Υπόσκαφα σπίτια: Επιστροφή στην Αρχιτεκτονική της Γής

Σε αυτά τα σπίτια το έδαφος παίζει αναπόσπαστο ρόλο στον σχεδιασμό του κτιρίου στον οποίο. Χρησιμοποιείται γη σε τοίχους κτιρίων ως εξωτερική θερμική μάζα, η οποία μειώνει την απώλεια θερμότητας και διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα κατά τη διάρκεια των εποχών.

Η χρήση γης είναι μια από τις παλαιότερες μορφές δόμησης. Πιστεύεται ότι περίπου το 15.000 π.Χ. οι στην Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν χλοοτάπητα και χώμα για να μονώσουν στρογγυλές καλύβες που ήταν βυθισμένες στο έδαφος. Η χρήση κάποιας μορφής κατασκευής προστατευμένης από τη γη συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία 30 χρόνια τα “Earth house” έχουν γίνει πιο δημοφιλή. Η τεχνική είναι πιο κοινή στη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Στην Ελλάδα την συναντάμε περισσότερο στα νησιά και στην Σαντορίνη (υπάσκαφα σπίτια). Υπολογίζεται ότι στην Βόρεια Κίνα περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε υπόγεια σπίτια στην Κορέα.

Αξιοσημείωτα είναι τα “Earth Houses” του Ελβετού αρχιτέκτονα Peter Vetsch. Υπάρχουν περίπου 50 τέτοια στην Ελβετία. Πιθανώς τα πιο γνωστά παραδείγματα σύγχρονων “Earth Houses” στον αγγλόφωνο κόσμο είναι τα “Earthships”, το εμπορικό σήμα ηλιακών κατοικιών που φτιάχνονται από την Earthship Biotecture.

Η συνολική κατασκευή των Earth Houses, συχνά θεωρείται από τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και το κοινό ως μια αντισυμβατική μέθοδος κατασκευής. Η κοινωνία αγνοεί αυτόν τον τύπο κατασκευής κτιρίων. Σε γενικές γραμμές, το κόστος της εκσκαφής, η αυξημένη ανάγκη για στεγανοποίηση υγρασίας και η απαίτηση να αντέχει η κατασκευή μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με άλλες συμβατικές κατοικίες σημαίνει ότι η κατασκευή Earth Houses παραμένει σχετικά σπάνια και κοστοβόρα. Από αυτή την άλλη άποψη, το πρότυπο ενεργειακής απόδοσης Passive House (PassivHaus) εφαρμόζεται σε κτίρια υπερμονωμένα, χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα όπου έχει ευρύτερη αποδοχή στις μέρες μας. Πάνω από 20.000 κτίρια πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα PassivHaus έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη. Κάποιοι υποθέτουν ότι με την πάροδο του χρόνου η έλλειψη χώρου στα αστικά κέντρα για νέα κτήρια και η αυξανόμενη ανάγκη για στέγαση, θα κάνουν τα Earth Houses πιο κοινά.

Το θέμα της βιωσιμότητας καθορίζει επί του παρόντος πολλούς τομείς της ζωής και οδηγεί σε επανεξέταση, επίσης της κλασικής αρχιτεκτονικής. Τα κτίρια θα πρέπει να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά, αλλά και κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως ξύλο, μπαμπού, φυσική πέτρα ή κάνναβη. Η αειφόρος δόμηση εσωκλείει τη δημιουργία χώρων διαβίωσης που συνδέονται στενότερα με τη φύση.

Ζώντας σε αρμονία με τη φύση

Τα Earth Houses δεν είναι μια νέα εφεύρεση. Οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής έσκαβαν κατοικίες στο έδαφος το φθινόπωρο κάθε έτους. Κάλυπταν το άνοιγμα με κορμούς δέντρων, γρασίδι και χώμα. Μια τρύπα στην οροφή παρείχε τον απαραίτητο φωτισμό και αερισμό. Τα σπίτια του ανάχωμα είναι διαφορετικά από αυτό το είδος κτιρίου. Πρόκειται για σπίτια που κατασκευάζονται πάνω από το έδαφος και στη συνέχεια καλύπτονται με χώμα. Τα σπίτια των Βίκινγκς κατασκευάζονταν με το μοντέλο για αυτό.

Η σύγχρονη μορφή των χωμάτινων σπιτιών αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων, από τον διάσημο Ελβετό αρχιτέκτονα Peter Vetsch . Έχτισε ήδη το πρώτο του σπίτι από χώμα το 1974.

Οι θετικές ιδιότητες των γήινων σπιτιών

Τα σπίτια σε ανάχωμα θεωρούνται εξαιρετικά φιλικά προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικά . Το φυσικό στρώμα εδάφους προστατεύει το κτίριο από το κρύο και άλλες ανεπιθύμητες περιβαλλοντικές συνθήκες, ακόμη και από ισχυρές καταιγίδες. Σε περίπτωση πιθανών σεισμών, η κατασκευή του θόλου σε συνδυασμό με τον οπλισμό πλέγματος έχουν σημαντικά δομικά πλεονεκτήματα. Υπάρχει επίσης και ισορροπημένο κλίμα σε όλα τα δωμάτια . Σοβατίζοντας τους εσωτερικούς τοίχους με πηλό, το εσωτερικό έχει μια υγιή υγρασία περίπου 50 τοις εκατό. Τα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζονται με παρέμβαση της τεχνολογίας στα συμβατικά κτίρια, δεν αποτελούν πρόβλημα στα χωμάτινα σπίτια.

Εξαιρετική αρχιτεκτονική ανάμεσα στη φύση

Σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αντλίες θερμότητας ή φωτοβολταϊκά στοιχεία, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση έως και 50 τοις εκατό για το κόστος θέρμανσης. Επιπλέον, η οροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κήπος ή ως πράσινη όαση.

Οι αρνητικές ιδιότητες των Earth Houses

Εκτός από όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά, τα Earth Houses έχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα. Σε περίπτωση έλλειψης αερισμού, η υγρασία στο κτίριο αυξάνεται και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος σχηματισμού μούχλας . Επιπλέον υπάρχουν σκοτεινές περιοχές : Η ημισφαιρική κατασκευή μπορεί να κάνει τους κατοίκους να νιώθουν σαν να βρίσκονται σε σήραγγα ή σπηλιά. Οι αρχιτέκτονες μπορούν να το αντιμετωπίσουν ενσωματώνοντας παράθυρα οροφής, ηλιακούς σωλήνες και άλλες τεχνητές πηγές φωτός .

Εάν το γήινο σπίτι βρίσκεται υπόγεια , υπάρχει ο κίνδυνος συσσώρευσης ραδονίου , ενός ραδιενεργού υλικού, στον αέρα του δωματίου. Πράγμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο εξαερισμό.

Βιώσιμη δόμηση και διαβίωση

Το έδαφος είναι μια φυσική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό εδώ και αιώνες. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, τα σημερινά γήινα σπίτια δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερα από τα παραδοσιακά κτίρια όσον αφορά το σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα . Επιπλέον, επιτρέπουν υψηλό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τέτοια κτίρια μπορούν να αξιοποιήσουν τα πολλά πλεονεκτήματα αυτής τεχνικής κτιρίου και διαβίωσης.

0
http://exitmind.com/