Σχολεία του δάσους – Τα παιδιά μαθαίνουν κοντά στην φύση

Η εκπαίδευση στην φύση δεν είναι κάτι καινούριο. Στην Αρχαία Ελλάδα τα παιδιά και οι δάσκαλοι συναντιόντουσαν κάτω απο ένα δένδρο έξω. Υπήρχαν ξύλινοι πάγκοι και μια καρε΄καλ για την δάσκαλο, αλλά όχι θρανία. Τα περισσότερα Ελληνικά σχολεία είχαν το πολύ 20 μαθητές,  και τα μαθήματα γινόντουσαν έξω .Το 1927.  η Laona, Wisconsin ίδρυσε το πρώτο σχολείο του δάσους. Αργότερα H. L. Russell, πρύτανης του Αγροτικού κολεγίου στο πανεπιστήμιο  University of Wisconsin–Madison, συνέλαβε την ιδέα του σχολείου του δάσους. Σήμερα το σχολείο του Δάσους μεγαλώνουν όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον των δασκάλων και των γωνιών. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες  έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους με τα χέρια σε ένα δασικό περιβάλλον εκμάθησης.  Τα σχολεία του δάσους χρησιμοποιούν τα δένδρα και τα δάση σαν μέσο για να διαμορφώσουν την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση στα παιδιά και τους νέους –  και οι δάσκαλοι δεν χρειάζεται ένα ολόκληρο δάσος στην πόρτα τους για να κανουν τις ιδέες τους πραγματικότητα. Τα σχολεία του δάσους μπορούν να συνεισφέρουν και να εμπλουτίσουν σε ποιότητα τη γενική εκπαίδευση των παιδιών.  Τα παιχνίδια υπαίθρου παίζουν μπορούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα των παιδιών ,  συναισθηματική και φυσική ανάπτυξη.  Μαθαίνουν να συνεργάζονται μέσα απο ομάδες παιχνιδιών και να χαίρονται την παρέα των άλλων όσο παίζουν και χαλαρώνουν.  Ο συνδυασμός της ελευθερίας και τις υπευθυνότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα και είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός στα παιδιά που υποφέρουν απο έλλειψη αυτοπεποίθησης ή όπου η συμπεριφορά τους είναι περίεργη.  Στο δάσος τα παιδιά μπορούν με ασφάλεια να αποκτήσουν εμπειρίες που συνήθως είναι απαγορευτικές ,  όπως το να ανεβαίνουν στα δένδρα η να ανάβουν φωτιές.  Τα παιδιά έχουν την ελευθερία να ανιχνεύουν την περιοχή μέσα στο δάσος, αυτό βοηθάει τα παιδιά να μαθαίνουν και α διαχειρίζονται την δική τους ασφάλεια και να τριγυρνάνε άνετα. Τα σχολεία του δάσους αφήνουν τα παιδιά να μεγαλώνουν την αυτοπεποίθησή τους  και την ανεξαρτησία τους και να αυξάνουν τις δυνατότητές τους.

Κάποια παιδιά δεν έχουν καλές επιδόσεις στην τάξη.  Ενθαρρύνονται να αναπτύξουν την έμφυτη περιέργειά τους και κίνητρο για να μάθουν. Μπορεί να προέρχονται απο μη-ακαδημαϊκό   οικογενειακό περιβάλλον, μπορεί να έχουν μια μικρή δυσκολία στην συγκέντρωση, ή να μην μπορούν αν αισθάνονται άνετα στην τάξη. Τα αγόρια συνήθως, προτιμούν να είναι έξω και να μαθαίνουν με τον δικό τους τρόπο.

Στα πλαίσια σημαντικής έρευνας στις ΗΠΑ, μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς  που συμμετέχουν στα προγράμματα «Το Περιβάλλον ως Πλαίσιο Ένταξης για την Εκμάθηση» (EIC), δημιούργησαν λιγότερα πειθαρχικά προβλήματα σε σχέση με τους συμμαθητές τους που ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο εκπαίδευσης. Ομοίως, τα Δασικά σχολεία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής , συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων παιδιών με Ελλειμματική προσοχή – Υπερκινητικότητα και αυτισμό.

