Πώς να μετατρέψεις μία παλιά αποθήκη σε σπίτι 

Ένα παλιό σπίτι σε ένα κτήμα, πετρόχτιστο, με τούβλο ή ακόμα και από ξύλα μπορεί να μετατραπεί σε μία υπέροχη μικρή βίλα. Δεν χρειάζεσαι πολύπλοκα και πανάκριβα σχέδια για να το κάνεις. Μπορείς να το διαμορφώσεις με κατάλληλο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μία τετραμελή οικογένεια. Σήμερα η αρχιτεκτονική προσφέρει πολλές λύσεις που μπορείς να βρεις και να κάνεις το απίθανο, πιθανό. Με αρκετή φαντασία και μεράκι μπορείς να φτιάξεις ένα ονειρεμένο σπιτάκι για να περνας ώρες χαλάρωσης μακριά από την πόλη και το στρες. Μαζί θα δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί με όσο δυνατόν λιγότερο κόστος. Σίγουρα σε αυτό το επιχείρημα η δική σου συνεισφορά είναι σημαντική, μιας και θα απαιτηθεί αρκετή προσωπική εργασία για να μειωθούν τα κοστολόγια εργασίας. Σήμερα στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές τεχνικές συμβουλές και βίντεο που μπορείς να εμπιστευτείς, προκειμένου να φτιάξεις κάτι από μόνος σου αν πιάνουν τα χ;eρια σου. Μείνε μαζί μας για να δεις παρακάτω, τις τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κερδίσεις χώρο και χρήμα. 

Σίγουρα το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να δούμε ότι το σχέδιό μας είναι στατικό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που η πολεοδομία έχει καθορίσει. Αφού ξεμπλέξουμε με αυτό, με τη βοήθεια ενός μηχανικού, πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Σχεδιάζουμε τη βασική μας ιδέα, με τη βοήθεια ενός αρχιτέκτονα και λύνουμε κάποια προβλήματα χωροταξικά πού θα τα βρούμε μπροστά μας. Αν είμαστε καλοί στο μέτρημα και στην εσωτερική σχεδίαση προφανώς αυτό το βήμα το παρακάμπτουμε.

Η επιλογή των υλικών της εξωτερικής επένδυσης του σπιτιού. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο καλό θα είναι να εστιάσουμε σε ένα σιδερένιο σκελετό με επένδυση ξύλου δεν θέλουμε να ντύσουμε ένα έτοιμο οικοδόμημα. Ενδιάμεσα κενά μπορουν να καλύφθουν με μόνωση. Προτιμούμε ελαφριά υλικά εύκολα στο στήσιμο με καλή μόνωση. Η εξωτερική και εσωτερική επένδυση του σπιτιού θα επισφραγίσει την ενεγιακή του ταυτοτητα σε θέρμανση και ψύξη.

Η εσωτερική σχεδίαση είναι ένα κρίσιμο σημείο και από τα πιο βασικά. Σε πρακτικό επίπεδο είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και θα βρούμε κι άλλα μπροστά μας που θα πρέπει να επιλυθούν εκείνη την ώρα. Η υπερβολική λεπτομέρεια αυτή τη στιγμή δε μας είναι αναγκαία. Το πιο βασικό από όλα είναι να ξεχωρίσουμε τα βασικά σημεία του διαμερίσματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη λειτουργικότητα που μας ενδιαφέρει να έχει.

Εδώ θα ασχοληθούμε με έναν χώρο, που δεν ξεπερνάει τα 19 τετραγωνικά μέτρα. Αν ο χώρος αυτός είναι μέσα σε μεγάλο οικόπεδο, σίγουρα μπορούμε να αξιοποιήσουν τον εξωτερικό χώρο που είναι αρκετά χρήσιμος. Άν ο χώρος προορίζεται για ένα άτομο τα 10 τετραγωνικά είναι το λιγότερο που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη δική σου διαμονή. Επίσης αυτοί οι χώροι μπορούν να διαμορφωθούν πάνω σε trailer ή container ώστε να μπορούν να είναι μετακινήσημα ανα πάσα ώρα και στιγμή. 

