8 Τροφές που περιέχουν περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας

Παρόλο που το κόκκινο κρέας είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου για τον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορεί κάποιος να πάρει περισσότερο σίδηρο και χωρίς υπολείμματα από καμένα λίπη ή κρέας.

Είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε κατά νου πόσο επιβλαβής είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, πράγμα το οποίο μας κανει να περιορίζουμε όλο ένα την κατανάλωσή του.

Μήπως όμως με το να κόψουμε το κόκκινο κρέας δεν θα μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό τον πολύτιμο σίδηρο που είναι υπεύθυνος για την οξυγόνωση των κυττάρων και στο να μας κρατάει ενεργούς;

Αυτό όμως δεν ισχύει. Παρ’ όλο που το κόκκινο κρέας είναι μια πολύ καλή πηγή σιδηρού (118 gr κρέατος την ημέρα ισοδυναμεί με 2.5 mg σίδηρο που είναι το 14% της ημερήσιας ανάγκης), υπάρχουν και άλλες τροφές, φυτικές η ζωικές που μπορoύν να μας δώσουν την ποσότητα που χρειαζόμαστε, χωρίς να περιέχουν επιβλαβή στοιχεία άνθρακα.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο σίδηρος από το κρέας απορροφάται γρηγορότερα από ότι απο τις φυτικές τροφές. Οπότε οι χορτοφάγοι και οι Vegans θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες ποσότητες, περίπου 1.8% περισσότερες φυτικές τροφές για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ότι,  για τις γυναίκες ηλικίας από 31-μέχρι 50 η καθημερινή ποσότητα θα πρέπει να είναι 32mg ενώ οι γυναίκες πάνω των 50 θα πρέπει να φτάνουν τα 145mg. Μπορεί κάποιος βέβαια να απορροφήσει ποιο ευκολά τον σίδηρο από την τροφή όταν μαζί με το φαγητό καταναλώνει και χυμό από ένα λεμονί πλούσιο σε βιταμίνη C. Η Βιταμίνη C είναι γνωστό ότι βοηθάει στην γρήγορη απορρόφησή του σιδήρου από τις τροφές.

Με αυτά στο μυαλό μας ας δούμε παρακάτω κάποιες τροφές που έχουνε περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας.

Κόκκινα Φασόλια
Είναι φασόλια με πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα οποία κάνουν πάρα πολύ καλό και τρώγονται και στην σαλάτα. Με κάθε μπολάκι, παίρνεται 4 mg σιδήρου το 22% της καθημερινής μας ανάγκης.


Σπανάκι
Με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι,θα πάρετε 6mg σίδηρο, που είναι το 36% την ημερήσιας δόσης. Μαζί με το ένα τρίτο της καθημερινής ποσότητας σε ασβέστιο, όπως και αρκετή βιταμίνη Α (δεν είναι τυχαίο ότι ο Popeye το αγαπούσε).


Σέσκουλο (παντζάρια )
Δεν σας αρέσει το σπανάκι; Κανένα πρόβλημα, μπορείτε να καταναλώσετε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο Σέσκουλο(παντζάρι), το οποίο θα σας δώσει 4mg το 22% του σιδήρου που χρειάζεστε.

Φασολάκια Ενταμάμε 
Ζεστάνετε 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα edamame.   Είναι ένα σνακ υψηλής πρωτεΐνης, που αποδίδει 3,5 mg σίδηρο το 19% της ημερήσιας ποσότητας. Επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο, περισσότερο και α πο της μπανάνας.

Φακές
Σε κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές, θα βρείτε 7 mg σίδηρο το39% της καθημερινής σας δόσης.


Βρώμη
Η βρώμη αποτελεί ένα πλούσιο πρωινό γεύμα, για όλους ακόμα και για τα παιδία , είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και υγιεινή. Μισό φλιτζάνι βρώμη περιέχει 4 mg σίδηρο.


Κινόα
Και όμως, το κινόα δεν το τρώνε κάποιο για επίδειξη, αλλά είναι ένα γεύμα με όλες τις πρωτεΐνη που χρειάζεται οργανισμός. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου κινόα περιέχει 3 mg σίδηρο.


Στρείδια
Έξι στρείδια περιέχουν 4 mg σίδηρο. Επίσης αυτή η ποσότητα είναι ικανή, να σας δώσει και την ποσότητα ψευδαργύρου που χρειάζεται οργανισμός, που είναι δύσκολο να την πάρετε από άλλες τροφές.

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *