5 αλήθειες για την ψυχοθεραπεία που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Μέχρι πρόσφατα η ψυχοθεραπεία είχε ακόμα στίγμα στην Ελλάδα. Ακόμα και τώρα, παρόλο που το να βλέπει κανείς έναν ψυχοθεραπευτή στην Αθήνα είναι σχετικά διαδεδομένο, στην επαρχία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, μιας και οι μικρές κοινωνίες τείνουν να μεγαλοποιούν τα πράγματα και να παραβιάζουν πιο εύκολα την ιδιωτικότητα του ατόμου. Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό κάποιος να αισθάνεται άσχημα ή μπερδεμένα αν κάνει ήδη ψυχοθεραπεία ή σκέφτεται να ξεκινήσει. Οι παρακάτω πέντε αλήθειες θα σας κάνουν όχι μόνο να νιώσετε καλύτερα αλλά και να αισθανθείτε περήφανοι που έχετε κάνει ένα τέτοιο δώρο στον εαυτό σας.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε

Αντίθετα, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είστε χαρούμενοι. Δείχνει πολύ μεγάλη δύναμη και γενναιότητα ψυχής να αποφασίζει κανείς να δει τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι, να αντιμετωπίζει τους φόβους και τα ελαττώματα του χαρακτήρα του και τελικά να βγαίνει καλύτερος και πιο ώριμος άνθρωπος από αυτή τη διαδικασία. Η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές αλλά στον καθένα από εμάς που θέλει να φτάσει στην αυτογνωσία και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και τον τρόπο, με τον οποίο σκέφτεται.

Η αλλαγή είναι κάτι που αργεί να έρθει

Μην απογοητεύεστε επειδή δεν βλέπετε συγκλονιστικές αλλαγές μετά από κάθε συνεδρία. Η αλλαγή είναι μια αργή και επώδυνη διαδικασία και δεν έρχεται ξαφνικά, αλλά ουσιαστικά συντελείται σε κάθε μικρή στιγμή που κάνετε κάτι διαφορετικό και πιο ουσιώδες από κάτι που κάνατε παλαιότερα και σας ταλαιπωρούσε. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας μακρύς δρόμος που χρειάζεται υπομονή και θέληση, όμως πάντοτε ανταμείβει τους δυνατούς και τους αποφασισμένους.

Δεν είναι όλα τα είδη ψυχοθεραπείας ίδια

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές ψυχοθεραπείας, όπως η ψυχανάλυση, η ψυχοδυναμική θεραπεία και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Δεν έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά και ούτε είναι όλες κατάλληλες για όλα τα προβλήματα. Πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, καλό είναι να κάνετε την έρευνά σας, για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει σε εσάς.

Δεν ταιριάζετε με όλους τους ψυχολόγους

Η σχέση που θα αναπτυχθεί με τον ψυχολόγο είναι μια βαθιά σχέση επικοινωνίας, η οποία απαιτεί αμοιβαία συνεργασία και εμπιστοσύνη. Ωστόσο, μην απογοητευθείτε αν δεν πετύχετε από την αρχή αυτή την ιδεατή σχέση. Είναι πολύ λογικό να μην ταιριάζετε με όλους τους ψυχοθεραπευτές και να χρειαστεί να πειραματιστείτε για καιρό μέχρι να βρείτε τον επαγγελματία που θα σας ικανοποιήσει. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώθετε ενοχές για αυτό ούτε να το κρατάτε μυστικό. Μοιραστείτε το συναίσθημα με τον θεραπευτή σας και αφήστε τον να σας βοηθήσει.

Η ψυχοθεραπεία δεν συνοδεύεται απαραίτητα από φάρμακα

Υπάρχει ο μύθος ότι οι θεραπευόμενοι πρέπει να πάρουν φάρμακα, για να έχει αποτέλεσμα η ψυχοθεραπεία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, όταν το άτομο δεν πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, δεν δίνονται φάρμακα, κάτι άλλωστε που μπορεί να κάνει μόνο ο ψυχίατρος και όχι ο ψυχολόγος.

Άρθρο από τον Μιχάλη Πατεράκη, Ψυχολόγος στην Αθήνα

0
http://exitmind.com/
Χωρίς ετικέτες 0