10 Λόγοι για τους οποίους πρέπει να αγκαλιαζόμαστε τουλάχιστον 8 φορές τη μέρα

Η αγκαλιά αποτελεί αναμφισβήτητα μια ισχυρή δύναμη ίασης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγκαλιές (όπως και το γέλιο) έχουν μεγάλη θετική επίδραση στη θεραπεία της αρρώστιας, της ασθένειας, στη μοναξιά, στη κατάθλιψη, στο άγχος και το στρες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια μεγάλη και δυνατή αγκαλιά κατά την οποία οι καρδιές πιέζονται η μία πάνω στην άλλη, έχει τα παρακάτω θετικά αποτελέσματα:

 1. Το τρυφερό άγγιγμα μιας αγκαλιάς δημιουργεί την αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Αυτό βοηθά στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.
 1. Οι αγκαλιές αυξάνουν στιγμιαία τα επίπεδα οξυτοκίνης που απαλύνουν αισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης και θυμού.
 1. Η αγκαλιά διαρκείας αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, ανεβάζει τη διάθεση και δημιουργεί το αίσθημα ευτυχίας.
 1. Οι αγκαλιές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η απαλή πίεση στο στέρνο και η συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί ενεργοποιείτον θύμο αδένα, ο οποίος ρυθμίζει και ισορροπεί την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων που μας κρατούν υγιείς.
 1. Οι αγκαλιές ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση μας. Από τη γέννησή μας το άγγιγμα από τα δικά μας πρόσωπα, μας δείχνει ότι είμαστε αγαπητοί και ξεχωριστοί. Οι σχέσεις μεταξύ αυτοεκτίμησης και απτών αισθήσεων από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας παραμένουν ριζωμένα στο νευρικό μας σύστημα ως ενήλικες. Τα χάδια που έχουμε πάρει από τους γονείς μας όσο μεγαλώνουμε παραμένουν αποτυπωμένα στα κύτταρά μας και οι αγκαλιές μας το θυμίζουν αυτό σε σωματικό επίπεδο. Οι αγκαλιές μας τονώνουν την ικανότητα ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας.
 1. Η αγκαλιά έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τους μυς και αποβάλει την ένταση από το σώμα. Οι αγκαλιές μπορούν να διώξουν τον πόνο, τον απαλύνουν με την αύξηση της κυκλοφορίας στους μαλακούς ιστούς.
 1. Οι αγκαλιές μπορούν να εξισορροπήσουν το νευρικό σύστημα. Η Γαλβανική Δερματική Ανταπόκριση (GSR) σε κάποιον που δίνει και παίρνει αγκαλιά δείχνει αλλαγή στη συμπεριφορά του δέρματος. Η επίδραση της ενυδάτωσης και ηλεκτρισμού στο δέρμα δείχνουν μια πιο ισορροπημένη κατάσταση του νευρικού – παρασυμπαθητικού συστήματος.
 1. Οι αγκαλιές μας δείχνουν πώς να παίρνουμε και να δίνουμε. Υπάρχει ίση αξία στη διαδικασία “δοσοληψίας” ζεστασιάς, όπως όταν δίνουμε και μοιραζόμαστε. Οι αγκαλιές μας διδάσκουν πως η αγάπη ρέει αμοιβαία.
 1. Οι αγκαλιές μοιάζουν πολύ με το διαλογισμό και το γέλιο. Μας διδάσκουν πως ν’ αφήνουμε πίσω μας και να ζούμε τη στιγμή, που μας ενθαρρύνει να συμπλέουμε με την ενέργεια της ζωής. Οι αγκαλιές μας βγάζουν από το φαύλο τρόπο σκέψης και μας ενώνουν με τη καρδιά, τα συναισθήματα και την αναπνοή μας.
 1. Η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ αυτών που αγκαλιάζονται αποτελεί επένδυση σε μία σχέση. Ενθαρρύνει τη συμπάθεια και την κατανόηση. Είναι καθαρά συνέργεια, που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του : 1+ 1 = 3 ή περισσότερο! Αυτή η συνέργεια έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε αμφίπλευρα θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει ένα ρητό από τη Virginia Satir, μια διακεκριμένη οικογενειακή γιατρό, που λέει ότι:, “Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να ζήσουμε, οχτώ για συντήρηση και 12 για ανάπτυξη.” Οχτώ ή περισσότερες μπορεί να μοιάζει μεγάλος αριθμός για αγκαλιές, αλλά κατά τη διάρκεια μίας έρευνας όταν ρωτήθηκε ένα παιδί από τον πατέρα του “Πόσες αγκαλιές θα ήθελες την ημέρα” απάντησε: “Δεν θα σου πω πόσες αλλά πολύ περισσότερες από οχτώ.” Αυτό δείχνει πόσο βιοτική και βαθιά είναι η ανάγκη της αγκαλιάς. Η αγάπη είναι ένα θαυματουργό φάρμακο.

Το ν’αγκαλιάζεις κάποιον μπορεί ν’ακούγεται το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, αλλά θα βοηθούσε να λαμβάναμε κάποια πράγματα υπόψη μας. Οι αγκαλιές χωρίς επαφή δεν είναι καλές. Στο βιβλίο του που λέγεται “Caring, Feeling, Touching”, ο Δρ. Sidney Simon περιγράφει 5 κινήσεις που δεν είναι αγκαλιές.

 1. Η αγκαλιά με σχήμα Α, κατά την οποία μόνο τα κεφάλια έρχονται σ’επαφή.
 2. Η μισή αγκαλιά, κατά την οποία μόνο το άνω μέρος των σωμάτων αυτών που αγκαλιάζονται έρχεται σ’επαφή, ενώ το υπόλοιπο μέρος είναι σε απόσταση
 3. Την αγκαλιά  κατά την οποία αυτή που αγκαλιάζονται χτυπούν ο ένας στην πλάτη του άλλου αποφεύγοντας τη φυσική επαφή, και συμπεριφέρονται όπως στα μωρά όταν θέλουν να ρευτούν
 4. Την αγκαλιά κατά την οποία δύο άνθρωποι στέκονται δίπλα-δίπλα και ακουμπούν οι γοφοί του ενός στον άλλον
 5. Την αγκαλιά κατά την οποία αυτός που είναι πιο δυνατός ή πιο μεγαλόσωμος σηκώνει τον άλλον και τον στριφογυρίζει.
0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;