Προστατεύστε τα δεδομένα σας με την χρήση ενός Ιδιωτικού Εικονικού Δικτύου (VPN)

Με βάση τη πρόσφατη απόφαση των Ρεπουμπλικάνων, το Αμερικάνικο Κογκρέσο και η Γερουσία αφαιρούν την προστασία ιδιωτικότητας για τους χρήστες του Διαδικτύου ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση σε παρόχους –που είναι οι αληθινά κερδισμένοι της υπόθεσης– για να πουλήσουν στους πελάτες τους τα δεδομένα αναζήτησης, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χρήσης ενός εργαλείου που θα έπρεπε να είναι ήδη μέρος των εργαλείων όλων των χρηστών του Διαδικτύου, το ιδιωτικό εικονικό δίκτυο ή VPN.  Μάλιστα, ήδη παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση του αριθμού αναζητήσεων για αυτό το θέμα.

Η Αμερικάνικη κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους χρήστες του διαδικτύου και μια περίτρανη απόδειξη για το πόσο τα χρήματα προσδιορίζουν την Αμερικάνικη πολιτική: οι κύριοι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) έχουν κυριολεκτικά εξαγοράσει αυτό το νόμο με απευθείας πληρωμή σε μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας ως αισχρή άσκηση διαφθοράς. Κανένας πληροφορημένος λογικός αμερικανός πολίτης δεν θα μπορούσε να θεωρήσει ότι τέτοιο μέτρο λειτουργεί ως προς το συμφέρον του: συμφέρει μόνο τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας που τώρα μπορούν να πωλούν τα στοιχεία διαδικτυακής χρήσης.

Είναι αυτό σημαντικό για τις χώρες εκτός ΗΠΑ;

Προς το παρόν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης φαίνονται να είναι πιο ευαίσθητες στην ανάγκη της σωστής προστασίας και διαχείρισης της ιδιωτικότητας των πελατών τους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν χρειάζεται να προετοιμαστούμε για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας σε ένα κόσμο όπου φαίνεται ότι τα πάντα πωλούνται στον μεγαλύτερο πλειοδότη.

Μπορεί η τεχνολογία να μας προστατέψει από ένα τέτοιο σενάριο;

Παρά τους πομπώδεις τίτλους κάποιων παραδοσιακά καλά ενημερωμένων άρθρων, φαίνεται τουλάχιστον ξεκάθαρα ότι μπορεί να βοηθήσει σ’αυτό. Ξεκινώντας με την εγκατάσταση του HTTPS Everywhere, θα μπορούσαμε να λάβουμε υπόψη μας τη χρήση του Opera ως μηχανή αναζήτησης μιας και περιλαμβάνει δωρεάν VPN, αλλά θα ήταν καλή επίσης η εύρεση ενός κατάλληλου VPN, το οποίο θα είναι ένα επιπλέον έξοδο στην σύνδεση του internet, αλλά που σίγουρα δικαιολογείται.

Στην παρούσα κατάσταση, και μόνο η χρήση δημόσιου ή κοινόχρηστου WiFi μας εκθέτει σε υψηλό κίνδυνο τέτοιο που δικαιολογεί τη χρησιμότητα του να έχει κάποιος VPN. Έχω ένα εδώ και πολλά χρόνια τώρα, και η ιδέα ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα σημαντικοί ώστε να γίνουμε αντικείμενο κατασκοπείας δεν θα πρέπει να μας κάνει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι όλοι ανταλλάζουμε πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας βάλουν σε μπελάδες και ότι θα κινήσουν το ενδιαφέρον κάποιου.

Για την επιλογή VPN, θα συνιστούσα το TorrentFreak’s annual comparative: ένα VPN θα πρέπει όχι μόνο να κρυπτογραφεί τα δεδομένα μας αλλά και να μας προστατεύει με την μη διατήρηση των αρχείων αυτών. Αυτό τους αναγκάζει να στηρίζονται σε πάροχους είτε που βρίσκονται σε χώρες που δεν απαιτούν τέτοια διατήρηση αρχείων ή που η εταιρική κουλτούρα τους είναι ξεκάθαρα αντίθετη μ’αυτό. Η εξαγορά ανωνυμίας ή προστασίας δραστηριοτήτων όπως η κοινή χρήση αρχείων από δίκτυα P2P είναι εφικτή, άρα είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα VPN είναι σχεδόν πάντα καλύτερα όταν είναι επί πληρωμή: η διαχείριση του VPN στοιχίζει χρήματα, οι κόμβοι θα πρέπει να διατηρηθούν σε λογικό αριθμό χωρών ώστε να προσφέρουν σύνδεση με κατάλληλη ταχύτητα, θα πρέπει να είναι ενήμερες και ασφαλείς κτλ. Ταυτόχρονα, δεν θα ήταν σοφή η επιλογή παρόχου που φαίνεται να τείνει να επιτρέπει πρακτικές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκληματικές, αφού τέτοιες εταιρείες μπορεί να τεθούν υπό έρευνα από τις Αρχές κάποια στιγμή.

Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα VPN θα γίνονται όλο και πιο χρήσιμο εργαλείο για τη χρήση του διαδικτύου και αν δεν έχετε ήδη, θα πρέπει να ψάξετε για προτάσεις. Μιας και πολλά VPNs προσφέρουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, συχνά υπερβαίνουν τον έναν χρόνο, η επιλογή αξιόπιστης εταιρείας που λειτουργεί κάποιο διάστημα με καλές συστάσεις είναι μια καλή αρχή.

Όπως έχω πει εδώ και πολύ καιρό, το διαδίκτυο εξελίσσεται προς ένα μοντέλο όπου η μεγάλη πλειοψηφία της κίνησης θα είναι μονίμως κρυπτογραφημένη, όπως σε ένα δρόμο όπου όλοι μας αναγκαζόμαστε να φοράμε μάσκες. Σύντομα, οι μόνοι που θα χρησιμοποιούν το ιντερνέτ με εκτεθειμένες πληροφορίες θα είναι αυτοί που δεν θα ξέρουν να προστατέψουν τον εαυτό τους και που πιθανότατα θα γίνουν θύματα όλων των ειδών των καταχρηστικών ενεργειών και πιθανώς εκείνοι που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε εγκληματικές πράξεις. Γιατί να γίνετε ένας από αυτούς;

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;