5 Συνήθειες που δεν σας αφήνουν να χάσετε τα τελευταία 5 περιττά κιλά

Η απώλεια κιλών δεν είναι εύκολη υπόθεση, τα τελευταία πέντε κιλά είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Και γιατί αυτό;

«Όσο χάνουμε κιλά και ειδικά όταν έχουμε χάσει αρκετά κιλά ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται» λέει η Dana Hunnes, Διδάκτωρ ερευνήτρια, επίκουρος καθηγήτρια και Διευθύντρια Διαιτολογίας στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του UCLA.

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε ο μεταβολισμός είναι αυτός που μας δίνει ενέργεια και καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός τόσο πιο δύσκολη γίνεται η απώλεια βάρους.

Για ποιο λόγο όμως μπορεί ο μεταβολισμός μας να επιβραδύνεται;

Η δίαιτα στερεί από το σώμα μας την ενέργεια που έχει συνηθίσει να παίρνει λέει Bahram Arjmandi, Διδάκτωρ, καθηγητής διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η κατανάλωση θερμίδων έχει μειωθεί, το σώμα μας μπορεί να περάσει σε μια κατάσταση διατήρησης ενέργειας, λέει. Αυτό εξηγεί γιατί τα πρώτα 5 κιλά χάνονται γρήγορα αλλά τα τελευταία 5 πολύ πιο δύσκολα. (Σταματήστε τη δίαιτα γιο-γιο και μάθετε πώς να χάσετε κιλά ενώ θα τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά)

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα εμπόδια του οργανισμού σας και του μεταβολισμού σας που παρεμβάλλονται μεταξύ εσάς και του στόχου απώλειας βάρους, αλλάζοντας αυτές τις συνήθειες.

Η μόνη γυμναστική που κάνετε είναι αερόβια

Η ώρα που αφιερώνετε στο τρέξιμο και στο ελλειπτικό μηχάνημα είναι αποδοτική. Αλλά αν η γυμναστική σας εξάσκηση δεν περιλαμβάνει ασκήσεις αντίστασης ή ενδυνάμωσης θα δυσκολευτείτε να χάσετε κιλά.

Οι μύες κρατούν το μεταβολισμό σε μεγάλη εγρήγορση, λέει ο Arjmandi. Αλλά όσο χάνετε κιλά μπορεί να χάνετε και μυϊκή μάζα εκτός από λίπος. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει την συνέπεια επιβράδυνσης της λειτουργίας του μεταβολισμού και την καύση θερμίδων.

Προτείνει τα βαράκια ή την ένταξη ασκήσεων αντίστασης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αν θέλετε να δουλέψετε τους μύες σας.

Τα περισσότερα γεύματα που καταναλώνετε είναι υγρής μορφής

Τα Smoothies είναι πολύ της μόδας και είναι ένας τρόπος να ελέγχετε την ποσότητα τροφής όταν είστε σε δίαιτα. Όμως, τείνουν να πηγαίνουν στο πεπτικό σύστημα χωρίς να γίνονται πολλές διεργασίες που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν καταναλώνει και πολλές θερμίδες για την πέψη και απορρόφησή τους.

Τροφές πλούσιες σε ίνες από την άλλη, απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και απορρόφηση τους, λέει η Hunnes. «Επίσης είναι πλούσιες σε διατροφική αξία» προσθέτει.

Τα ολόκληρα φρούτα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη, και μη-αμυλώδη λαχανικά είναι όλα τροφές που μπορούν να εντείνουν την καύση θερμίδων μετά το γεύμα.

Δεν καταναλώνετε λιπαρά

Ναι, τα τροφικά λιπαρά είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά τα υγιή λιπαρά – όπως αυτά που περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο, και στο πλήρες Ελληνικό γιαούρτι — μπορεί να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τον οργανισμό σας από την κατάσταση κατακράτησης λίπους σε κατάσταση απώλειας λίπους, λέει ο David Ludwig, Διδάκτωρ ερευνητής και καθηγητής διατροφολογίας στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και συγγραφέας του «Always Hungry?»

Τονίζει ότι για περίπου 40 χρόνια οι πιο δημοφιλείς δίαιτες επικεντρώνονταν στη μείωση κατανάλωσης λιπαρών και οι Αμερικανοί γίνονταν όλο και πιο παχύσαρκοι. Αναμφίβολα, κάποιο λάθος υπάρχει σε αυτή τη μέθοδο.

Ενώ ο Ludwig υποστηρίζει τη δίαιτα πλούσια σε υγιή λιπαρά, η προσθήκη ακόμα και μικρών ποσοτήτων καλών λιπαρών μπορούν να ανατρέψουν τα αντανακλαστικά του οργανισμού μας όσον αφορά την αντιμετώπιση του λίπους.

Δεν πιέζετε τον εαυτό σας όταν γυμνάζεστε

Η υψηλής έντασης διαλειμματική γυμναστική (HIIT), περιλαμβάνει σύντομες ασκήσεις υψηλής έντασης – όπως έντονο τρέξιμο ή sprinting, αντί για jogging— που ακολουθούνται από μικρά διαλείμματα.

«Υπάρχει πια μεγάλη έρευνα που δείχνει ότι αυτοί που κάνουν HIIT μπορούν να αυξήσουν πραγματικά την καύση θερμίδων μετά το πρόγραμμα αυτό», λέει ο Hunnes.

Αν η βελόνα της ζυγαριάς σας δεν μετακινείται, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να μετατρέψετε το χαλαρό πρωινό τρέξιμο σε πιο έντονη αερόβια άσκηση. Οι ειδικοί λένε να βάλετε ως στόχο την αναλογία άσκηση- διάλειμμα 2:1, αν τρέχετε έντονα για ένα λεπτό κάντε ένα διάλειμμα 30 δευτερολέπτων.

Έχετε σταματήσει να μετράτε θερμίδες

Η όλη ιδέα της καταμέτρησης θερμίδων ήταν δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και οι έρευνες δείχνουν ολοένα ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. (βλ. παραπάνω την παράγραφο περί λιπαρών).

Η Hunnes λέει όμως ότι το να προσέχουμε την κατανάλωση θερμίδων και το μέγεθος της μερίδας εξακολουθούν να είναι σημαντικά. Και ο λόγος; «Οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν και υπερεκτιμούν την ποσότητα καύσης θερμίδων μέσω της άσκησης», λέει.

Ειδικά όταν τρώμε σνακ, μπορεί να τρώμε πολύ περισσότερο απ’ότι νομίζουμε, που μπορεί να παγώνει τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Ξεκινήστε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στο πόσο ακριβώς τρώτε, ειδικά το απόγευμα και μετά το δείπνο κοιτάζοντας τηλεόραση.

 

1
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;