Πώς να προετοιμαστείτε για τις αγορές online, εν όψη των εορτών

Βασικός κανόνας για να προσεγγίσουμε πελάτες τωρα τις γιορτές, είναι να έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες προσαρμογές στην σελίδα μας – eshop,  (εύκολη πλοήγηση, γρήγορο φόρτωμα, responsive σχεδίαση, εύκολο checkout κτλπ ). Tο κυριότερο είναι, να έχουμε έτοιμες τις γιορτινές μας  Προσφορές!! Γεμίστε την σελίδα σας με αυτές αλλά μην γίνεστε κουραστικοί με pop ups να πετάγονται δεξιά και αριστερά. Οι προσφορές θα πρεπει να τοποθετούνται έξυπνα ανάλογα με τις κατηγορίες των προϊόντων στην πρώτη σελίδα αλλα και σε επιμέρους σελίδες. Στην πρώτη σελίδα βαζουμε κυρίως προϊόντα εποχιακά και αυτά που νομίζουμε ότι η αγοραστική τους κίνηση εχει ανέβει λόγο περιόδου και οι χρήστες τα αναζητούν περισσότερο 1*. Η πρωτη σελίδα θα πρεπει να είναι προσεχτικά σχεδιασμένη και ο άλλος που μπαίνει μέσα να ξέρει που βρίσκεται και που θα βρει αυτό που ψάχνει! Για αυτο τον σκοπό υπάρχουν και οι ειδικοί UI UX Designers

Επιπλέον καλό θα ήταν να υπάρχει στην σελίδα του eshop ξεχωριστό τμήμα προσφορών ανα κατηγορία, έτσι ώστε ο επισκέπτης να κατευθυνθεί αμέσως εκει και να βρει αυτό που θέλει. Μπορούμε να το βαπτίσουμε και προσφορές ημέρας! Από την άλλη, αν νομίζετε ότι έχετε ένα εξειδικευμένο προϊόν (niche product) ή μια υπηρεσία που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον, βάλτε το σε τιμή γνωριμίας στην πρώτη σελίδα.

Τωρα τις γιορτές σκεφτείτε να βάλλεται προσφορές σε πακέτο δώρου. Δυο-τρία προϊόντα μαζί σε πακέτο δώρου της ίδιας σειράς από αυτές που προτιμούνται περισσότερο.  Με αυτό θα διευκολύνετε τους πελάτες σας να επιλέξουν γρήγορα και ιδίως τους αναποφάσιστους 2*. Οι χρήστες αρχίζουν την αναζήτηση απο αρχές Οκτώβρη και αποκορυφώνονται τον Δεκέμβρη τις πρώτες μέρες των Χριστουγέννων και μετά.

Το καλύτερα προετοιμασμένο eshop, θα φανεί στο pick των εορτών, όταν οι καταναλωτές δεν θα εχουν μεγάλη υπομονή και αρκετό χρόνο στην διάθεσή τους και θα εγκαταλείπουν εύκολα τα αργά και όχι τόσο οργανωμένα eshop. Κυρίως αυτά που δεν δίνουν δωράκια! Χαμηλότερες τιμές σημαίνει περισσότερος τσίρος λιγότερα κέρδη αλλα πάντα λεφτα στην τσέπη!! Πρέπει να είστε ξεκάθαροι! για το τί πουλάτε και σε τί τιμή, δεν θα πρέπει να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις, κατι που βγάζει από τα ρούχα πολλούς καταναλωτές και την τελευταία στιγμή, εκει που εχουν ψηθεί να αγοράσουν, εγκαταλείπουν και φεύγουν και μετα τρέχετε να τους τσακώσετε με sms, remarketing και emails.

Η σελίδα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί mobile επισκέψεις και αγορές. Όταν οι χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μία σελίδα (αργεί να ανοίξει, κολλάει κτλπ), μόνο το 8% θα παραμένει. Ένα 59%, θα δοκιμάσει σε άλλη συσκευή να μπει ξανά και ένα 23% θα εγκαταλείψει εντελώς. Σιγουρά το τελευταίο ποσοστό θα αυξηθεί αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Και γιατί δίνουμε τοσο σημασία σε μια καλή responsive σχεδίαση του eshop μας. Προφανώς γιατι το 61% των καταναλωτών πριν αγοράσουν ένα προϊόν θα κανουν την έρευνα τους στο διαδίκτυο. Και ένα μεγάλο ποσοστό, αν όχι όλο, θα κανει την έρευνα του online από το κινητό πριν αγοράσει από τον σταθερό υπολογιστή σπίτι. Εκει λοιπόν θα παιχτεί όλο το παιχνίδι είτε αγοράσουν από το διαδικτυακό μας μαγαζί η το φυσικό μας κατάστημα.

