Τα οφέλη της χρήσης των Minecraft και Roblox, στην εκπαίδευση.

Το Minecraft είναι ένα δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι τύπου sandbox και χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση για τη διδασκαλία αρκετών μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, της χημείας, της ιστορίας και γλώσσας. Το παιχνίδι θεωρείται πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο γιατί επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνούν, να δημιουργούν και να λύνουν προβλήματα σε ένα εικονικό περιβάλλον.

Μερικά από τα οφέλη της χρήσης του Minecraft στην εκπαίδευση περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων: Το Minecraft επιτρέπει στα παιδιά να χτίσουν και να δημιουργήσουν τους δικούς τους εικονικούς κόσμους, που μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Βελτίωση μαθηματικών δεξιοτήτων: Το παιχνίδι απαιτεί από τους παίκτες να σκέφτονται τρισδιάστατα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις συλλογιστικές και μαθηματικές δεξιότητες.

Ενίσχυση της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας: Το Minecraft μπορεί να παιχτεί σε λειτουργία πολλών παικτών, που επιτρέπει στα παιδιά να συνεργάζονται και να επικοινωνούν αποτελεσματικά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Υποστήριξη της εκπαίδευσης: Το Minecraft μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία διαφόρων αντικειμένων, όπως προγραμματισμό υπολογιστών, ρομποτική, μηχανική και φυσική.

Κάνει τη μάθηση διασκεδαστική: Το Minecraft είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι μεταξύ των παιδιών και η χρήση του στην τάξη μπορεί να κάνει τη μάθηση πιο ελκυστική και ευχάριστη για τους μαθητές.

Συνολικά, το Minecraft έχει πολλές δυνατότητες ως εκπαιδευτικό εργαλείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία πάνω σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων και δεξιοτήτων. Είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε με καλά δομημένο τρόπο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις εκπαιδευτικές του δυνατότητες.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Μαθηματικά: Το Minecraft μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών όπως η μέτρηση χώρου και όγκου. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι για να φτιαξουν κτηριακές δομές και να μετρήσουν την επιφάνεια του δαπέδου ή τον όγκο ενός δωματίου.

Ιστορία: Το Minecraft μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναδημιουργία ιστορικών τοποθεσιών, όπως οι αρχαίες αιγυπτιακές πυραμίδες ή το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο, για να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν για την ιστορία με έναν πιο διαδραστικό και συναρπαστικό τρόπο.

Γλωσσικές τέχνες: Το Minecraft μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία της γραφής και της αφήγησης, βάζοντας τους μαθητές να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και περιπέτειες μέσα στο παιχνίδι.

Επιστήμη Υπολογιστών: Το Minecraft έχει μια κοινότητα τροποποιήσεων που επιτρέπει στους παίκτες να δημιουργούν και να μοιράζονται τα δικά τους mod, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διδασκαλία βασικών εννοιών προγραμματισμού, όπως μεταβλητές, βρόχους και συμβάντα.

Επιστήμη: Το Minecraft μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία επιστημονικών εννοιών όπως η ενέργεια και η οικολογία. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο οικοσύστημα στο παιχνίδι και να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών και πώς επιβιώνουν.

Εκτός από αυτά τα παραδείγματα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τη χρήση του Minecraft στην εκπαίδευση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές που χρησιμοποίησαν το Minecraft για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην κατανόησή και επίδοση. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές που χρησιμοποίησαν το Minecraft για να μάθουν π.χ. για την αρχαία Ρώμη, παρουσίασαν αύξηση ενδιαφέροντος και γνώσεων για το θέμα και την ενασχόλησή τους με το υλικό.

Συνολικά, αυτά τα παραδείγματα καταδεικνύουν τις δυνατότητες του Minecraft ως εκπαιδευτικό εργαλείο και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία με διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο.

roblox

το Minecraft δεν πρέπει να το συγχέουμε με το  Roblox, γιατί έχουν διαφορετικό gameplay και σχεδιασμό. Στο Minecraft οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν και να εξερευνήσουν εικονικούς κόσμους φτιαγμένους από μπλοκ. Διαθέτει επίσης στοιχεία επιβίωσης, όπου οι παίκτες πρέπει να συγκεντρώσουν πόρους και να αποκρούσουν διαφόρους εχθρούς. Το Roblox, από την άλλη πλευρά, είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τα δικά τους παιχνίδια και να παίζουν παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί από άλλους χρήστες. Τα παιχνίδια Roblox είναι πιο διαφορετικά και μπορεί να κυμαίνονται από απλά παιχνίδια πλατφόρμας έως πολύπλοκα παιχνίδια για πολλούς παίκτες. Συνοπτικά, το Minecraft είναι ένα παιχνίδι, το Roblox είναι μια πλατφόρμα για παιχνίδια.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μάθετε πώς να παίζετε Minecraft και Roblox. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές επιλογές:

  • Οι επίσημοι ιστότοποι Minecraft και Roblox,  προσφέρουν σεμινάρια και πόρους για να ξεκινήσετε με τα παιχνίδια.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα και οδηγίες στο YouTube, όπου παρέχονται οδηγίες βήμα προς βήμα για τη δημιουργία παιχνιδιού.
  • Διαδικτυακά φόρουμ και κοινότητες, όπως το Minecraft subreddit και το Roblox Developer Forum, όπου οι παίκτες και οι προγραμματιστές μπορούν να μοιραστούν συμβουλές.
  • Βιβλία και ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία μπορούν να παρέχουν γνώση σε βάθος και για τις δυο πλατφόρμες
  • Κατασκηνώσεις για παιδιά με μαθήματα Minecraft και Roblox, οι οποία είναι διαθέσιμες σε ορισμένες περιοχές και μπορούν να παρέχουν πρακτικές οδηγίες και καθοδήγηση.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση του Roblox, όπως:

Δημιουργικότητα και έκφραση: Το Roblox παρέχει στους χρήστες μια πλατφόρμα για να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια και εικονικούς κόσμους, επιτρέποντάς τους να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Aλληλεπίδραση και επικοινωνία: Το Roblox επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας κοινωνικότητα τους και την ομαδική εργασία.

Έχει σημαντική εκπαιδευτική αξία: Το Roblox μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης, καθώς διδάσκει στους χρήστες δεξιότητες προγραμματισμού και σχεδίασης παιχνιδιών.

Ψυχαγωγία: Το Roblox προσφέρει μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών και εμπειριών, παρέχοντας ώρες ψυχαγωγίας στους χρήστες.

Προσβασιμότητα: Το Roblox είναι διαθέσιμο σε πολλές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, των κινητών συσκευών, του Xbox και του Oculus, καθιστώντας το προσβάσιμο σε ένα ευρύ κοινό.

Χαμηλό κόστος: Το Roblox είναι δωρεάν για παιχνίδι, με πρόσθετες δυνατότητες και προνόμια που μπορείτε να αγοράσετε.

Ελευθεριάδης Γιάννης

ΙΤ Manager Δήμου Πατρέων, Google partner

0
http://exitmind.com/