέχουν, γιατί τότε το σκυλί σας είναι υπερβολικά αδύνατο.

Άρα, τί πρέπει να κάνουμε για διατηρείται ο σκύλος σε φυσιολογικά κιλά και υγιής;

  1. Σωστή ποσότητα φαγητού

Αν του δίνετε ξηρά τροφή σκύλου από pet shop ή από οποιοδήποτε μάρκετ να διαβάζετε τον οδηγό που βρίσκεται πάνω στη συσκευασία, για να είστε σίγουροι για την σωστή ποσότητα που του δίνετε καθημερινά. Ωστόσο, ο οδηγός αυτός πάνω στην ετικέτα της συσκευασίας δεν ισχύει για όλους μα όλους τους σκύλους χωρίς καμία αλλαγή. Μη ξεχνάτε ότι ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες που δεν τις καλύπτουν πάντα οι σκυλοτροφές. Αν έχετε κάποιες απορίες ή αν ο σκύλος σας έχει και κάποια άλλα θέματα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο του. Επίσης, μη ξεχνάτε να μετράτε και τις θερμίδες που έχουν οι λιχουδιές και τα κεράσματα ή οτιδήποτε άλλο τρώει μέσα στη μέρα. Ιδανικά, δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 10% της ημερίσιας πρόσληψης θερμίδων.

  1. Καθημερινή άσκηση

Η μετρημένη ποσότητα τροφής και η καθημερινή άσκηση είναι ο απόλυτος συνδυασμός για να παραμένει το ζωάκι σας στα φυσιολογικά του κιλά και για να έχετε περιθώρια να του ”πετάτε” που και που καμιά λιχουδιά και να τον ευχαριστείτε. Όσο περισσότερο αθλείται τόσο πιο γρήγορα θα αυξάνονται οι μύες του, θα γίνεται δυνατό και θα καίει λίπος. Πέρα όμως από τις θερμίδες που καίει, η άσκηση είναι συνυφασμένη στο μυαλό του με παιχνίδι και με λίγη δική σας προσπάθεια μπορεί να γίνει μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία χωρίς άγχος, να περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο και ταυτόχρονα να ”δένει” ο δεσμός και η αγάπη μεταξύ σας.

  1. Απλές συμβουλές για απώλεια βάρους

Καλό θα ήταν ο σκύλος σας να μη τσιμπολογάει μέσα στη μέρα και να ακολουθεί συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, κάτι που δεν ισχύει μόνο για όσους είναι παχύσαρκοι, αλλά γενικά για όλους τους σκύλους. Αυτό όμως θα πρέπει να το τηρούν οι φίλοι και οι συγγενείς σας και να μη δίνουν λιχουδιές με περιττές θερμίδες. Επίσης, θα ήταν σωστότερο να χωρίζετε την ημερίσια δοσολογία της σκυλοτροφής του σε δύο ή τρία γεύματα και καλύτερα προτού καθίσετε εσείς στο τραπέζι, για να τον ελέγχετε καλύτερα και να μη σας βλέπει και παρακαλάει για μπουκιές. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα μπορείτε να τον ζυγίζετε και να παρακολουθείτε τα κιλά του. Αν έχετε περισσότερα σκυλιά μη ξεχάσετε να τους χωρίζετε την ώρα του φαγητού για να μην τσιμπολογάει ο ένας από το μπολ του άλλου. Τέλος, αν ο σκύλος κοιμάται και περνάει σχεδόν όλη τη μέρα του στο κήπο φροντίστε να τον έχετε περιποιημένο, καθαρό και να μην αφήνετε σκουπίδια για να μην έχει πρόσβαση και τρώει από αυτά.

Επομένως, η παχυσαρκία είναι πολύ σηνηθισμένη στους μικρούς μας τετράποδους φίλους και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από μέρους σας, όμως, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας φοβίζει. Δίνετε του μετρημένα και συγκεκριμένα γεύματα, περιορίστε τις λιχουδιές και τα σνακ και πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο του για τυχόν απορίες. Σε περίπτωση έντονης παχυσαρκίας μην αμελείτε το τυπικό ιατρικό του τσεκ απ για να σιγουρεύεστε ότι όλα είναι καλά με την υγεία του. Επίσης, αν ο σκύλος σας έχει δείξει σημάδια παχυσαρκίας τότε η τροφή αλλά και όλα τα υπόλοιπα όπως λιχουδιές και σνακ θα πρέπει να είναι διαίτης (Light) με χαμηλά λιπαρά. Πολλά τέτοια προϊόντα μπορείτε να βρείτε στο Petvet24 – Pet shop και να ικανοποιήσετε τον μικρό σας φίλο προσέχοντας παράλληλα την σιλουέτα του!

0
http://exitmind.com/