Και αφου τωρα νομίζεις ότι εχεις λύσει όλα τα θέματα με την σχεδίαση, σου έχουμε και ένα νέο! Μπορείς να τεστάρεις με πραγματικούς χρήστες το eshop σου κάνοντας usability tests. και να δεις τι παραπάνω πρεπει να διορθώσεις. Γιατι «όσα ξέρει ο χρήστης» , δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος!

Ας δουμε τώρα ποια είναι τα κύρια στοιχεία που κανουν κάποιον να αγοράσει!

Πρώτα έρχεται η τιμή και μετά η ποιότητα. Αν έχουμε ξανά αγοράσει από το συγκεκριμένο κατάστημα online και έχουμε μείνει ευχαριστημένοι, το πιθανότερο είναι να ξανα  αγοράσουμε. Ένα 16% των καταναλωτών, επηρεάζεται επίσης από συστάσεις άλλων που εχουν αγοράσει το ίδιο προϊόν. Όποτε εδώ είναι εύλογο να δημιουργήσουμε ενθουσιώδεις υποστηρικτές (enthusiast promoters) γιατι θα μας διαφημίσουν χωρίς κόστος! και θα μας φέρουν πελάτες. Μαρτυρίες πελατών (Customers testimonials) είναι αναγκαίο να υπάρχουν κατω από κάθε προϊόν ανα είναι εφικτό.

Μια καλή ιδέα και έναυσμα ή μια έμπνευση, όπως και ένα καλο review video, είναι αρκετά για να μας κάνουν να ψάχνουμε τιμές, πριν καταλήξουμε στην αγορά. Θεωρείται καλή πρακτική σε ένα eshop, να υπάρχει ξεχωριστή σελίδα blog με πληροφορίες για τα προϊόντα μας και με χρήσιμα video HOWTO. Επίσης δεν πρέπει να φοβόμαστε την κριτική! καλό ειναι να στέλνουμε τα προϊόντα μας σε YouTube reviewers για δοκιμές.

Πώς όμως ψάχνουν και αγοράζουν οι καταναλωτές!

Το ποσοστό χρήσης του internet στην Ελλάδα, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Google ανεβαίνει περίπου κατά 15% ετησίως, με το 74% των χρηστών να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κανουν σύγκριση τιμών, μέσα απο την μηχανή αναζήτησης της Google με την χρήση του smartphone. Οι χρήστες που ψάχνουν να αγοράσουν αγαθά στο διαδίκτυο, το 32% κάνει την έρευνά του online και αφού καταλήξει αγοράζει από το φυσικό μαγαζί, το 46% ψάχνει και αγοράζει online, το 21% κάνει την έρευνα του στα μαγαζιά και μετά αγοράζει online και ένα 55% προτιμάει ακόμα να ψάχνει και να αγοράζει στα μαγαζιά.

Οι χρήστες στο τέλος μετα από την έρευνα, ένα ποσοστό 74%, θα αγοράσουν το προϊόν από τον υπολογιστή τους, γιατι τους είναι ποιο εύκολο και σίγουρο

Τι προϊόντα ψάχνουν περισσότερο για να αγοράσουν οι Έλληνες online!

Τα είδη ένδυσης και τα αξεσουάρ έχουν τον πρώτο λόγο στις αγορές με 49%, μετα έχουμε τους υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως και τα λογισμικά με 27%, στην σειρά έρχονται τα είδη περιποίησης καλλυντικά κτλπ. με 22% και στο ίδιο ποσοστό τα βιβλία και CD.

Πως θα προσεγγίσετε  νέους πελάτες

Εδώ τα στοιχεία μας λένε ότι ένα 23% θα επηρεαστεί απο μια διαφήμιση online και ένα 8% από email – Direct mail. Η τηλεόραση κατέχει ακόμα το μεγαλύτερο ποσοστό στην διαφήμιση.

*Παράδειγμα, αν οι πωλήσεις αντηλιακών αρχίζουν από τον Ιούνιο μήνα και διαρκούν 3 μήνες, θα μπορούσε μια προσφορά για αντιηλιακά να μπει στην πρώτη σελίδα, μαζί με άλλες καλοκαιρινές προσφορές. Τί γινεται όμως όταν τα πράγματα γίνονται λιγο ποιο πολύπλοκα με άλλα προϊόντα που δεν είναι εποχιακά. Εδώ είναι που πρεπει να εμπιστευτούμε ένας internet marketing specialist για να μας κανει την δουλειά. Πειραματιστείτε με ένα τεστ A/B (bucket tests ή split-run testing).

2* Πάρτε ιδέες από άλλα online κατάστημα όπως την Amazon.com

του Γιάννη Ελευθεριάδη “Επιχειρειν Αλλιώς”

0
http://exitmind.com/