Ο Σαμ Μάσευ (Sam Massey) υποστηρίζει ότι : «Εκτός από την εκμάθηση, διεγείρει τη φαντασία και δίνει ζωή στα θέματα μέσα σε αληθινό πλαίσιο έτσι ώστε να διεγείρονται οι αισθήσεις των παιδιών και να βασίζουν τις περαιτέρω γνώσεις τους  πάνω σε γερά θεμέλια»

Η Λίλι Πλακ (Lili Pluck), βοηθός σε δασικό σχολείο στο Ασντον , λέει : «Το να συνειδητοποιείς τι βρίσκεται γύρω σου, να εκτιμάς τη φύση και να χαίρεσαι την ελευθερία, το χώρο και την αίσθηση της γαλήνης, εντάσσεται στα πλαίσια της εκμάθησης.»

Πως ένα τυπικό σχολείο μπορεί να γίνει δασικό σχολείο;

Ο Κρι (Cree) υποστηρίζει ότι ένα σχολείο που δεν συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του την  εκπαίδευση εκτός αίθουσας δεν θα πρέπει να κινηθεί απότομα στη φιλοσοφία του δασικού σχολείου. «Βγείτε έξω λίγο περισσότερο έξω τακτικά, ίσως και μέσα στα πλαίσια των σχολικών εγκαταστάσεων υπό την καθοδήγηση δασκάλου. Ξεκινήστε με μικρά πράγματα μέχρι να κερδίσετε εμπιστοσύνη»

Παρακάτω θα βρείτε κάποια link οργανώσεων με χρήσιμο υλικό:

Τρόπος εκπαίδευσης οδηγού δασικού σχολείου

Παρακάτω θα βρείτε εκπαιδευτικά κέντρα όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες:

Στα Δασικά Σχολεία όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζονται ως :

 • Ίσοι, μοναδικοί και πολύτιμοι
 • Αρμόδιοι να εξερευνούν και ν’ ανακαλύπτουν
 • Έχοντες το δικαίωμα να δοκιμάζουν κατάλληλα ρίσκα και προκλήσεις
 • Έχοντες το δικαίωμα να επιλέγουν, να δημιουργούν και να αναπτύσσουν το δικό τους τρόπο εκμάθησης
 • Έχοντες το δικαίωμα να βιώνουν την τακτική επιτυχία
 • Έχοντες το δικαίωμα να αναπτύσσουν θετικές σχέσεις με τον εαυτό τους και άλλους ανθρώπους
 • Έχοντες το δικαίωμα να αναπτύσσουν μια δυνατή και θετική σχέση με τον φυσικό κόσμο

Οι Αρχές του Δασικού Σχολείου:

 • Αφορά μια μακροπρόθεσμη διαδικασία τακτικών συνεδρίων, και όχι μια άπαξ ή μη συχνές επισκέψεις, και υπάρχει αλληλουχία στους κύκλους σχεδιασμού-παρατήρησης- προσαρμογής και επανάληψης ανά συνεδρία
 • Πραγματοποιείται σε δάσος ή σε φυσικό περιβάλλον για την υποστήριξη ανάπτυξης σχέσης μεταξύ του μαθητευόμενου και το φυσικό κόσμο.
 • Χρησιμοποιεί ποικιλία διαδικασιών με κέντρο το μαθητευόμενο για τη δημιουργία κοινότητας για την ύπαρξη, την ανάπτυξη και την εκμάθηση
 • Στοχεύει στην προώθηση της ολιστικής ανάπτυξης όλων των συμμετεχόντων, αναπτύσσοντας διαλλακτικούς, ανεξάρτητους και δημιουργικούς μαθητευόμενους.
 • Προσφέρει στους μαθητευόμενους  την ευκαιρία να παίρνουν ελεγχόμενα ρίσκα κατάλληλα ως προς το περιβάλλον και τους εαυτούς τους.
 • Αποτελείται από προσοντούχους εκπαιδευτές δασικών σχολείων που διατηρούν και εξελίσσουν συνεχώς την επαγγελματική πρακτική τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ: See the full principles and criteria for good practice. .

5435455_orig

outdoor-woodland-learning103

orman-okulu

img_3901

100_0395

muddy

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;