Άθληση: στο σπίτι, στο γυμναστήριο ή στην ύπαιθρο;

Κάποιος θα έλεγε διαβάζοντας τον τίτλο «Άθληση να ναι και ό, τι να ναι!» και σίγουρα θα είχε δίκιο. Τα οφέλη της άθλησης βλέπετε είναι τόσα πολλά και σημαντικά που μόνο να τα παραβλέψουμε δεν μπορούμε. Η άσκηση, όταν είναι τακτική, καταρχήν αλλάζει το σώμα μας προς το καλύτερο καθώς το βάρος μας σταδιακά μειώνεται ενώ οι μύες αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο. Εμείς οι ίδιοι αρχίζουμε να νιώθουμε πιο δυνατοί, πιο υγιείς και με βελτιωμένοι διάθεση. Πλέον μπορούμε να ανεβαίνουμε σκαλιά χωρίς να λαχανιάζουμε και να εκτελούμε εργασίες που παλαιότερα δεν μπορούσαμε ούτε καν να διανοηθούμε. Η μνήμη μας αρχίζει να συγκρατεί περισσότερες πληροφορίες ενώ πλέον δε νιώθουμε συνεχώς ατονία ή νύστα. Επίσης, αρχίζουν και μας «κάνουν» ρούχα που δεν φορούσαμε εδώ και πολύ καιρό και αυτό είναι από μόνο του μια μεγάλη ανταμοιβή των κόπων μας.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο για την άθληση που μπορούμε να κάνουμε εντός του σπιτιού μας. Έγινε εξάλλου της μόδας τους προηγούμενους μήνες λόγω του Κορωναίου που μας εγκλώβισε στα σπίτια με το lockdown. Η άθληση αυτή μπορεί να είναι εντελώς ελεύθερη (χωρίς εξοπλισμό) ή με κάποια υποτυπώδη εξαρτήματα (στρώμα γυμναστικής, βαράκια, διάδρομο γυμναστικής κλπ.). Αν μιλάμε για άθληση χωρίς καθόλου εξοπλισμό καλό θα ήταν να διαλέξουμε τον ενιαίο χώρο ή να επιλέξουμε ένα κατά το δυνατόν μεγάλο δωμάτιο έτσι ώστε να μπορούμε να εκτελούμε τις ασκήσεις που θέλουμε με άνεση. Αν είμαστε αρχάριοι και δε γνωρίζουμε καθόλου από πιθανές ασκήσεις μπορούμε να αρχίσουμε εκτελώντας πεντάλεπτα ή δεκάλεπτα προγράμματα από το YouTube. Πολλοί δεν εμπιστεύονται τέτοιες εφαρμογές για την άθληση τους, αλλά το εν λόγω διαδικτυακό site περιέχει ένα θησαυρό προπονητικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες και για όλους τους σωματότυπους. Είναι σκόπιμο να ξεκινήσετε με εύκολα sessions ή μέτριας δυσκολίας, έτσι ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε και να αθληθείτε σωστά και πάνω από όλα με ασφάλεια.

Τώρα περνάμε στην άθληση που μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει σε ένα χώρο γυμναστηρίου. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο οργανωμένα και το περιβάλλον πολύ ευνοϊκό και φιλόξενο για αυτό άλλωστε πληρώνουμε και συνδρομή που συνήθως ξεκινάει από 20€ το μήνα περίπου αλλά μπορείτε να βρείτε και φτηνότερη τιμή σε προσφορά. Καταρχήν, πηγαίνοντας σε ένα γυμναστήριο υπάρχουν αποδυτήρια όπου μπορούμε να αλλάξουμε, να κάνουμε ντουζ και να κλειδώσουμε τα πράγματα μας με ασφάλεια. Μετά, υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής. Είτε θα συμμετάσχουμε σε κάποιο προγραμματισμένο και οργανωμένο αερόβιο πρόγραμμα είτε θα ξεκινήσουμε με διάδρομο, ποδήλατο ή ελλειπτικό. Αφού ανεβάσουμε παλμούς και κάψουμε μερικές θερμίδες μπορούμε να προχωρήσουμε στην αίθουσα με τα όργανα και τα βάρη. Εκεί θα μας περιμένει το πρόγραμμα μας, έτοιμο από το γυμναστή ή τη γυμνάστριά μας. Εκτελούμε λοιπόν τις ασκήσεις με τη σειρά που προβλέπονται τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες και τους χρόνους των διαλλειμάτων. Στο τέλος, κάνουμε λίγη αποθεραπεία και stretching έτσι ώστε να μην τραβηχτεί κάποιος μυς και να μην πονάμε ή «πιαστούμε» και κάνουμε ένα ντουζ, ετοιμαζόμαστε και φεύγουμε.

Η άσκηση στη φύση τώρα είναι πραγματικά αναζωογονητική και ανανεωτική. Ακριβώς επειδή είμαστε σε εξωτερικό χώρο και οι εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια μας συνεχώς εναλλάσσονται, ο χρόνος κυλάει όμορφα και γρήγορα. Έτσι μειώνεται το αίσθημα της κούρασης και της βαρεμάρας ενώ παράλληλα καίμε αχρείαστες θερμίδες και βελτιώνουμε την εικόνα μας. Το γρήγορο περπάτημα αλλά και το τζόκινγκ ενδείκνυνται για όλες τις ηλικίες και δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ή αίσθησης δυσφορίας. Με αυτούς τους τρόπους καταπολεμούμε και προλαμβάνουμε τις παθήσεις του μυοκαρδίου και όχι μόνο. Βέβαια, μια προληπτική εξέταση όπως είναι αυτή της δυναμικής ηχωμυοκαρδιογραφίας (stress echo Αθήνα) θα ρίξει άπλετο φως σε τυχόν ενοχλήσεις που ήδη έχουμε αρχίσει να νιώθουμε και ίσως μας ανησυχούν.

0
http://exitmind.com/