Ορθομοριακή Ιατρική – Αντιμετώπιση ασθενειών με φυσικό τρόπο

«Η τροφή δεν είναι τροφή, αν δεν έχει την δύναμή της. Ό,τι δεν είναι τροφή γίνεται τροφή, αν μπορεί να θρέψη.» (

, «Περί Τροφής», παρ. 21.)

Το 1969 ο Linus Pauling συνέβαλε στη χρήση της λέξης “Orthomolecular” για να δηλώσει τη χρήση φυσικών ουσιών, ιδιαίτερα θρεπτικών ουσιών, για τη διατήρηση της υγείας και τη θεραπεία των ασθενειών.

Ο όρος ορθομοριακός προέρχεται από το ορθό, το οποίο είναι ελληνικό ως “σωστό” και “μόριο”, το οποίο είναι η απλούστερη δομή που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά μιας ένωσης. Έτσι κυριολεκτικά σημαίνει το “σωστό μόριο”.

Η ορθομοριακή ιατρική περιγράφει την πρακτική πρόληψης και θεραπείας ασθενειών παρέχοντας στο σώμα τις βέλτιστες ποσότητες ουσιών που είναι φυσικές για το σώμα. Η βασική ιδέα της είναι ότι οι γενετικοί παράγοντες είναι κεντρικοί όχι μόνο στα φυσικά χαρακτηριστικά των ατόμων αλλά και στο βιοχημικό τους περιβάλλον. Οι βιοχημικοί οδοί του σώματος έχουν σημαντική γενετική μεταβλητότητα και ασθένειες όπως η αθηροσκλήρωση, ο καρκίνος, η σχιζοφρένεια ή η κατάθλιψη σχετίζονται με συγκεκριμένες βιοχημικές ανωμαλίες οι οποίες είναι αιτιώδεις ή συνεισφέροντες παράγοντες της ασθένειας.

Η ορθομοριακή ιατρική χρησιμοποιεί ασφαλή, αποτελεσματική διατροφική θεραπεία για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η σωστή ορθομοριακή θεραπεία είναι μια έντονη, κατευθυνόμενη και εμπεριστατωμένη προσέγγιση της συμπλήρωσης θρεπτικών ουσιών. Λαμβάνει υπόψη τις ατομικές διατροφικές ανάγκες με βάση την ηλικία, το φύλο, τη δραστηριότητα, το στρες και την παρουσία ασθενειών. Από την άποψη αυτή, στοχεύει να χρησιμοποιήσει θεραπευτικές αγωγές “επί παραγγελία” οι οποίες, σε αντίθεση με τα συμβατικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα, θεραπεύουν τις υποκείμενες αιτίες των ασθενειών για την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, η ορθομοριακή ιατρική βοηθά το σώμα να βοηθηθεί από μια ανισόρροπη ή νοσηρή κατάσταση.

Οι παρακάτω θεραπευτικές λεπτομέρειες ταιριάζουν στον ορισμό του ορθομοριακού:

• Βιταμίνες
• Μεταλλικά στοιχεία
• Αμινοξέα
• Απαραίτητα λιπαρά οξέα
• Ίνα
• Ένζυμα
• Αντισώματα
• Αντιγόνα
• Κυτταρική θεραπεία
• Θεραπεία χηλίωσης
• Αιμοκάθαρση
• Πλασμαφαίρεση
• Υδροθεραπεία
• Θερμική θεραπεία
• Φωτοθεραπεία
• Ηλεκτροθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροσπασμοθεραπείας)
• Θεραπεία με ιόντα αέρα
• Θεραπεία
• Ηλιακή θεραπεία
• Βελονισμός
• Μασάζ
• Άσκηση
• Βιοανάδραση
• Υπνοθεραπεία και άλλες ψυχοθεραπείες.

Ορθομοριακή Διατροφή

Για να λειτουργήσει το ανθρώπινο σώμα πρέπει να έχει θρεπτικά συστατικά. Οι βασικές θρεπτικές ουσίες είναι πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και λάδια, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και νερό.
Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι κατασκευασμένες από αμινοξέα, μικρές μονάδες απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών. Η πρωτεΐνη είναι η πιο πλούσια ουσία του σώματος εκτός από το νερό και ενδεχομένως το λίπος. Οι ζωοτροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, το γάλα και τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Καλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα καρύδια, το ψωμί και τα δημητριακά.

