Τι πρέπει να ξέρετε όταν τα πόδια σας καίνε

Το κάψιμο στο κάτω μέρος των ποδιών μπορεί συνοδεύεται από συμπτώματα όπως μούδιασμα, ερυθρότητα, οίδημα και αίσθηση τρώσης από καρφίτσες και βελόνες.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις αιτίες που οφείλετε  το κάψιμο των ποδιών.

Διατροφική Ανεπάρκεια

Αν το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τότε υπάρχει κίνδυνος βλάβης νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αίσθηση του καψίματος. Η έλλειψη του φολικού οξέος, της βιταμίνης Β6 και Β12 μπορούν να προκαλέσουν νευροπάθεια. Σύμφωνα με μια έρευνα, ο υποσιτισμός και η διατροφική ανεπάρκεια συνδέονται με:

  • κατάχρηση αλκοόλ
  • διατροφικές διαταραχές
  • μεγαλύτερη ηλικία
  • εγκυμοσύνη
  • έλλειψη στέγης
  • χαμηλότερη οικονομική κατάσταση

Διαβητική νευροπάθεια

Η πάθηση αυτή προκαλείται από βλάβη στα νεύρα και είναι μια επιπλοκή τόσο χέρια και στα πόδια του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2 . Μαζί με την αίσθηση καψίματος, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, τσούξιμο και μούδιασμα στα μπράτσα,

Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος της γυναίκας όπως και η αύξηση του σωματικού βάρους και η αύξηση συνολικού σωματικού υγρού επηρεάζουν τα πόδια λόγω εγκυμοσύνης.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε αυξημένη θερμοκρασία σώματος και ζεστά πόδια. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν εμμηνόπαυση ηλικίας 45 έως 55 ετών.
Μυκητισιακή  μόλυνση
Εκτιμάται ότι το 15% έως 25% των ανθρώπων έχουν το πόδι αθλητή, μια κοινή μυκητισιακή μόλυνση. Η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτής της λοίμωξης είναι σημαντική επειδή μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, καθώς και σε άλλους ανθρώπους.
Έκθεση σε βαρέα μέταλλα
Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως αρσενικό, μόλυβδο ή υδράργυρο, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος στα πόδια και στα χέρια.

Εάν τα επίπεδα αυτών των ουσιών συσσωρεύονται στο σώμα, μπορούν να φθάσουν σε τοξικά επίπεδα και να αρχίσουν να παρεμβαίνουν στη λειτουργία των νεύρων.

Χημειοθεραπεία

Παρόλο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου  καταστρέφει τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα του σώματος, όπως και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, συμπτώματα καύσου και μυρμηγκίαση ποδιών και χεριών.

Η ασθένεια Charcot-Marie-Tooth (CMT)

Σε μερικούς ανθρώπους, αυτή η μορφή κληρονομικής νευροπάθειας μπορεί να οδηγήσει σε ζεστά ή ταλαιπωρημένα πόδια. Επηρεάζοντας 1 στους 2.500 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, η CMT συγκαταλέγεται στις πιο κοινά κληρονομικές νευρολογικές διαταραχές.

Χρόνια νεφρική νόσος 

Επίσης γνωστή και ως ουραιμία, η χρόνια νεφρική νόσο είναι αποτέλεσμα βλάβης στα νεφρά. Τα όργανα δεν είναι πλέον σε θέση να αφαιρέσουν τις τοξίνες από το σώμα μέσω των ούρων. Με την πάροδο του χρόνου, η τοξική συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια.

Υποθυρεοειδισμός 

Έχοντας χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς ορμόνης, μια κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνο στα πόδια, γάμπες, μπράτσα και στα χέρια. Αυτές οι αισθήσεις συμβαίνουν επειδή έχοντας σταθερά χαμηλά επίπεδα σώματος ορμονών του θυρεοειδή οδηγεί σε βλάβη των νεύρων.

HIV και AIDS

Ένα από τα συμπτώματα του AIDS ή του τελικού σταδίου του HIV είναι η περιφερική νευροπάθεια και τα ζεστά ή καυτά πόδια. Η βλάβη στα νεύρα εκτιμάται ότι επηρεάζει σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με HIV.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Περιφερειακής Νευροπάθειας , ορισμένα φάρμακα για τον AIDS συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αναστολέων της νουκλεοσιδικής ανάστροφης μεταγραφάσης (NRTIs) προκαλούν επίσης νευροπάθεια.

Κατάχρηση αλκοόλ

Μια άλλη κοινή αιτία των ζεστών ποδιών είναι η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη στα πόδια και άλλα μέρη του σώματος, μια κατάσταση γνωστή ως αλκοολική νευροπάθεια.

Αυτή η νευρική βλάβη συμβαίνει επειδή το αλκοόλ παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να απορροφά και να χρησιμοποιεί ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των νεύρων. Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή το οινόπνευμα είναι τοξικό για τα νεύρα.

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;