7 περίεργα πράγματα που δεν ξέρατε για τις φακίδες

Πραγματικά συμβαίνουν πολλά πίσω από αυτές τις κουκίδες. Οι φακίδες ήταν πάντα ένα συναρπαστικό θέμα για τα παιδιά και τους μεγάλους. Προφανώς εδώ θα μάθετε πληθώρα πράγματα για ποιον λόγο δημιουργούνται αυτά τα στίγματα από τον ήλιο.

  • Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη φακίδας. Η  πιο κοινή από τις δύο είναι οι εφηλίδες, οι οποίες είναι επίπεδες, ανοικτά καφέ σημάδια  που παρουσιάζουν διακυμάνσεις  ανάλογα με τις εποχές.

«Μπορούν να πάρουν πιο σκούρο χρώμα το καλοκαίρι και ελαφρύτερο στη διάρκεια του χειμώνα,» εξηγεί ο Rachel Nazarian, δερματολόγος «Στην πραγματικότητα, κάποιο μπορούν να της δουν να ξεθωριάζουν ακόμα και μετά την εφαρμογή του αντηλιακού για αρκετές εβδομάδες.»

Υπάρχουν όμως εφηλίδες, λόγο της ηλικίας, όπου το δέρμα περιέχει ακόμη περισσότερα  μελανοκύτταρα και έτσι τυπικά δεν αλλάζουν χρώμα, ανάλογα με την έκθεση στο ηλιακό φως.

  • Οφείλεται στο DNA . Οι φακίδες  συνδέονται με ένα βασικό γενετικό παράγοντα  που ευθύνεται  για την ρύθμιση του δέρματός  και  το χρώμα των μαλλιών. Ένα γονίδιο γνωστό ως mc1r ελέγχει τα δυο διαφορετικά είδη μελανίνης που παράγονται. Οι δύο τύποι είναι 1) πιο σκούρο καφέ ευ μελανίνη και 2) κοκκινωπό-κίτρινο φαιομελανίνη. Αν το γονίδιο mc1r σας είναι ανενεργό, θα παράγεται περισσότερη φαιομελανίνη όπου οδηγεί σε φωτεινά μαλλιά και λευκό δέρμα, καθώς και μια τάση για πανάδες.
  • Κανείς δεν γεννιέται με αυτά. Έχετε δει ποτέ ένα νεογέννητο μωρό με φακίδες; Οχι. Ποτέ. «Παρά τα όσα λένε κάποιοι, οι φακίδες προέρχονται πάντα από την έκθεση στον ήλιο», λέει ο Nazarian. «Προκαλεί τα κύτταρα που παράγουν  χρωστική ουσία να αυξάνονται περισσότερο στο δέρμα με περισσότερη  χρωστική ουσία.»
  • Είναι μια ένδειξη του πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα σας είναι στον ήλιο. Σε μερικούς ανθρώπους, η μελανίνη παράγεται ομοιόμορφα μέσα στο δέρμα. Όταν δεν γίνεται αυτό είναι, τότε εμφανίζονται οι φακίδες μικρά στίγματα μελανίνης που κυμαίνονται στο μέγεθος ανάλογα με τον ήλιο. Αν έχετε πολλά στίγματα, το δέρμα σας είναι πιο ευαίσθητο και είστε σε μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. (Αν και οι φακίδες δε είναι καρκινικές.)
  • Μπορούν να διπλασιαστούν ως φυσικό αντηλιακό. Τα μελανοκύτταρα ενεργούν ως φυσικό αντηλιακό προσθέτοντας σκούρο χρώμα στο πρόσωπό σας και έτσι να κάνουν το δέρμα λιγότερο ευαίσθητο στις ακτίνες UV. Αλλά αυτό, δεν  αποτελεί καμία δικαιολογία για να μην βάζετέ αντηλιακό για περεταίρω προστασία τουλάχιστον με δείκτη 30 καθημερινά.

Οι φακίδες «Είναι ένας παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος επειδή προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, οπότε αν κάνετε πολλές φακίδες, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την υγεία του δέρματός σας και να κάνετε προληπτικό ετήσιο έλεγχο του δέρματός σας»

 

  • Δεν έχουν όλες οι κοκκινομάλλες φακίδες. Ενώ οι κοκκινομάλλες έχουν λιγότερη μελανίνη στο δέρμα τους, σε αντίθεση με την πεποίθηση που υπάρχει στον κόσμο, δεν έχουν όλες οι κοκκινομάλλες φακίδες. Ενώ πιστεύεται ότι ελέγχονται από το ίδιο γονίδιο, Οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν κόκκινα μαλλιά είναι λιγότεροι ενώ οι φακίδες είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε πολλούς. Το 80% των κοκκινομάλληδων  έχουν ένα γονίδιο mc1r.
  • Στο Μεσαίωνα, οι φακίδες θεωρούνταν ως σημάδια που τα είχαν οι μάγισσες. Παρ όλο που οι άνδρες είχαν και αυτοί φακίδες όπως και κρεατοελιές, μυρμηγκιές, και διάφορα γενετήσια στίγματα. Όταν οι φακίδες παρουσιαζόντουσαν σε γυναίκα, θεωρούταν ενδεικτικό σημάδι για την τάση υποταγής των γυναικών στο διάβολο.
0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;