Το νέο Ηλιακό Πάνελ που τυπώνεται

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου όλοι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και όπου κάθε επιφάνεια μπορεί να παράγει καθαρή βιώσιμη ενέργεια, χαμηλού κόστους, από τον ήλιο.

 Αυτός είναι ο κόσμος που θέλει να προφέρει στην ανθρωπότητα  ο καθηγητής Dastoor του πανεπιστημίου Newcastle και η ομάδα του.

Μία νέα τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον απο στην Αυστραλία, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ. Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να τυπωθούν, είναι πολύ εύκαμπτα και απο ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορούν ακόμα να εκτυπωθούν σε συμβατικούς εκτυπωτές με  ειδικό μελάνι,  πάνω σε  ένα λεπτό υλικό σαν φίλμ.

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται ανοιχτά σε χώρους του Σίδνεϊ και σύντομα θα βγουν στην παραγωγή

Ο δημιουργός αυτού του υλικού, ο καθηγητής φυσικής  Paul Dastoor  από τη σχολή επιστημών δήλωσε ενθουσιασμένος. 

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρχαν λίγες εγκαταστάσεις, γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς αποδίδουν σε δημόσιο περιβάλλον. Αυτή η εγκατάσταση είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης αυτής της τεχνολογίας. Παρουσιάζουμε ένα νέο σενάριο για να δοκιμάσουμε την απόδοση και την αντοχή σε μια σειρά νέων προκλήσεων », δήλωσε ο καθηγητής Dastoor.

“Αυτή την στιγμή η καινούργια τεχνολογία βρίσκεται μέσα στον νέο αστικό χώρο του Lane Cove Council στο Canopy, όπου οι άνθρωποι θα αλληλοεπιδρούν μαζί της καθώς πηγαίνουν για ψώνια, παίζουν με τα παιδιά τους στο πάρκο ή να απολαύσουν φαγητό σε ένα από τα κοντινά εστιατόρια. Είναι ένας αβίαστος και λεπτός τρόπος για να πυροδοτήσουμε μια αλληλοεπίδραση με τον κόσμο  και να δείξουμε «τι θα ακολουθήσει» στην παραγωγή ενέργειας σε χιλιάδες ανθρώπους ».

Ο καθηγητής Dastoor είπε ότι ελπίζει ότι η δημόσια εγκατάσταση θα προκαλέσει περαιτέρω συζήτηση για το θέμα της ενέργειας, καθώς η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εξετάζει τις ενταξη στον τεχνολογικό επενδυτικό χάρτη της.

“Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα επόμενα 30 χρόνια και η κοινότητα έχει ασχοληθεί πολύ με αυτό το θέμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν πολλές ερευνητικές ομάδες όπως η δική μας που εργάζονται σε τεχνολογίες βιώσιμης ενέργειας. Είναι η ευκαιρία μας να διασφαλίσουμε ότι επενδύουμε και παρέχουμε έξυπνες λύσεις”, δήλωσε ο καθηγητής Dastoor.

Οφέλη και εφαρμογές 

Ο εκτυπωμένος ηλιακό φωτοβολταϊκό είναι φθηνό στην κατασκευή, με κόστος παραγωγής μικρότερη από €9 ανά τετραγωνικό μέτρο και γρήγορο στην παραγωγή, με εξοπλισμό εμπορικής κλίμακας ικανό να παράγει χιλιόμετρα υλικού την ημέρα.

«Καμία άλλη τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας δεν μπορεί να κατασκευαστεί τόσο γρήγορα. Το χαμηλό κόστος και η ταχύτητα με την οποία μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία είναι σημαντική, καθώς πρέπει να βρούμε λύσεις και γρήγορα », δήλωσε ο καθηγητής Dastoor.

Πάνω από το 99% τοις εκατό των πάνελ αποτελούνται από PET, το οποιο μπορεί να ανακυκλωθεί – ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών πάνελ πυριτίου.

«Αυτή τη στιγμή ερευνούμε διαδικασίες ανακύκλωσης αυτού του υλικού. Η ελπίδα μας είναι ότι μπορούμε να διαχωρίσουμε τα εξωτερικά στρώματα PET και να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε νέα πάνελ με ελάχιστη επεξεργασία », δήλωσε ο καθηγητής Dastoor.

Το χαμηλού κόστους, το μικρό βάρος, η ευελιξία και η ανθεκτικότητα του υλικού εμπνέουν μια σειρά πιθανών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών αποκατάστασης από καταστροφές. Συστήματα επαναφόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, τροχόσπιτα/κάμπινγκ και την αμυντική βιομηχανία · πλωτά καλύμματα για φράγματα και πισίνες, πανιά γιοτ, έξυπνες περσίδες για κατοικίες και πολυώροφα κτίρια, καλύμματα θερμοκηπίου και άλλα.

Ο καθηγητής Dastoor είπε ότι στόχος του είναι να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες επιφάνειες με το υλικό.

0
http://exitmind.com/