Τι είναι το τρίπλεξ καρδιάς;

Το τρίπλεξ καρδιάς, δηλαδή το υπερηχογράφημα καρδιάς, είναι μία απεικονιστική, μη επεμβατική εξέταση της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το Τρίπλεξ Καρδιάς με ΕΟΠΠΥ από τους καρδιολόγους στον Άγιο Στέφανο, με την χρήση υπερηχητικών μηχανικών κυμάτων μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την καρδιά και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά αυτής, όπως τις διαστάσεις των δομών της, δηλαδή την ανατομία της και την λειτουργική απόδοση αυτών, δηλαδή την φυσιολογία της.

Οι εικόνες από το Τρίπλεξ Καρδιάς με ΕΟΠΠΥ μπορούν να βοηθήσουν τους καρδιολόγους στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης σε διάφορες θεραπείες που μπορεί να υπόκειται, ή ακόμη και στον καταλληλότερο καθορισμό της θεραπείας. Η μελέτη αυτή, φυσικά, αποθηκεύεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ίδιο άτομο στην διάρκεια του χρόνου.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό το τρίπλεξ καρδιάς να είναι πλήρης και άρτιας ποιότητος, αν πρόκειται να ανιχνεύσει κάποια επιδείνωση ή αλλαγή με μεγάλη ακρίβεια, αξιοπιστία, και με απόδοση των αποτελεσμάτων σε άμεσο χρόνο. Το τρίπλεξ καρδιάς είναι κατ’ εξοχήν ιδιαιτέρως σημαντικό στην διερεύνηση των παθήσεων στις βαλβίδες, αλλά ως γενικός κανόνας ισχύει για όλες τις καρδιακές καταστάσεις που μπορεί κανείς να μελετήσει.

Πώς πραγματοποιείται το Τρίπλεξ Καρδιάς;

Το τρίπλεξ καρδιάς διενεργείται εύκολα και ανώδυνα με την βοήθεια ενός μηχανήματος, του μορφομετατροπέως ή αλλιώς transducer, ο οποίος λειτουργεί αρχικά ως πομπός ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας, δηλαδή υπέρηχοι και αργότερα ως δέκτης των αντανακλάσεων αυτών των κυμάτων από τους διαφορετικούς ιστούς του σώματος. Το μηχάνημα αυτό τοποθετείται στον θώρακα, στέλνοντας τους υπερήχους μέσω των μεσοπλεύριων διαστημάτων προς τις καρδιακές κοιλότητες και βαλβίδες.

Είναι ασφαλής η εξέταση του τρίπλεξ καρδιάς;

Η χρήση ιατρικών υπερήχων είναι πολύ καλά μελετημένη εδώ και δεκαετίες και δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη πιθανών παρενεργειών ή και επιπλοκών για τον εξεταζόμενο. Η εξέταση δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απόλυτη αντένδειξη, είναι γενικώς καλά αποδεκτή από τους ασθενείς, είναι μικρού κόστους, και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Έτσι το τρίπλεξ καρδιάς με ΕΟΠΠΥ αποτελεί μια εξέταση ρουτίνας που διαρκεί ελάχιστα σε χρόνο και δεν είναι καθόλου επώδυνη.

Πόσο διαρκεί το τρίπλεξ καρδιάς και τι προετοιμασία χρειάζεται;

Ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να κάνει κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία για την εξέταση του τρίπλεξ καρδιάς. Επιπλέον, η διάρκεια της εξέτασης ποικίλλει ανάλογα με τις τεχνικές δυσκολίες, καθώς και με τον βαθμό δυσκολίας του κλινικού προβλήματος, αλλά ακόμη και μία τυπική φυσιολογική μελέτη διαρκεί περίπου μισή ώρα προκειμένου να είναι πλήρης.

Είναι λοιπόν σημαντικό να κλείσουμε ένα ραντεβού με καρδιολόγο στον Άγιο Στέφανο και να προχωρήσουμε σε τρίπλεξ καρδιάς με ΕΟΠΠΥ για ετήσιο έλεγχο, αφού η καρδιά είναι το σημαντικότερο όργανο για τη λειτουργία όλου του οργανισμού. Φροντίζοντάς τη, φροντίζουμε την ίδια μας τη ζωή.

0
http://exitmind.com/