9 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αγκαλιαζετε τα παιδιά σας

Λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας ακόμη κι αν αντιδρούν σαν να μην τους αρέσει

Όταν η Μητέρα Τερέζα κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ ρωτήθηκε «Τι θα πρέπει να κάνουμε για φέρουμε την παγκόσμια ειρήνη;» εκείνη απάντησε: «Πηγαίνετε σπίτι κι αγαπήστε την οικογένειά σας.»

Σύμφωνα μ’ αυτό, παρακάτω αναφέρουμε τους λόγους που θα πρέπει ν’ αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας. Όπως πάντα. Είναι ένας εύκολος τρόπος ν’ αγαπάμε τα παιδιά μας. Είτε τους αρέσει είτε όχι.

  1. Είναι στρουμπουλά

Τα παιδιά, ειδικά τα μικρά είναι τόσο γλυκά που θες να τ’ αγκαλιάζεις. Είναι σαν ν’ αγκαλιάζεις λούτρινο αρκουδάκι, μόνο που τα παιδιά μπορούν να κάνουν και χαριτωμένους ήχους. Σίγουρα δεν μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο. Όπως και να’ χει αγκαλιάστε τα παιδιά σας όσο είναι στρουμπουλά γιατί δεν θα μπορείτε ποτέ να πείτε σε κανέναν άλλο «είναι τόσο ωραία να σ’ αγκαλιάζω γιατί είσαι τόσο στρουμπουλό, απαλό και αγκαλίτσας».

  1. Τα κάνει πιο έξυπνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς δείχνουν την αγάπη τους έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο σε σχέση με αυτά των οποίων οι γονείς δεν εκδηλώνουν την αγάπη τους. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι το ν’ αγαπάς τα παιδιά σου τα κάνει εξυπνότερα! Παρέχοντας στα παιδιά σου ένα ασφαλές περιβάλλον με αγάπη (φυσικά αυτό προϋποθέτει περισσότερα από μια αγκαλιά) επηρεάζετε άμεσα την ανάπτυξή τους.

Η αγκαλιές μπορεί να μην αυξήσουν το IQ τους αλλά θα τα βοηθήσει να το αναπτύξουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Και αυτό θα είναι καλό γι’ αυτά, τη μέλλουσα οικογένεια τους και τους κύκλους όπου θα κινηθούν ως ενήλικες.

  1. Απελευθέρωση καλών εκκρίσεων

Η σωματική επαφή βοηθά στην απελευθέρωση εκκρίσεων στον εγκέφαλο που εγείρει αισθήματα ευτυχίας και μειώνει τις ορμόνες που συνδέονται με το άγχος. Τα χάδια και οι αγκαλιές μπορούν κυριολεκτικά να μας ανεβάσουν τη διάθεση και πολύ γρήγορα. Αν είχατε σκληρή μέρα και τα παιδιά σας φτάνουν στα όρια σας, ένας καλός τρόπος να το σταματήσετε και να επαναφέρετε την ζεστή ατμόσφαιρα είναι ν’ αγκαλιαστείτε.

  1. Θα τα κάνει να νοιώθουν άνετα με τη σωματική επαφή

Σας έχει τύχει ποτά να αγκαλιάσετε κάποιον που δεν του αρέσει να τον αγγίζουν; Περίεργο. Το άγγιγμα δεν χρειάζεται ν’ αποτελεί την μοναδική έκφραση αγάπης για να εκτιμήσει κάποιος τη σύνδεση, κι όμως  αυτό αφορά. Αν οι γονείς δεν χαϊδεύουν ποτέ τα παιδιά τους, αυτά θα στερηθούν στοργής. Αν στα παιδιά σας λείψει η στοργή σας θα την αναζητήσουν αλλού, και πιστέψτε με δεν θα σας αρέσει αυτό το «αλλού».

  1. Είναι καλή άσκηση

Καίω περίπου 400 θερμίδες την ημέρα ( έχω θερμιδομετρητή στο κεφάλι μου και πιστεύω πως είναι έγκυρος) προσπαθώντας να βάλω κάτω τον 18 μηνών γιο μου. Τον κυνηγάω, τον κρατώ ψηλά στον αέρα μετά τον φέρνω κάτω και τον κρατάω όταν γελάει και προσπαθεί να ξεφύγει. Με χτυπάει στα πλευρά, στο πρόσωπο και τα δόντια. Είναι σαν το Kickboxing αλλά με παχουλά ποδαράκια, με τσιρίσματα και λιγότερο ιδρώτα.