Ο συνδυασμός φυτικών πηγών, όπως το φυστικοβούτυρο με ψωμί ολικής αλέσεως ή ρύζι με φασόλια, παρέχει εξαιρετική πρωτεΐνη. Ομοίως συνδυάζει φυτικές και ζωικές πηγές όπως δημητριακά και γάλα ή μακαρόνια και τυρί.
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη υδατανθράκων. Περιλαμβάνουν άμυλο, ζάχαρη και ίνες. Το άμυλο είναι κατασκευασμένο από αλυσίδες μικρών σακχάρων. Όταν αυτές οι αλυσίδες διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, έχουμε ενέργεια. Λαμβάνουμε 4 θερμίδες από κάθε γραμμάριο αμύλου (ή ζάχαρης). Δεν παίρνουμε θερμίδες από τις ίνες επειδή τα σώματά μας δεν μπορούν σπάσουν τις ίνες κατά τη διάρκεια της πέψης.
Τα σάκχαρα δεν είναι απαραίτητα τρόφιμα. Τα εξευγενισμένα ή τροποποιημένα σάκχαρα παρέχουν ενέργεια (θερμίδες) αλλά δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Περιστασιακά γλυκά δεν είναι επιβλαβή για ένα υγιές, ενεργό άτομο, αλλά η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών όταν τρώγονται μεταξύ των γευμάτων, ειδικά σε κολλώδη σνακ που προσκολλώνται στα δόντια.Λίπη και λάδια

Τα λίπη και τα έλαια (που είναι υγρά λίπη) είναι μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας. Τα λίπη στη διατροφή είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Κάνουν ορισμένες βιταμίνες διαθέσιμες για χρήση στο σώμα, μαλακώνουν ζωτικά όργανα, αποτελούν μέρος όλων των κυττάρων του σώματος και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα λίπη καθυστερούν επίσης την αίσθηση της πείνας, επειδή ένα μείγμα τροφίμων που περιέχει λίπος παραμένει περισσότερο στο στομάχι. Δύο συγκεκριμένα λίπη (πολυακόρεστοι τύποι ωμέγα-3 και ωμέγα-6) χρειάζονται για την κατασκευή ρυθμιστικών ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες.
Οι διατροφολόγοι διακρίνουν διαφορετικούς τύπους διαιτητικών λιπών. Τα κορεσμένα λίπη συνήθως είναι στερεά σε μορφή και ζωικής προέλευσης. Σε πολλές τυπικές δίαιτες, το λίπος από το κρέας είναι η κύρια πηγή. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα. Η χοληστερόλη είναι μια φυσική κηρώδης ουσία που παράγεται από το σώμα. Βοηθά στη δημιουργία χωνευτικών χυμών και είναι παρούσα στο σώμα, ανεξάρτητα από το τι τρώτε.

Μεταλλικά στοιχεία

Τα Μεταλλικά στοιχεία είναι ανόργανα. Σχεδόν όλο το σύνολο των τροφίμων συμβάλλει στην πρόσληψη διαφόρων βασικών ορυκτών. Μερικά μέταλλα είναι εύκολο να ληφθούν σε ποσότητες που απαιτούνται από το σώμα. Μια σημαντική εξαίρεση είναι ο σίδηρος για τα παιδιά κάτω των 4 ετών και τα κορίτσια και οι γυναίκες σε αναπαραγωγικές ηλικίες. Αυτές οι ομάδες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από ότι μπορεί να προσφέρει μια κανονική διατροφή. Ο σίδηρος βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, αυτά τα κύτταρα βοηθούν το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε κύτταρο του σώματος. Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το κρέας, ιδιαίτερα το συκώτι, κρόκοι αυγών και σκούρα πράσινα λαχανικά.

Ο καθένας σε κάθε ηλικία χρειάζεται ασβέστιο. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο βοηθά στην κατασκευή οστών και δοντιών και είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος. Οι καλύτερες πηγές είναι το γάλα και το σκληρό τυρί. Άλλα είναι τα πράσινα φύλλα, ξηροί καρποί και μικρά ψάρια όπως σαρδέλες με οστά που μπορούν να καταναλωθούν.
Ο φώσφορος σε συνδυασμό με το ασβέστιο κάνει δυνατά οστά και δόντια. Μια δίαιτα που παρέχει αρκετές πρωτεΐνες και ασβέστιο παρέχει επίσης αρκετό φώσφορο. Άλλα σημαντικά μεταλλικά στοιχεία είναι το νάτριο, το κάλιο, το ιώδιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.

Βιταμίνες

Όλα τα ζώντα είδη χρειάζονται βιταμίνες για την ανάπτυξη και την υγεία. Το σώμα είτε δεν μπορεί να τα κατασκευάσει καθόλου είτε δεν μπορεί κανονικά να τα παρασκευάσει σε επαρκείς ποσότητες, και έτσι πρέπει να τα απορροφήσει από τα τρόφιμα. Κάθε βιταμίνη έχει συγκεκριμένους ρόλους για να παίξει. Πολλές αντιδράσεις στο σώμα απαιτούν αρκετές βιταμίνες και η έλλειψη ή η περίσσεια οποιουδήποτε μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία ενός άλλου.

Νερό

Για να επιβιώσει κάποιος, κάθε κύτταρο στο σώμα του πρέπει να περιβάλλετε από νερό. Το νερό συμμετέχει ενεργά σε πολλές χημικές αντιδράσεις και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά άλλων θρεπτικών ουσιών, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την εξάλειψη των αποβλήτων. Το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού βάρους ενός ενήλικα. Οι απαιτήσεις για το νερό ικανοποιούνται με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα τα φρούτα, που τα περισσότερα αποτελούνται περισσότερο από 90% νερό.

 

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;