Οι 10 τάσεις που αλλάζουν την ανθρωπότητα

Αν και μέσω αποκαρδιωτικών πολιτικών εξελίξεων, το 2016 έφερε ένα αριθμό πρωτοποριών που αλλάζουν τα δρώμενα της παγκόσμιας τεχνολογίας.

Το 2016, ήταν ένα καταπληκτικό έτος για την τεχνολογία και την ανθρωπότητα. Παρά τις αρνητικές πολικές εξελίξεις, υπήρξαν 10 τεχνολογικές τάσεις κατά αυτή τη χρονιά που άλλαξαν θετικά την ανθρωπότητα. Για αυτό το μπλόγκ του 2017, μελέτησα την εξέλιξη της επιστήμης και τεχνολογίας για το διάστημα των 52 εβδομάδων και τα κατηγοριοποίησα σε 10 κατηγορίες.  Με έχει εκπλήξει τρομερά η αίσθηση αυτής της αισθητής αλλαγής. Είμαι επίσης βέβαιος ότι το 99,99% των ανθρώπων δεν έχει καταλάβει ή εκτιμήσει τις συνέπειες που πρόκειται ν’ακολουθήσουν. Σ’αυτό το μπλογκ, θα απολαύσετε τις κορυφαίες 10 τάσεις των τελευταίων 12 μηνών και θα καταλάβετε και  γιατί είναι σημαντικές και για εσάς.

Ας ξεκινήσουμε…

Υπερσύνδεση του κόσμου

To 2010, 1.8 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνδέθηκαν. Σήμερα, αυτός ο αριθμός φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια και μέχρι το 2022-2025, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί τόσο που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, φτάνοντας τα 8 δισεκατομμύρια.

Σε αντίθεση με όταν είχα συνδεθεί πριν από είκοσι χρόνια στα 9,600 baud μέσω της AOL, ο κόσμος σήμερα συνδέεται με ένα megabit ανά δευτερόλεπτο ή με μεγαλύτερες ταχύτητες, με πρόσβαση σε παγκόσμιες πληροφορίες της Google, στα παγκόσμια προϊόντα της Amazon, στη μαζική ισχύ ηλεκτρονικών πληροφοριών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Amazon και την τεχνητή νοημοσύνη του Watson, για να μην αναφερθούμε στις πρακτικές διαδικτυακών χρηματοδοτήσεως για κεφάλαιο και πληθοπορισμού για εξειδίκευση. Αν κοιτάξουμε πίσω στο 2016, μπορούμε να καταλάβουμε την ταχύτητα των εξελίξεων

Οι Ανανεώσιμες/ Ηλιακές πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες από τον άνθρακα

Ξεπεράσαμε μια ιστορική στιγμή όταν το 2016 η ηλιακή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έγιναν φθηνότερες από τον άνθρακα.

Το Δεκέμβριο, ανακοινώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια βρίσκεται τώρα στα ίδια επίπεδα τιμής, ή κατώτερα από τα ορυκτά καύσιμα σε περισσότερες από 30 χώρες.

«Όσο οι τιμές ηλιακής και αιολικής ενέργειας πέφτουν ραγδαία, τα 2/3 όλων των εθνών θα φτάσουν στο σημείο της ισοτιμίας των δικτύων μέσα σε λίγα χρόνια, ακόμα και χωρίς καμία υποστήριξη», προσέθεσαν.

Αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της ιστορίας της ανθρωπότητας και αυτή τη χρονιά σημειώθηκαν ένας αριθμός σημαντικών εξελίξεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντικρίζουμε το τέλος του καρκίνου και των ασθενειών

Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψουμε, το τέλος του καρκίνου και των ασθενειών είναι κοντά.

Επιστήμονες και ερευνητές έχουν εργαστεί σκληρά ώστε να βρουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης αυτών των ασθενειών, και το 2016 είδαμε πολύ σημαντική πρόοδο σ’αυτό το τομέα.

Πρόοδος στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε φτάσει σε κομβικό σημείο για την μακροζωία. Τα 100 θα είναι τα νέα 60, υποστηρίζουν στο Ινστιτούτο Ανθρώπινης Μακροβιότητας. Αυτή τη χρονιά, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε έρευνες και εταιρείες που έχουν αφοσιωθεί στο σκοπό αυτό.

Καταπληκτική πρόοδος με τα βλαστοκύτταρα.

Όσον αφορά τα βλαστοκύτταρα, γίνομαι όλο και πιο ένθερμος υποστηρικτής της χρησιμότητάς τους, πρόκειται για μια γεννήτρια μηχανή του σώματος που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και στην υγιής επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής.  Πρόσφατα έγραψα για τα βλαστοκύτταρα και την καταπληκτική δουλειά του Δρ. Robert (Bob) Hariri που μπορείτε να δείτε εδώ.

 Η χρονιά των ανεξάρτητων αυτοκινήτων

Το 2016 αποτέλεσε αναμφισβήτητα τη χρονιά των αυτόνομων αυτοκινήτων. Όπως οι εταιρείες Google, Tesla και Uber πρωτοπορούν, έτσι και κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει σημαντικά στην αυτονομία. Αυτό θα είναι μια από τις καθοριστικότερες τεχνολογικές εξελίξεις της δεκαετίας – σύντομα θα κοιτάμε πίσω μας στο παρελθόν και θα μας φαίνεται σοκαριστικό που οι άνθρωποι οδηγούσαν τα αυτοκίνητα.

Drones και ιπτάμενα αυτοκίνητα

Μικρά και μεγάλα τηλεκατευθυνόμενα πολλαπλών στροφείων (quadcopters & multicopters) έκαναν την επέλασή τους το 2016. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εποχή όπου αυτόνομα drones θα παίρνουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, θα μεταφέρουν προϊόντα και πακέτα και ανθρώπους σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες οδικώς.

Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική τεχνολογία που το ανθρώπινο είδος έχει αναπτύξει και πιστεύω πως αποτελεί μια μαζική ευκαιρία και όχι απειλή. Γενικά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η δυνατότητα του υπολογιστή να κατανοεί μια ερώτηση, να διερευνά στις μνήμες και να δίνει την πιο σωστή και έγκυρη απάντηση. Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει επίσης ριζικά στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων της ανθρωπότητας. Μπορεί το μυαλό σας να πηγαίνει σε κάτι αντίστοιχο με τη Siri στο iPhone, ή το υπερ-πρόγραμμα Watson της IBM, αλλά αυτό που επίκειται είναι πραγματικά μεγαλειώδες.

Φυσική και έρευνα

Σε αυτή τη χρονιά είδαμε θεμελιώδη επιτεύγματα στη Φυσική, καθώς και έναν σημαντικό αριθμό ανακαλύψεων στην εξερεύνηση του σύμπαντος.

Κατάκτηση του εμπορικού διαστήματος.

Ζούμε την γέννεση της εποχής της εμπορικής εκμετάλλευσης του διαστήματος, που καθοδηγείται και χορηγείται από παθιασμένους δισεκατομμυριούχους. Εταιρείες όπως  η SpaceX, η Blue Origin, η Planetary Resources και διάφορες ομάδες που συναγωνίζονται για το βραβείο της Google «Lunar XPRIZE» φτιάχνουν εμπορικούς πυραύλους και διαστημόπλοια για την εξερεύνηση του σύμπαντος.

 

0
http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Τι σκέφτεσαι;