  1. Δείχνει αγάπη

Ενώ ως ενήλικες μπορούμε να εκφράσουμε πως νοιώθουμε αγάπη (5 γλώσσες αγάπης) τα μικρά παιδιά δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Αν τα κοιτάξουμε στα μάτια, τους δώσουμε προσοχή, τους χαμογελάσουμε και τους δείξουμε στοργή νοιώθουν ωραία. Όταν μας βλέπουν σαν αυτά, και αυτό τους αρέσει, νοιώθουν αγάπη. Αν τα παιδιά είναι ζωηρά και συνεχίζετε να τα αγκαλιάζετε νοιώθουν ασφάλεια μαζί σας. Αν σπάσουν κάτι αξίας και πάλι τα αγκαλιάζετε, ξέρουν ότι η θέση τους στο σπίτι δεν διακυβεύεται. Αν ο θυμός σας κάνει να ξεσπάσετε, ζητήστε συγχώρεση και δώστε μια αγκαλιά στο τέλος, κατανοούν την επίλυση διαμάχης. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που τους επιβεβαιώνει την αγάπη που τους έχετε.

  1. Θεμελιώνει μια σύνδεση

Όταν έχουμε μια γεμάτη μέρα με πολλούς επισκέπτες ή με προβληματισμούς με τη δουλειά, το μαγείρεμα ή τη ζωή, ένας καλός τρόπος επανασύνδεσης με τα παιδιά είναι μια μεγάλη αγκαλιά, έτσι εκφράζουμε : «θα μειώσω τους ρυθμούς μου και θα είμαι μαζί σου.» Αν έχετε παρέα και τα παιδιά σας νοιώθουν βαρετά ή ντροπαλά μια αγκαλιά θα τους πει : «Αν και δίνω προσοχή σε άλλους τώρα, δεν σας έχω ξεχάσει».

Στο τέλος μιας μεγάλης μέρας, μια καλή αγκαλιά πριν την ώρα του ύπνου λέει : « Τώρα που έχουν ειπωθεί και γίνει όλα, είμαι εδώ για σένα.» Και από την άλλη μεριά μερικές φορές η αγκαλιά είναι ο μόνος τρόπος που τα μικρά μας μπορούν να δείξουν εκτίμηση.

  1. Τα παιδιά το χρειάζονται

Όλοι, και ειδικά τα μικρά παιδιά χρειάζονται την αγκαλιά. Χρειάζονται το άγγιγμα και άνεση. Χρειάζονται ένα ασφαλές μέρος δίπλα στους πραγματικούς ήρωες της ζωής τους όταν νοιώθουν τρομαγμένα ή νευρικά. Ξέρω πως η φυσική επαφή δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους τους γονείς. Ξέρω μητέρες και πατέρες που ζορίζονται να δίνουν πολλές αγκαλιές και χάδια. Η συμβουλή μου;

 Κάντε το έτσι κι αλλιώς, και μάλιστα συχνά.

 Το χρειαζόμαστε κι εμείς

Κάποιες μέρες δεν θέλω ν ‘αγκαλιάσω τα παιδιά μου, ενώ κάποιες μέρες θέλω να τα ζουλήξω πολύ δυνατά μέχρι να πονέσουν- αστειεύομαι φυσικά. Είναι οι δύσκολες μέρες που όλοι σπάμε, αρρωσταίνουμε και οι συναισθηματικές συμπεριφορές δεν είναι όπως θα έπρεπε, όταν αισθανόμαστε ότι ενώ έχουμε φτάσει στην κορυφή θέλουμε όσο ποτέ να ξανακατεβούμε. Όταν θυμώνω με κάποιο από τα παιδιά μου και νοιώθω ότι φτάνω στα όριά μου, συχνά τα αρπάζω και τους κάνω μια μεγάλη και σφιχτή αγκαλιά.

Μέσα μου σκέφτομαι : «Με τρελαίνεις και αν δεν σ’ αγκαλιάσω θα σου φωνάξω.»

Αυτό που λέω είναι : « η μαμά θυμώνει πολύ κάποιες φορές αλλά σ’ αγαπάει πολύ.»

Κοντολογίς:

Τα παιδιά θέλουν αγκαλιές

Θέλουν αγκαλιές όταν είναι χαρούμενα

Χρειάζονται αγκαλιές όταν είναι λυπημένα

Τα παιδιά χρειάζονται αποδείξεις αγάπης και τις στιγμές που ξέρουν ότι είναι δύσκολα

Οι μαμάδες χρειάζονται επίσης στοργή

Κι εμείς θέλουμε αγκαλιές όταν είμαστε χαρούμενες

Κι εμείς χρειαζόμαστε αγκαλιές όταν δεν έχουμε καλή διάθεση

Και πρέπει να νοιώθουμε αγάπη, ακόμα κι όταν  τα έχουμε κάνει θάλασσα.

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;