Τι είναι η εξέταση stress echo;

Η εξέταση stress echo, που ονομάζεται επίσης δοκιμή αντοχής στην ηχοκαρδιογραφία ή ηχώ αντοχής, είναι μια διαδικασία που καθορίζει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, θα ασκηθείτε σε ένα διάδρομο ή σε σταθερό ποδήλατο, ενώ ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Όταν ο καρδιακός σας ρυθμός φτάσει στα κορυφαία επίπεδα, ο γιατρός σας θα λάβει εικόνες υπερήχων της καρδιάς σας για να προσδιορίσει εάν οι καρδιακοί μύες σας παίρνουν αρκετό αίμα και οξυγόνο ενώ ασκείστε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να προχωρήσετε σε αυτή την εξέταση, αν έχετε πόνο στο στήθος που πιστεύει ότι οφείλεται σε στεφανιαία νόσο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, δηλαδή καρδιακή προσβολή. Η εξέταση αυτή καθορίζει επίσης πόση άσκηση μπορείτε να αντέξετε με ασφάλεια αν βρίσκεστε σε καρδιακή αποκατάσταση.

Η εξέταση μπορεί επίσης να ενημερώσει το γιατρό σας σχετικά με το πόσο καλά λειτουργούν θεραπείες, όπως η αγγειοπλαστική και τα αντιαγγειικά ή αντιαρρυθμικά φάρμακα.

Ποιοι είναι η κίνδυνοι που κρύβονται σε μια τέτοια εξέταση;

Η εξέταση stress echo είναι απολύτως ασφαλής και καθόλου επίπονη. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
  • ζάλη ή λιποθυμία
  • έμφραγμα

Τι χρειάζεται να κάνετε για να προετοιμαστείτε για την εξέταση;

Η εξέταση αυτή συνήθως πραγματοποιείται σε εργαστήριο ηχοκαρδιογραφίας ή εργαστήριο ηχώ, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στο γραφείο του γιατρού σας ή σε άλλο ιατρικό περιβάλλον. Διαρκεί συνήθως μεταξύ 45-60 λεπτά.

Πριν κάνετε την εξέταση, πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε ή πίνετε τίποτα για τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από την εξέταση.
  • Μην καπνίζετε την ημέρα της εξέτασης, επειδή η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό σας ρυθμό.
  • Μην πίνετε καφέ ή παίρνετε φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Εάν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να τα πάρετε την ημέρα της εξέτασης. Υπάρχουν φάρμακα που δεν πρέπει να πάρετε πριν την εξέταση, όπως β’-αναστολείς, ισοσορβίδη-δινιτρικό άλας, ισοσορβίδη-μονονιτρική (Isordil Titradose) και νιτρογλυκερίνη. Επιπλέον, ενημερώστε τον γιατρό σας σχετικά με το αν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη.
  • Φορέστε άνετα, χαλαρά ρούχα. Επειδή θα ασκηθείτε, βεβαιωθείτε ότι φοράτε καλά παπούτσια για περπάτημα ή τρέξιμο.

Φυσικά, για ό,τι απορίες έχουμε σχετικά με την εξέταση δεν πρέπει να διστάσουμε και να ρωτήσουμε τον γιατρό μας. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, αφού αν ο καρδιολόγος μας παρατηρήσει κάποια δυσλειτουργία, φυσικά θα διακόψει την εξέταση, ώστε να μην κινδυνέψουμε. Είναι τέλος σημαντικό και εδώ όπως και σε κάθε εξέταση να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις συμβουλές και οδηγίες του γιατρού μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της εξέτασης.

0
http://exitmind.com/