Όσα δεν ξέρετε για την Καισαρική τομή και τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται στα παιδιά

Νέα μελέτη απέδειξε ότι η καισαρική τομή, ενώ πολλές φορές είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή του νεογέννητου μωρού και να αποφευχθούν τραυματισμοί και επιπλοκές στις γέννα, δεν είναι όμως η καλλίτερη δυνατή λύση για να έρθει στον κόσμο ένα παιδί. Οι γιατροί συνιστούν ότι θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση και μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον τοκετό.  Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική είναι περισσότερο επιρρεπείς σε μικρόβια, στις αλλεργίες, στο άσθμα , στον διαβήτη , και την παχυσαρκία . επίσης στην πορεία παρουσιάζουν Μαθησιακά προβλήματα όπως και προβλήματα στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ιδανικό είναι μόνο το 15% των τοκετών πρέπει να γίνονται με καισαρική τομή. Η καισαρική τομή θα πρέπει να επιλέγεται μόνο για την προστασία της μητέρας ή του μωρού, σε καταστάσεις όπως παρατεταμένη ώρα τοκετού, εμβρυική δυσχέρεια ή όταν το μωρό δεν έχει τη σωστή θέση, (ισχιακή προβολή).

Δυστυχώς, σε πολλές χώρες τα ποσοστά της καισαρική έχουν αυξηθεί τρομακτικά και αυτό διότι ο νομός επιτρέπει στην  γυναικά να επιλέξει αυτή τον τρόπο που θέλει να γεννήσει και όχι ο γιατρός.

Στις ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των τοκετών γίνεται με καισαρική τομή, 2.13 ανά 1.000 μωρά που γεννιούνται με αυτό τον τρόπο τείνουν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1, σε σύγκριση με 1.79 ανά 1.000 βρέφη που γεννιούνται φυσιολογικά.

Το 9.5% των μωρών που γεννήθηκαν με καισαρική τείνουν να αναπτύξουν άσθμα, σε σύγκριση με το 7.9% των άλλων μωρών, όπως επίσης και η παχυσαρκία τείνει να εξελίσσεται στο 19.4% των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική, σε σύγκριση με μόλις το 15.8% των μωρών που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.

  

   Γιατί μια μέλλουσα μητέρα να επιλέξει τον φυσιολογικό τοκετό;

✔ Ο φυσιολογικός τοκετός χωρίς περιττές παρεμβάσεις είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να γεννηθεί ένα μωρό.

✔ Τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά έχουν μικρότερη πιθανότητα για αναπνευστικά προβλήματα. Οι συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό και το πέρασμα του μωρού από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας προετοιμάζουν τους πνεύμονες να υποδεχτούν τον αέρα. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας από τα μωρά που γεννήθηκαν κολπικά στην ίδια ηλικία κύησης.

✔ Η περίοδος ανάρρωσης από έναν φυσιολογικό τοκετό είναι λίγες ώρες. Αντίθετα η ανάρρωση από μια καισαρική τομή μπορεί να διαρκέσει και εβδομάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως απλά, καθημερινά πράγματα, όπως να σηκωθείς από το κρεβάτι ή να θηλάσεις το μωρό σου, είναι πολύ πιο δύσκολα και πολλές φορές επίπονα.

✔ Ο θηλασμός, που είναι τόσο σημαντικός για τη σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του μωρού, έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει νωρίτερα, να εδραιωθεί ευκολότερα και να διαρκέσει περισσότερο σε γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά.

✔ Τα νεογνά που θα γεννηθούν κολπικά, καθώς περνούν από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας τους, θα έρθουν σε επαφή με τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου της μητέρας τους, τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια αποικίζουν το δέρμα και το έντερο των νεογνών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

✔ Αμέσως μετά τον φυσιολογικό τοκετό, οι γυναίκες έχουν συναισθήματα δυναμικότητας και ολοκλήρωσης. Συμμετέχουν ενεργά στην εμπειρία του τοκετού του παιδιού τους και νιώθουν το μωρό τους να έρχεται όλο και πιο κοντά στη γέννησή του με κάθε σπρώξιμο.

✔ Κάθε επόμενος φυσιολογικός τοκετός είναι πιο εύκολος από τον προηγούμενο, ενώ κάθε καισαρική τομή πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Επομένως, ο φυσιολογικός τοκετός είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει μεγάλη οικογένεια.

Πόλοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί κατά πόσο η καισαρική τομή ή άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν μακροπρόθεσμα σε προβλήματα υγείας των νεογνών, που γεννήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων Dr. MarkDeFrancesco  δηλώνει ότι

«Ενώ η καισαρική τομή μπορεί να είναι σωτήρια για τη μητέρα και το μωρό, η καισαρική μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιπλοκή και για τους δύο».

Πηγές efsyn.gr, tovima.gr, paidorama.com

 

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;