Τι είναι το cloud computing;

 Όλοι μιλούν για το «σύννεφο».  Αλλά τι σημαίνει ;

Όλο και περισσότερο, βλέπουμε την τεχνολογία να μετακινείται στο «σύννεφο». Δεν είναι απλώς μια φαντασία – η μετάβαση από τα παραδοσιακά μοντέλα λογισμικού στο Internet έχει σταθερά κερδίσει δυναμικά τα τελευταία 10 χρόνια. Κοιτάζοντας μπροστά, η επόμενη δεκαετία του cloud computing υπόσχεται νέους τρόπους για να συνεργαστεί παντού, μέσω κινητών συσκευών.

Τι είναι το cloud computing; Ουσιαστικά, το cloud computing είναι ένα είδος εξωτερικής ανάθεσης προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Χρησιμοποιώντας το cloud computing, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό και τις εφαρμογές από όπου και αν χρειάζονται, ενώ φιλοξενούνται από ένα εξωτερικό φορέα – στο cloud. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για πράγματα όπως αποθήκευση και εξουσία, μπορούν απλά να απολαύσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ζωή πριν από το cloud computing

Οι παραδοσιακές επιχειρηματικές εφαρμογές ήταν πάντα πολύ περίπλοκες και δαπανηρές. Το ποσό και η ποικιλία του υλικού και του λογισμικού που απαιτούνται για την εκτέλεση τους είναι αποθαρρυντικά. Χρειάζεστε μια ολόκληρη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εγκατάσταση, τη διαμόρφωση, τη δοκιμή, την εκτέλεση, την ασφάλεια και την ενημέρωσή τους.

Όταν πολλαπλασιάσετε αυτή την προσπάθεια σε δεκάδες ή εκατοντάδες εφαρμογές, είναι εύκολο να δείτε γιατί οι μεγαλύτερες εταιρείες με τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής δεν λαμβάνουν τις εφαρμογές που χρειάζονται. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την ευκαιρία.

Cloud computing: ένας καλύτερος τρόπος

Με το cloud computing, εξαλείφετε τους πονοκεφάλους που έρχονται με την αποθήκευση των δικών σας δεδομένων, επειδή δεν διαχειρίζεστε υλικό και λογισμικό – που γίνεται ευθύνη ενός έμπειρου πωλητή, όπως salesforce.com. Η κοινή υποδομή σημαίνει ότι λειτουργεί σαν βοηθητικό πρόγραμμα: πληρώνετε μόνο για αυτό που χρειάζεστε, οι αναβαθμίσεις είναι αυτόματες και η κλιμάκωση προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι εύκολη.

Οι εφαρμογές που βασίζονται σε σύννεφα μπορούν να λειτουργούν σε ημέρες ή εβδομάδες και κοστίζουν λιγότερο. Με μια εφαρμογή σύννεφο, απλά ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης, συνδεθείτε, προσαρμόστε την εφαρμογή και αρχίστε να τη χρησιμοποιείτε.

Οι επιχειρήσεις εκτελούν κάθε είδους εφαρμογές στο «σύννεφο», όπως διαχείριση πελατών πελατείας (CRM), HR, λογιστική και πολλά άλλα. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο μετέφεραν τις εφαρμογές τους στο cloud με το salesforce.com, αφού εξέτασαν αυστηρά την ασφάλεια και την αξιοπιστία της υποδομής μας.

Καθώς ο υπολογιστικός νέφος αυξάνεται στη δημοτικότητα, χιλιάδες εταιρείες απλώς αναπροσαρμόζουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους εκτός του cloud ως “cloud computing”. Πάντα να σκάβετε βαθύτερα όταν αξιολογείτε τις προσφορές σύννεφων και να έχετε κατά νου ότι αν πρέπει να αγοράσετε και να διαχειριστείτε υλικό και λογισμικό, τι κοιτάζετε δεν είναι πραγματικά cloud computing αλλά ένα ψεύτικο «σύννεφο».

Οι τρεις τύποι cloud computing

Υποδομή ως υπηρεσία (IaaS)

Ένα τρίτο μέρος φιλοξενεί στοιχεία υποδομής, όπως υλικό, λογισμικό, διακομιστές και αποθήκευση, παρέχοντας επίσης backup, ασφάλεια και συντήρηση.

Λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS)

Χρησιμοποιώντας το σύννεφο, λογισμικό όπως ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο ή μια εφαρμογή είναι σε θέση να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο.

