Christiania: Αυτή είναι η πιό ασυνήθιστη κοινότητα στον κόσμο

Γνωρίζατε για αυτήν την ασυνήθιστη αυτοδιοικούμενη κοινότητα που βρίσκεται σε μια συνοικία της πρωτεύουσας της Δανίας, την Κοπεγχάγη;

“Ο στόχος της Christiania είναι να δημιουργήσει μια αυτοδιοικούμενη κοινωνία όπου κάθε άτομο θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για την ευημερία ολόκληρης της κοινότητας. Η κοινωνία μας πρέπει να είναι οικονομικά αυτοσυντηρούμενη και, ως εκ τούτου, η φιλοδοξία μας είναι να είμαστε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι η ψυχολογική και σωματική εξαθλίωση μπορεί να αποφευχθεί”.

Αυτή ειναι η αποστολή της Freetown Christiania, μιας κοινότητας που βρίσκεται σε μια συνοικία της πρωτεύουσας της Δανίας, Κοπεγχάγη. Χτισμένη με βάση τις αρχές της ατομικής ευθύνης και της κοινής αρμονίας, η Christiania είναι περισσότερο γνωστή ως το «hippie-haven» της Δανίας.

Η Creative House

Ιδρύθηκε στους πρώην στρατώνες της Bådsmandsstræde, το 1971 όταν οικογένειες από τις γύρω περιοχές έφτιαξαν παράνομα στο συγκρότημα μία παιδική χαρά για τα παιδιά τους. Από τότε, όλο αυτο εξελήχτηκε σε κίνημα ως απάντηση στην οικονομική διάκρηση των κατοικιών της χώρας. Μέσα σε λιγο διάστημα η «Απαγορευμένη Πόλη των Στρατιωτικών» έγινε καταφύγιο για χίπις, καταληψίες, αναρχικούς και οποιονδήποτε που αντιδρουσε με τη ζωή στη Δανία και αναζητούσε καταφύγιο έξω από το σύστημα.

Σήμερα, πολλοί από τους αρχικούς αποίκους εξακολουθούν να ζουν εκεί. Το μέρος θυμήζει ακομα την εποχή της δεκαετίας του ’70.

Το γνωστό ποδήλατο Christiania

Τουριστικός προορισμός

Περίπου 1.000 άνθρωποι ζουν στη Christiania και κάθε χρόνο περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έρχονται να το επισκεφτούν.

Πολλοί από τους ανθρώπους που ζουν στη Christiania έχτισαν μόνοι τους τα σπίτια δίνοντας στην περιοχή μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική αίσθηση. Εκεί θα βρείτε μια ποικιλία από vegan εστιατόρια, εργαστήρια, γκαλερί και μουσικούς χώρους που προσφέρουν κάθε είδους πολιτιστικές εμπειρίες.

Παρ’ όλο που η παρουσία του κράτους στην περιοχή ειναι εμφανής, θεσπίστηκαν κανόνες για τη διασφάλιση της αρμονίας της κοινωνίας. Η βία ήταν παράνομη, όπως και η κλοπή, τα όπλα και τα σκληρά ναρκωτικά. Ακόμη και το εμπόριο κάνναβης περιορίζεται στην κεντρική οδό Pusher Street, όπου η μαριχουάνα εξακολουθεί να πωλείται σε πάγκους. Ακόμα κι έτσι, οι τοξικομανείς και άλλοι που ένιωθαν καταβεβλημένοι και αποξενωμένοι από την κοινωνία ήταν ευπρόσδεκτοι και καλλιεργήθηκε μια χαρούμενη μορφή αυτοδιοίκησης. Η Christiania ήταν ένα κοινωνικό πείραμα. Ο επανασχεδιασμός της ζωής έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης . Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, το μοντελο της Christiania άρχισε να χάνει έδαφος.

Το 2004 όταν οι Χριστιανίτες άρχισαν να πληρώνουν φόρους και τέλη για νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, για την συλλογή σκουπιδιών και για άλλες ανέσεις στο υπουργείο Άμυνας της Δανίας, στο οποίο ανήκε η γη. Τα επόμενα χρόνια είδαν βία και συγκρούσεις με την αστυνομία και έτσι άρχισε η παρακμή του αναρχικού ιδεώδους.

Μεταρρυθμίσεις

Πριν από το 2011, οι Χριστιανίτες πλήρωναν «ενοίκιο» σε ένα κοινοτικό ταμείο που διευκόλυνε την αυτοσυντηρούμενη οικονομία των κοινοτήτων μέσω της απασχόλησης, σε παμπ, εστιατόρια, θεατρικές ομάδες, μαθήματα γιόγκα και άλλα. Το 2011 ιδρύθηκε το Ίδρυμα Christiania μέσω του οποίου οι κάτοικοι θα αγόραζαν τη γη από την κυβέρνηση με μειωμένο επιτόκιο, δίνοντάς τους επίσημη ιδιοκτησία της γης. Το ίδρυμα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο και έχει αναλάβει διάφορα έργα ανακατασκευής και αποκατάστασης για να μετατρέψει τους παλιούς στρατιωτικούς στρατώνες σε εστιατόρια και άλλες νέες επιχειρήσεις.

Για να πληρωθούν για τα έργα, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παλαιότερους ενοίκους της Christiania να έχουν εγκαταλείψει την κοινότητα. Η Christiania είναι πλέον το τέταρτο μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Δανίας. Η συνεχής εισροή τουριστών για να δουν το Freetown έχει αλλάξει το παλιό υφος της πόλης. Η κοινότητα με λιγότερους από χίλιους κατοίκους εξυπηρετεί τώρα περισσότερους από 500.000 τουρίστες ετησίως, και η παρουσία του κράτους είναι πλέον αισθητή με την συμμετοχή της αστυνομίας να παίρνει μέρος σε καθημερινά επεισόδια στον χώρο.

Ξεναγήσεις

Οι ντόπιοι κάνουν ξεναγήσεις στην περιοχή. Καθημερινά όλο το καλοκαίρι (26 Ιουνίου – 31 Αυγούστου) και κάθε Σαββατοκύριακο τον υπόλοιπο χρόνο.

Αυτός είναι ένας πραγματικά καλός τρόπος για να ζήσετε την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Christiania. Οι ξεναγοί έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εδώ και κάνουν μια προσωπική περιήγηση σε αυτήν την εναλλακτική κοινότητα.

Οι ξεναγήσεις είναι στα αγγλικά και στα δανικά και ξεκινούν από την κεντρική είσοδο στις 15:00. Η τιμή είναι 5,38 ευρώ σε μετρητά στον οδηγό.

0
http://exitmind.com/