Η βασική σχεδίαση αρχίζει από το μπάνιo, τη κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Οι έξυπνοι μηχανισμοί και η σωστή σχεδίαση επίπλων θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε ακόμα και τον πιο μικρό χώρο. Αν θέλουμε να έχουμε μία σόμπα ή τζάκι θα πρέπει και αυτό να το υπολογίσουμε στην εσωτερική σχεδίαση. Ο φωτισμός ενός μικρού χώρου είναι επίσης σημαντικός. Με έξυπνες αρχιτεκτονικές λύσεις θα δώσουμε την προοπτική που θέλουμε. Παρακάτω θα δούμε κάποιες τεχνικές που ακολουθούν αρκετοί που ασχολούνται με τη σχεδίαση μικρών χώρων και που είναι κοινές σε πολλά τέτοια σπιτάκια.

Κάτι βασικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε το ύψος της κατασκευής το οποιό μπορει να το χειριστούμε αναλόγως και είναι κάτι το οποίο δεν μας δεσμεύει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεφεύγουμε από τα όρια. Τα τέσσερα μέτρα είναι αρκετά για να φτιάξουμε ένα ευρύχωρο δίπατο μικρό σπίτι. Ο πάνω όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ώρες του ύπνου. Ο κάτω όροφος θα φιλοξενήσει την κουζίνα, το καθιστικό την τουαλέτα και τους αποθηκευτικούς χώρους για ρούχα και πράγματα. 

Η σκάλα έπιπλο 

Η σκάλα διαμορφώνεται σαν ντουλάπα με έξυπνους χώρους και συρτάρια. Παρακάτω βλέπουμε ένα παράδειγμα μιας τέτοιας κατασκευής ιδιαίτερα προσεγμένης και με εξαιρετική αισθητική.

Κρεβάτι δίχτυ 

Επίσης το κρεβάτι με δίχτυ που θα αιωρείται πάνω από τον κύριο χώρο μπορεί να φαίνεται extreme αλλά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ της μόδας σε αυτές τις κατασκευές. 

Κρεβάτι πλατφόρμα 

Το κρεβάτι πλατφόρμα είναι ένας ιδανικός χώρος όχι μόνο για να κοιμηθείτε αλλά για να αποθηκεύσετε και πράγματα. Μερικές ιδέες μπορείτε να τις δείτε παρακάτω.

Έξυπνα λειτουργικά έπιπλα

Κρυφό τραπέζι κουζίνας, πτυσσόμενες καρέκλες. Κατά τη σχεδίαση επίπλων και κρεβατιών προσπαθήστε να συνδυάσετε τους χώρους μεταξύ τους. Δεν αφήνουμε χώρους ανεκμετάλλευτους και ο διάδρομος μετακίνησης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1 μέτρο. Υπάρχουν έξυπνες τεχνικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να κερδίσουμε περισσότερο χώρο και κυρίως αν έχουμε ανάγκη για επιπλέον ντουλάπια. Προσπαθούμε τα περισσότερα έπιπλα να είναι εντοιχισμένα και ενωμένα μεταξύ τους. Λίες και μεγάλες ξύλινες επιφάνειες δινουν την αίσθηση μεγάλου χώρου. Ο χώρος θα πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε να μην χρειάζεται να βάλουμε επιπλέον έπιπλα για να εξυπηρετηθούν οι βασικές μας ανάγκες. Το μόνο καταλυτικό σε αυτό είναι ότι η διαρρύθμιση θα παραμείνει έτσι, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές. 

Τα υλικά μας

Τα υλικά που θα επιλέξουμε επίσης θα μας επιτρέψουν στο μέλλον να αλλάξουμε κάτι, προκαλώντας όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές στον υπόλοιπο χώρο. Πέρα από την βασική δομή του σπιτιού τα υλικά που θα επιλέξουμε είναι το ξύλο, το γυαλί, η γυψοσανίδα και η τσιμεντοσανίδα. Προσπαθούμε να χωρίσουμε τους χώρους όπως έχουν σχεδιαστεί με σιδερένιους σκελετούς από σιδηροδοκούς γαλβανισμένους για να μην σκουριάζουν αν τυχόν υπάρξει θέμα υγρασίας η διαρροή νερού. Το κόντρα πλακέ θαλάσσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επένδυση τοίχων, κατασκευή επίπλων κουζίνας όπως και για πάτωμα. Επίσης, η μοριοσανίδα είναι ένα υλικό που μπορεί να μας βοηθήσει να χωρίσουμε χώρους και να φτιάξουμε διάφορες κατασκευές και χωρίσματα. Παρακάτω βλέπουμε καποιες ιδέες για έπιπλα και χωρίσματα. 

0
http://exitmind.com/