Πλατφόρμα ως υπηρεσία (PaaS)

Ο κλάδος του cloud computing που επιτρέπει στους χρήστες να αναπτύσσουν, να τρέχουν και να διαχειρίζονται εφαρμογές, χωρίς να χάνουν τον κώδικα, την αποθήκευση, την υποδομή και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι PaaS. Κάθε επιλογή PaaS είναι είτε δημόσια, ιδιωτική, είτε ένα υβριδικό μίγμα των δύο. Το δημόσιο PaaS φιλοξενείται στο cloud και η υποδομή του διαχειρίζεται ο παροχέας. Από την άλλη πλευρά, ο Private PaaS στεγάζεται σε διακομιστές ή ιδιωτικά δίκτυα και διατηρείται από τον χρήστη. Το υβριδικό PaaS χρησιμοποιεί στοιχεία από δημόσιους και ιδιωτικούς και είναι σε θέση να εκτελεί εφαρμογές από πολλές υποδομές cloud.

Το PaaS μπορεί να κατηγοριοποιηθεί περαιτέρω ανάλογα με το αν είναι ανοικτή ή κλειστή πηγή, αν είναι συμβατή με το κινητό (mPaaS) και ποιους τύπους επιχειρήσεων εξυπηρετεί.

Κατά την επιλογή μιας λύσης PaaS, οι σημαντικότερες σκέψεις πέρα ​​από τον τρόπο με τον οποίο φιλοξενούνται είναι πόσο καλά ενσωματώνεται με τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα, ποιες γλώσσες προγραμματισμού υποστηρίζει, ποια εργαλεία δημιουργίας εφαρμογών προσφέρει, πώς μπορούν να προσαρμοστούν ή να διαμορφωθούν και πόσο αποτελεσματικά υποστηρίζεται από τον πάροχο.

Καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αναπτύσσονται ολοένα και πιο ισχυρές και διαθέσιμες, οι εφαρμογές και οι πλατφόρμες που βασίζονται σε νέφος καθίστανται σχεδόν καθολικά διαδεδομένες. Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τις νέες δυνατότητες PaaS για την περαιτέρω ανάθεση καθηκόντων που διαφορετικά θα βασίζονταν σε τοπικές λύσεις. Όλα αυτά έγιναν δυνατά χάρη στην πρόοδο του cloud computing

Ποια είναι τα οφέλη του cloud computing;

Οι παραδοσιακές επιχειρηματικές εφαρμογές ήταν πάντα πολύ περίπλοκες και δαπανηρές. Το ποσό και η ποικιλία του υλικού και του λογισμικού που απαιτούνται για την εκτέλεση τους είναι αποθαρρυντικά. Χρειάζεστε μια ολόκληρη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εγκατάσταση, τη διαμόρφωση, τη δοκιμή, την εκτέλεση, την ασφάλεια και την ενημέρωσή τους.

Όταν πολλαπλασιάζετε αυτήν την προσπάθεια σε δεκάδες ή εκατοντάδες εφαρμογές, είναι εύκολο να δείτε γιατί οι μεγαλύτερες εταιρείες με τα καλύτερα τμήματα πληροφορικής δεν λαμβάνουν τις εφαρμογές που χρειάζονται. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την ευκαιρία. Η οικονομική προσιτότητα των δεδομένων που φιλοξενούνται με «σύννεφο» το καθιστά απαραίτητο εργαλείο για τέτοιου είδους καταστάσεις. Ακολουθούν κάποια άλλα πλεονεκτήματα του cloud computing.

Προσαρμόσιμος

Το Cloud computing επιτρέπει προσαρμόσιμα προγράμματα και εφαρμογές, τα οποία είναι προσαρμόσιμα, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους ιδιοκτήτες τον έλεγχο του βασικού κώδικα.

Πολυμισθία

Το λογισμικό Cloud παρέχει την ευκαιρία να παρέχει εξατομικευμένες εφαρμογές και πύλες σε πολλούς πελάτες ή ενοικιαστές.

Αξιόπιστος

Επειδή φιλοξενείται από τρίτο μέρος, οι επιχειρήσεις και άλλοι χρήστες έχουν μεγαλύτερη σιγουριά για αξιοπιστία και, όταν υπάρχουν προβλήματα, εύκολη πρόσβαση σε υποστήριξη πελατών.

Ευελιξία

Με το Διαδίκτυο των Πράξεων, είναι σημαντικό το λογισμικό να λειτουργεί σε κάθε συσκευή και να ενσωματώνεται σε άλλες εφαρμογές. Οι εφαρμογές σύννεφων μπορούν να παρέχουν αυτό.

Ασφαλής

Το Cloud computing μπορεί επίσης να εγγυηθεί ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, χάρη στους αυξημένους πόρους για την ασφάλεια και τη συγκέντρωση των δεδομένων.

 

2
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;